Składniki:
3 szklanki mąki
7 żółtek
4 łyżki śmietany
2 łyżki spirytusu, ewentualnie octu
szczypta soli
smalec lub olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę połączyć z żółtkami, dodać spirytus lub ocet, sól i powoli dodawać śmietanę. Wyrabiać dokładnie, ale nie za długo. Gęstość ciasta regulować ilością śmietany. Ciasto w małych porcjach cienko rozwałkować na stolnicy, w razie konieczności podsypać mąką. Kroić radełkiem na paski 8 cm x 3 cm. W środku każdego paska nożem zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta.
Smażyć na złoty kolor, najlepiej w nie za wysokim a szerokim naczyniu. Wyjmować i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu