Dla dwóch osób:
1 szklanka ziaren orkiszu, 1 duże jabłko, 2 szklanki wody, szczypta galgantu, szczypta bertramu (przyprawy św. Hildegardy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zamówić przez Internet), łyżeczka cynamonu, 2 łyżki posiekanych migdałów, rodzynki, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka nasion babki płesznika.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Orkisz zalać wodą, gotować ok. 15-20 minut, często mieszając. Dodać miód, dorzucić pokrojone w kostkę jabłko, wymieszać. Gotować, aż jabłko zmięknie. Dodać przyprawy, doprawić do smaku. Nałożyć na talerze, posypać bakaliami i nasionami babki.
Spożywanie dania z ciepłego orkiszu jako pierwszego posiłku dnia jest szczególnie cenne ze względów zdrowotnych daje siłę i witalność.