Składniki:
• 2 szklanki ryżu
• 3 cebule
• 1 kg skrzydełek lub pałeczek z kurczaka
zaprawa do mięsa: 2 łyżki oleju, sól, pieprz, oregano, tymianek, czosnek
sos: ½ kostki masła, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki przyprawy typu vegeta, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 6 szklanek wody.
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki zaprawy i natrzeć nią pałeczki lub skrzydełka z kurczaka. Zostawić na kilka godzin. W brytfance ułożyć pokrojone w krążki cebule, na niej zaprawionego kurczaka. Wsypać suchy ryż. Zrobić sos: rozpuścić masło, wlać wodę, wsypać wszystkie przyprawy, dodać ketchup, wymieszać i zalać potrawę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 1-1,5 godz.
Pomóż w rozwoju naszego portalu