Reklama

Z zakonnej kuchni

Zupa buraczkowa

Smaczna tradycyjna zupa buraczkowa. Najlepsza jesienią, kiedy możemy wykorzystać wszystkie dary ogrodów. Przepis pochodzi od p. Krystyny Szymonik z Częstochowy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

warzywa: 5 buraków, 3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, ½ cebuli

• 2 łyżki masła klarowanego

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 2 l wywaru mięsnego

przyprawy: 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz

• ½ cytryny

• ½ szklanki śmietany

Wykonanie:

Buraki ugotować w łupinkach, obrać, pokroić w słupki. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, por drobno pokroić (można też użyć mrożonki warzywnej). Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać pozostałe warzywa i wszystko przesmażyć. Do gorącego wywaru dodać przesmażone warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i wcześniej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podgotować, po chwili dodać przygotowane już buraki. Posolić. Gotować 15-20 min. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Dodać śmietanę. Można dodać posiekany koperek.

Wykonanie: Graziako

2015-09-30 08:47

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa z marchwi z sezamem

Niedziela Ogólnopolska 8/2013, str. 38

[ TEMATY ]

jedzenie

zupy

Daniel Vincek/pl.fotolia.com

Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy. Bogaty wybór zup i dań z mięs i ryb, surówek i przetworów. Książkę polecamy wszystkim, którzy umieją piec i gotować, a także tym, którzy tej sztuki nie posiadają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o sztuce kulinarnej.

1 kg marchwi 2 łyżki masła ¾ l wywaru z jarzyn sól, pieprz, cukier 0,5 łyżeczki curry w proszku 2 dag ziaren sezamu 100 ml śmietany kremówki natka pietruszki
CZYTAJ DALEJ

Zmarł „brat bliźniak” ks. Popiełuszki, ksiądz Bernard Brien

2025-08-08 11:49

[ TEMATY ]

bł. ks. Jerzy Popiełuszko

Ksiądz Bernard Brien

Katarzyna Soborak

Ks. Bernard Brien odprawia Mszę św. przy relikwiach bł. ks. Jerzego Popiełuszko w rocznicę jego porwania - 19 X 2016 r.

Ks. Bernard Brien odprawia Mszę św. przy relikwiach bł. ks. Jerzego Popiełuszko w rocznicę jego porwania - 19 X 2016 r.

To po jego modlitwie nad umierającym François Audelanem w szpitalu w podparyskim Créteil w 2012 roku doszło do nagłego wyzdrowienia pacjenta. Ten – domniemany - cud jest obecnie badany w procesie kanonizacyjnym ks. Jerzego Popiełuszki.

Jeszcze tydzień temu ks. Brien rozpisywał harmonogram działań związanych z propagowaniem we Francji kultu bł. ks. Jerzego Popiełuszki.
CZYTAJ DALEJ

Nie wracajcie tacy sami. Wyruszyła 48. Rzeszowska Piesza Pielgrzymka na Jasną Górę

2025-08-11 00:30

Ks. Jakub Oczkowicz

Rozpoczęcie 48.Pieszej Pielgrzymki Rzeszowskiej na Jasną Górę

Rozpoczęcie 48.Pieszej Pielgrzymki Rzeszowskiej na Jasną Górę

W bieżącym roku w 10 dniowej pielgrzymce wyruszyło około 700 osób. Do udziału w pielgrzymce sztafetowej zgłosiło się 1234 pielgrzymów. Pielgrzymi wędrują w 7 grupach stałych i ósmej sztafetowej Do pokonania mają ok. 300 km.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję