Składniki:
• warzywa: 5 buraków, 3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, ½ cebuli
• 2 łyżki masła klarowanego
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 2 l wywaru mięsnego
• przyprawy: 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz
• ½ cytryny
• ½ szklanki śmietany
Wykonanie:
Buraki ugotować w łupinkach, obrać, pokroić w słupki. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, por drobno pokroić (można też użyć mrożonki warzywnej). Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać pozostałe warzywa i wszystko przesmażyć. Do gorącego wywaru dodać przesmażone warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i wcześniej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podgotować, po chwili dodać przygotowane już buraki. Posolić. Gotować 15-20 min. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Dodać śmietanę. Można dodać posiekany koperek.
Wykonanie: Graziako