Składniki:
• 5 jajek (białka osobno)
• 1 łyżka mąki
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• ½ paczki mrożonego szpinaku (najlepiej w kostkach)
• 1 serek chrzanowy
• 250 g wędzonego łososia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać sól, powoli wsypywać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
Szpinak rozmrozić, odsączyć, dodać żółtka i wymieszać. Połączyć z białkami i mąką. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 20 min w temp. 180°C.
Po wyjęciu zawinąć roladę w ściereczkę lub papier. Gdy trochę przestygnie, rozwinąć, posmarować serkiem chrzanowym, rozłożyć łososia i zwinąć.
Tak przygotowaną roladę schłodzić w lodówce, podawać pokrojoną w plastry.