Reklama

W wolnej chwili

Barszcz ukraiński

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
25 dag fasolki jaś
2 l wywaru mięsnego
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 średniego selera
ząbek czosnku
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 duże buraki
40 dag białej kapusty
sok z 1/2 cytryny lub do smaku
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
łyżka posiekanego koperku do posypania
sól, pieprz

Wykonanie:
Fasolkę namoczyć, najlepiej na noc. Gotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić. Do wywaru mięsnego dodać: liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, marchew, pietruszkę i pokrojony w krążki seler. Gotować przez 10 min, po czym dodać starte na tarce o grubych oczkach buraki i grubo poszatkowaną kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na końcu dodać śmietanę. Barszcz podawać z ugotowaną fasolą, posypany koperkiem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-10-07 12:39

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Efektownie i smacznie

Rolada z mięsa to dobry sposób na urozmaicenie świątecznego posiłku.

Mięso nadziewamy, obwiązujemy kawałkiem bawełnianej nitki lub spinamy wykałaczkami, i już mamy smaczne, efektowne roladki. Aby zachwyciły one nie tylko formą, warto pomyśleć o ciekawym nadzieniu, ale można też wykorzystać to, co mamy akurat w lodówce. Jako nadzienie możemy wykorzystać warzywa, np. szpinak, zielony groszek, brokuły, papryki, suszone pomidory, a także orzechy, owoce, np. jabłka, śliwki, czy rodzynki, daktyle, sery – żółty lub pleśniowy, grzyby – świeże albo suszone. W tej kwestii możemy dać upust naszej wyobraźni i połączyć ze sobą wiele składników. Należy jednak pamiętać o jednym: nadzienie powinno być spójne, nie może wypaść z rolady podczas smażenia czy pieczenia.
CZYTAJ DALEJ

Nikt z nas nie wie, kiedy opuści ten świat: czy jesteśmy na to gotowi?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mt 22, 1-14.

Czwartek, 21 sierpnia. Wspomnienie św. Piusa X, papieża
CZYTAJ DALEJ

W łańcuckim zamku koncerty „Jak u księżnej marszałkowej” z muzyką mistrzów

2025-08-22 16:37

[ TEMATY ]

Łańcut

zamek

koncerty

Wojciech Dudkiewicz

Łańcut. Jedna z najpiękniejszych rezydencji arystokratycznych w Polsce

Łańcut. Jedna z najpiękniejszych rezydencji arystokratycznych w Polsce

„Jak u księżnej marszałkowej” - pod takim tytułem w weekend w dawnej rezydencji Lubomirskich i Potockich w Łańcucie zabrzmią koncerty z muzyką mistrzów z XVII i XVIII w. Będzie to podróż do czasów księżnej Izabeli z Czartoryskich Lubomirskiej – zapraszają organizatorzy.

Izabela z Czartoryskich Lubomirska, żona marszałka wielkiego koronnego księcia Stanisława Lubomirskiego, chętnie i dużo podróżowała, bywając za granicą w teatrach, operach i na koncertach. To właśnie za jej czasów w zamek w Łańcucie, przekształcony przez nią w zespół pałacowo-parkowy, stał się jedną z najwspanialszych rezydencji magnackich w Polsce, kwitło życie muzyczne i teatralne, bywało wielu znakomitych gości, w tym najwybitniejsi muzycy, a koncerty odbywały się regularnie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję