Reklama

W wolnej chwili

Z Bożej apteki

Przetwory z owoców czarnego bzu i jarzębiny

Owoce czarnego bzu i jarzębiny zwiększają odporność organizmu, dlatego warto je zbierać i stosować.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dojrzałe owoce czarnego bzu pomagają w leczeniu przeziębień – mają właściwości przeciwgorączkowe, napotne i przeciwbólowe oraz zwiększają odporność organizmu. Można je suszyć na herbatę, a także robić z nich dżem i sok.

Owoce jarzębiny są stosowane w miażdżycy, poprawiają pracę serca i krążenie krwi. Pomagają także w stanach zapalnych dróg moczowych, nerek oraz kamicy nerkowej. Mają też dobroczynny wpływ na wątrobę. Poza tym leczą nieżyty żołądka, dwunastnicy i jelita cienkiego. Są skuteczne w leczeniu przeziębień, kataru, anginy i grypy. Według rosyjskiej zielarki, J. F. Zajcewej, napar i wywar z jarzębiny obniża poziom cholesterolu, leczy otyłość, choroby tarczycy i pomaga przy leczeniu raka.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Owoce jarzębiny przeznaczone na napar lub wywar muszą być dojrzałe. Należy zebrać je, opłukać w wodzie i ususzyć. Kiedy będą suche, oddzielić je od baldachów. Z surowych owoców natomiast można przyrządzić konfitury. Wpierw należy je włożyć do zamrażarki na parę dni, gdyż zawierają szkodliwe związki. Konfiturę najlepiej przelać do małych słoików, bo są wygodne w użyciu.

Polecam raz w roku zrobić sobie kurację zdrowotną z 1 l konfitury. Należy jeść ją po łyżeczce 1 raz dziennie, nie więcej. Jarzębinę w postaci konfitury można używać także jako dodatek do mięs, a z jej owoców można sporządzić sok. W tym celu trzeba dokładnie obrać z szypułek korale jarzębiny, umyć je i zasypać cukrem (0,5 kg cukru na 1 kg owoców). Pozostawić na 3 godz. Gotować 30-40 min. Ostudzić, odcedzić i zlać do butelek.

2020-10-14 10:49

Oceń: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ostra jazda w kuchni

Niedziela Ogólnopolska 3/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Na stałe zadomowiły się w naszej kuchni. Ostre przyprawy poprawiają smakowe i zapachowe walory potrawy. Jakie mają wady i zalety?

Przyprawy to naturalne substancje pochodzenia roślinnego. Stosowanie ich poprawia nasz apetyt oraz może działać jak afrodyzjak. Od wieków były wykorzystywane w medycynie ludowej. Najbardziej popularne ostre rośliny, które znajdziemy w naszej kuchni, swoją ostrość oraz walory zdrowotne zawdzięczają charakterystycznym substancjom czynnym – w imbirze znajdziemy gingerol, w chilli – kapsaicynę, a w kurkumie – kurkuminę.
CZYTAJ DALEJ

Bóg nie chce stracić żadnego ze swych dzieci, ale je wszystkie przygarnąć

2025-04-11 10:14

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii J 6, 35-40.

Środa, 7 maja
CZYTAJ DALEJ

Czarny dym nad Watykanem!

2025-05-07 21:01

[ TEMATY ]

konklawe

Vatican Media

Na dachu Kaplicy Sykstyńskiej unosi się czarny dym, co oznacza, że zakończyło się pierwsze głosowanie tego konklawe i kardynałowie nie dokonali wyboru papieża. Następne głosowania odbędą się jutro.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję