Reklama

Porady

Z Bożej apteki

Żurawina błotna

Żurawina błotna rośnie na torfowiskach. Można ją zbierać od września do połowy listopada. Nasze babki robiły z niej herbaty, soki, konfitury i dżemy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Żurawina jest bogata w witaminy (C, A, B1, B2, P) i minerały (m.in. fosfor, magnez, żelazo). Wspomaga leczenie wielu chorób, a szczególnie stanów zapalnych dróg moczowych, spowodowanych bakteriami Escherichia coli. Powstrzymuje rozwój zakażeń bakterią Helicobacter pylori – zakażenie tą bakterią prowadzi do choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Żurawina powinna być częściej stosowana przez osoby z problemami sercowymi, ponieważ wzmacnia i reguluje pracę serca oraz zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi. Dobrze ją przyjmować, w celu zapobiegania awitaminozie i przemęczeniu. Ma także dobry wpływ na nasze komórki mózgowe, a co ważne – obniża ryzyko zachorowania na choroby Alzheimera i Parkinsona. Picie soku żurawinowego leczy jaskrę, a obecność witaminy P przynosi ulgę kobietom przechodzącym menopauzę.

Profilaktycznie żurawina może być stosowana w postaci herbatek. W formie suszonej można ją dodawać do śniadania lub deseru. Z żurawiny możemy też przyrządzić konfitury albo ją zamrozić. Może być także wykorzystana w kuchni jako przyprawa do mięsa.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Polecam przygotowanie żurawiny bez pasteryzacji, tak jak to robią Rosjanie. W tym celu, po oczyszczeniu z liści i zabrudzeń, przygotowujemy w równych ilościach wagowych owoce żurawiny i cukru. Mielimy żurawinę w maszynce do mięsa lub w blenderze i stopniowo dosypujemy cukier, dokładnie mieszając.

Ci, którzy nie mają czasu, mogą zmiksować w blenderze owoce żurawiny wraz z cukrem. Otrzymaną masę pozostawiamy na 3-4 dni w chłodnym i ciemnym miejscu. Aby cukier dobrze się rozpuścił, trzeba masę codziennie mieszać. Po tym czasie przekładamy ją do słoików i odstawiamy do lodówki. Winniśmy przygotować co najmniej dwa litrowe słoiki takiej żurawiny. Profilaktycznie powinno się zjadać przez miesiąc jedną łyżkę owoców – zapobiegłoby to powstawaniu wielu chorób.

2021-09-13 18:26

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dla zdrowia każdej kobiety

Z dr Barbarą Bartoś, ginekologiem położnikiem, naprotechnologiem, rozmawia Anna Skopińska

ANNA SKOPIŃSKA: – Pomaga Pani kobietom w zmaganiu się z niepłodnością, w swoistej walce o poczęcie, dlaczego właśnie taka droga?
CZYTAJ DALEJ

Świebodzice. Jego serce biło miłością do ludzi. Pogrzeb ks. kan. Jana Mrowcy

2025-09-17 23:24

[ TEMATY ]

diecezja świdnicka

Świebodzice

pogrzeb kapłana

kapłan diecezji świdnickiej

ks. Jan Mrowca

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Ks. kan. Jan Mrowca (1946-2025)

Ks. kan. Jan Mrowca (1946-2025)

Śmierć kapłana zatrzymuje codzienny rytm parafii. Milkną dzwony, a ciszę wypełniają wspomnienia. Tak było w Świebodzicach, gdzie 16 września odbyła się żałobna Msza święta za ks. kan. Jana Mrowcę, który przez 23 lata był proboszczem parafii Świętych Apostołów Piotra i Pawła.

Mszy świętej żałobnej przewodniczył bp Ignacy Dec. – Nasze lata przemijają jak trawa, a Ty, Boże, trwasz na wieki. Dzisiaj przekazujemy do domu niebieskiego naszego brata, kapłana Jana. Eucharystia jest dziękczynieniem. Dziękujemy za jego serce, które biło miłością do ludzi – powiedział biskup.
CZYTAJ DALEJ

Nowa Sól: Grób ostatniego kapelana Powstania Warszawskiego wpisany do rejestru grobów weteranów wojennych

Grób kapucyna o. Medarda Parysza został wpisany do rejestru grobów weteranów wojennych. 17 września na cmentarzu komunalnym w Nowej Soli uczczono zmarłego przed 12 laty ostatniego żyjącego kapelana Powstania Warszawskiego.

Msza św. w kościele kapucynów, uroczystości przed Pomnikiem Sybiraków i uroczystość przy grobie ojca Medarda Parysza - tak w Nowej Soli 17 września obchodzono Światowy Dzień Sybiraka. Uroczystości przy grobie dobrze znanego w Nowej Soli kapucyna odbyły się z powodu wpisania przez Instytut Pamięci Narodowej grobu o. Medarda do rejestru grobów weteranów wojennych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję