Reklama

Z zakonnej kuchni

Dania jednogarnkowe

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zima to czas, w którym najlepiej sprawdzają się potrawy jednogarnkowe – zarówno z samych warzyw, jak i z mięsem, ryżem czy kaszami. Są szybkie, rozgrzewające i sycące, poprawiają samopoczucie. To doskonały pomysł nie tylko na obiad czy kolację, ale nawet na śniadanie. W środku zimy porcja zupy lub gulaszu zjedzona rano sprawdzi się doskonale – rozgrzeje organizm i zapewni energię na cały dzień.

Pikantna zupa gulaszowa

SKŁADNIKI:
50 dag mięsa wołowego gulaszowego (rostbef lub zrazówka)
10 dag słoniny lub surowego boczku
40 dag ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki przyprawy do gulaszu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 l wody

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

WYKONANIE:

Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę. Podsmaż słoninę, a gdy tłuszcz się wytopi, dodaj pokrojone mięso. Smaż, aż sok z mięsa zupełnie odparuje. Dodaj cebulę i posiekany wcześniej czosnek, przesmaż. Wsyp przyprawę do gulaszu i dodaj koncentrat pomidorowy. Całość zalej wodą i doprowadź do wrzenia, po czym dodaj ziemniaki. Gotuj wszystko ok. 60 min, aż mięso będzie miękkie. Zupę dopraw do smaku słodką i ostrą papryką oraz kminkiem.

Kurczak z ryżem w sosie keczupowym

SKŁADNIKI:
8 pałeczek (lub skrzydełek) z kurczaka
2 szklanki suchego ryżu
2 cebule
Marynata:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
Sos pomidorowy :
1 kostki masła
2 łyżki przyprawy typu vegeta
5 łyżek keczupu
2 łyżeczki słodkiej papryki
6 szklanek wody

WYKONANIE:
Do miseczki wsyp składniki marynaty i dokładnie wymieszaj.
Kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj marynatą i odstaw na mniej więcej 30 min do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Do naczynia wlej keczup, dodaj wodę, masło, przyprawy podane do przygotowania sosu i całość wymieszaj. Do naczynia żaroodpornego wsyp suchy ryż, dodaj pokrojoną cebulę, a następnie przygotowany sos pomidorowy i delikatnie wymieszaj. Na tak przygotowany ryż wyłóż zamarynowanego kurczaka. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Naczynie włoż do gorącego piekarnika i piecz na funkcji grzania góra-dół. Po 30 min odkryj naczynie i zapiekaj kolejne 30-40 min (do zarumienienia mięsa).
Danie podawaj na gorąco.

2022-01-18 11:57

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Francuzi wracają do Biblii, gwałtowny wzrost sprzedaży

2025-02-12 07:45

[ TEMATY ]

Pismo Święte

Francja

Karol Porwich/Niedziela

We Francji gwałtownie wzrasta sprzedaż Pisma Świętego. Kupują je zazwyczaj ludzie młodzi i konwertyci. W paryskiej księgarni La Procure sprzedaż Biblii wzrosła w ubiegłym roku o ponad 20 proc. Wydawnictwo Mame, specjalizujące się w literaturze religijnej, w ciągu trzech lat odnotowało wzrost o 46 proc., z 52 tys. egzemplarzy Biblii w roku 2022 do 76 tys. w roku 2024.Podobną tendencję odnotowano też pod koniec ubiegłego roku w Stanach Zjednoczonych. W grudniu dziennik The Wall Street Journal informował, że w ubiegłym roku sprzedaż Biblii w USA wzrosła o 22 proc.

We Francji zjawisko to opisuje tygodnik Famille Chrétienne. Jak mówi Thibaude Dubois, szef Stowarzyszenia Księgarni Religijnych, jest to tendencja powszechna. W ciągu ostatnich kilku lat sektor ten wzrósł o ok. 40 proc. – mówi Dubois, który sam jest kierownikiem księgarni Siloë w Angers i Nantes.
CZYTAJ DALEJ

Panie, zmiłuj się nad nami, obmywaj nasze serca

2025-01-14 13:09

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Mk 7, 14-23.

Środa, 12 lutego
CZYTAJ DALEJ

Prof. Jadwiga Puzynina spocznie w Panteonie Wielkich Polaków

2025-02-12 17:49

[ TEMATY ]

Prof. Jadwiga Puzynina

Autorstwa TVIATVN/commons.wikimedia.org

Prof. Jadwiga Puzynina

Prof. Jadwiga Puzynina

Uroczystości Pogrzebowe zmarłej 8 lutego śp. prof. Jadwigi Puzyniny, wybitnej polskiej językoznawczyni, rozpoczną się w sobotę 15 lutego 2025 roku o godzinie 13.00 Mszą Świętą w Świątyni Opatrzności Bożej w Wilanowie. Mszy św. przewodniczyć będzie kard. Kazimierz Nycz, metropolita warszawski senior. Następnie ciało Zmarłej zostanie złożone w Panteonie Wielkich Polaków.

Jadwiga Puzynina, z domu Zapolska, urodziła się 29 stycznia 1928 r. w Rożyszczach na Wołyniu. W 1946 ukończyła VI Liceum Ogólnokształcące im. Tadeusza Reytana w Warszawie, a w 1951 studia polonistyczne na Uniwersytecie Warszawskim. Od 1956 r. związana była z Wydziałem Polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego, na którym się doktoryzowała i habilitowała, a następnie w 1987 uzyskała tytuł profesora.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję