Reklama

Z zakonnej kuchni

Obiad bez mięsa

Dania bezmięsne są dedykowane nie tylko wegetarianom. Smaczne jedzenie bez mięsa nada się na każdą okazję. Zwłaszcza w czasie Wielkiego Postu warto się pokusić o przygotowanie bezmięsnych potraw. Pozwoli to zregenerować nasz organizm, ale także będzie doskonałą okazją, by poznać nowe smaki.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Lazanie ze szpinakiem

Składniki:
opakowanie makaronu lazanie
pęczek świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego
3 ząbki czosnku
opakowanie sera typu feta
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 szklanka mleka
sól, szczypta mielonego pieprzu i mielonej gałki muszkatołowej
20 dag żółtego sera

Wykonanie:
Szpinak bardzo dokładnie opłucz, ułóż na papierowych ręcznikach, żeby obsechł. Następnie pokrój i przesmaż na patelni z dodatkiem masła. Dodaj przeciśnięty czosnek i rozdrobniony ser feta, wymieszaj i chwilę podgrzewaj. Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku roztop masło. Wsyp mąkę i wymieszaj – dosłownie chwilkę, aby mąka się nie przyrumieniła – po czym wlej zimne mleko, cały czas mieszając. Sos zagotuj i odstaw. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotuj 2 l wody, posól, dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek. Wrzuć płaty makaronu, gotuj 1 min i wyjmij. Brytfankę wysmaruj tłuszczem, układaj warstwami: płaty makaronu, masę szpinakowo-serową, makaron, sos beszamelowy – i tak do wyczerpania zapasów. Na wierzch zetrzyj żółty ser. Zapiekaj 20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Fiszburgery

Składniki:
kotlety rybne: 3 filety z ryby (dorsz, miruna lub mintaj)
1 marchewka
natka pietruszki
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz cytrynowy
olej do smażenia
sos:
1/4 czerwonej cebuli
1 ogórek kiszony
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz
dodatkowo:
4 bułki z ziarnami
kilka liści sałaty lodowej i rukoli
3 pomidory
1 czerwona cebula

Wykonanie:
Filety przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj marchewkę startą na małych oczkach tarki, posiekaną natkę pietruszki, jajko oraz bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Z masy uformuj płaskie kotlety i smaż z obu stron na złoty kolor. Cebulę i ogórka drobno posiekaj. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj. Bułki przekrój, posmaruj sosem. Na każdej połówce ułóż sałatę, kotlet, pomidor i pokrojoną cebulę. Przykryj drugą połówką. Burgery podawaj ciepłe

2022-03-08 13:41

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Deser truskawkowy

Sezon truskawkowy w pełni! Trwa krótko, dlatego warto jak najbardziej się nim ucieszyć.
Desery z truskawkami bez pieczenia są jednym z szybkich i łatwych sposobów, aby codziennie jeść te pyszne, aromatyczne owoce.
Prezentowany deser jest bardzo prosty, można więc zachęcić dzieci do jego samodzielnego przygotowania.

SKŁADNIKI: • 1 kg owoców: truskawki, maliny i/lub wydrylowane czereśnie • 2 galaretki truskawkowe lub brzoskwiniowe • 150 ml śmietany 30-procentowej (kremówki) • 1 łyżka cukru • cukier wanilinowy
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV zachęcił kapłanów do radości i zapału misyjnego

2025-06-26 17:47

[ TEMATY ]

Watykan

kapłaństwo

Papież Leon XIV

@Vatican Media

Leon XIV podczas spotkania z kapłanami z całego świata

Leon XIV podczas spotkania z kapłanami z całego świata

O radości płynącej z powołania do kapłaństwa i z faktu bycia „przyjacielem Jezusa”, a także o kluczowych elementach formacji kapłańskiej mówił Leon XIV podczas spotkania z kapłanami ze świata, zorganizowanego przez Dykasterię ds. Duchowieństwa w rzymskim Auditorium Conciliazione przez Dykasterię ds. Duchowieństwa pod przewodnictwem jej prefekta kard. Lazzaro You Heung-sika. Okazją jest Jubileusz Kapłanów, odbywający się w tych dniach w Watykanie.

Leon XIV odniósł się do kwestii radości z faktu bycia kapłanem. Wskazał na słowa Jezusa: «Nazwałem was przyjaciółmi» (J 15,15), które - jak mówił Papież - są kluczem do zrozumienia kapłańskiej posługi.
CZYTAJ DALEJ

Odważnie smakuj życie w Sercu Jezusa

2025-06-27 14:08

[ TEMATY ]

świadectwo

świadectwa

Mat.prasowy FESTIWAL ŻYCIA

Wojciech Modest Amaro

Wojciech Modest Amaro
Zacznijmy więc od Pisma Świętego. W Starym Testamencie mamy zapisane słowa, którymi modlili się Izraelici: Szema Izrael, Adonai Elohenu, Adonai Ehad, a więc – „Słuchaj, Izraelu, Pan jest naszym Bogiem – Panem jedynym” (Pwt 6, 4). To są bardzo ważne słowa: Pan Bóg twój jest Ehad, czyli jedyny w znaczeniu Jedyny Bóg. Z kolei Jezus z Nazaretu nauczał: „Nie chciejcie również, żeby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus” (Mt 23, 10). Kiedy jednak dziś rozmawiamy tu, w Waszym domu, to mamy świadomość, że Ty, Wojtku, dla wielu ludzi jesteś jedynym w swoim rodzaju wirtuozem smaku i kulinarnym mistrzem, pierwszym Polakiem, który zdobył prestiżową gwiazdkę Michelin. Lecz kiedy mówimy o Jezusie Mistrzu, to słowo „Mistrz” piszemy z wielkiej litery. Proszę, powiedz, jak się czujesz z tą świadomością i jak dla Ciebie smakuje życie z Jezusem?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję