Reklama

Porady

Alfabet dietetyczny

Dieta DASH

Uznawana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Ma dobroczynny wpływ na cały organizm.

Niedziela Ogólnopolska 14/2022, str. 46

[ TEMATY ]

przepisy

dieta

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W Polsce jest rekomendowana przez NFZ jako najlepszy i najskuteczniejszy sposób walki z nadciśnieniem tętniczym. Dieta ta obniża ciśnienie krwi oraz reguluje jej profil lipidowy. Zawiera bardzo dużo składników antynowotworowych, antyzapalnych, substancji odżywczych obecnych w warzywach, owocach, orzechach, nasionach, tłuszczach nierafinowanych i roślinach strączkowych. Profilaktycznie chroni przed zachorowaniem na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie czy rak jelita grubego.

Najważniejsze zalecenia to:

• Eliminacja soli kuchennej na rzecz świeżych ziół i soli kłodawskiej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• Eliminacja cukru i jego zamienników występujących w słodyczach, deserach, gotowych produktach oraz tego w cukierniczce, na rzecz spożywania owoców i orzechów.

• Eliminacja czerwonego mięsa, a w zamian jedzenie ryb, drobiu i owoców morza.

• Eliminacja produktów wysokotłuszczowych i bogatych w tłuszcze trans (margaryny, gotowe dania) na rzecz produktów o obniżonej zawartości tłuszczu.

• Eliminacja żywności o wysokim indeksie glikemicznym, takiej jak: ziemniaki, pszenica, mleko i żywność przygotowana na ich bazie – w zamian należy jeść żywność niskoglikemiczną.

• Eliminacja surowego mleka: świeżego, UHT i pasteryzowanego na rzecz niskotłuszczowego nabiału fermentowanego: maślanki, kefiru, jogurtu.

Reklama

• Eliminacja produktów na bazie mąki pszennej, takich jak: bułki, ciastka, makarony, naleśniki, słodkie bułki, pyzy, knedle – w zamian spożywanie produktów pełnoziarnistych z mąki żytniej, orkiszowej, owsianej.

• Eliminacja kwasów tłuszczowych trans, zawartych w margarynach, smarowidłach „obniżających cholesterol”, maśle roślinnym, na rzecz zdrowych orzechów, nasion, oliwy z oliwek, oleju lnianego, masła.

Awokado nie dość, że redukuje cholesterol, to zapobiega chorobom serca i spowalnia oznaki starzenia. Jeden owoc pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy niezbędny do prawidłowej pracy serca, a dzięki wysokiej zawartości potasu obniża ciśnienie krwi.

Sałatka tuńczykowa w awokado

SKŁADNIKI:
3 duże dojrzałe awokado
1 puszka tuńczyka w oleju
sok z limonki
mała cebula
kilka pomidorków koktajlowych
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz

WYKONANIE:
Awokado przekrój na pół i przekręć, aby pozbyć się pestki. Wydrąż łyżeczką część miąższu – pozostaw warstwę przy skórce i skrop ją sokiem z limonki. Wydrążony miąższ posiekaj i również skrop sokiem. Tuńczyka osącz z oleju, rozdrobnij widelcem i wymieszaj z miąższem awokado oraz drobno posiekaną cebulą. Dodaj przekrojone na pół pomidorki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Napełnij wydrążone połówki awokado.

2022-03-29 12:16

Ocena: +1 -2

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z ryżem i sosem z awokado (propozycja na obiad)

Składniki: 3/4 awokado 1/2 ogórka 2 łyżeczki liści pietruszki 2 pomidory 1/2 woreczka ryżu brązowego 2 garście szpinaku 1 łyżka oleju z nasion wiesiołka Przygotowanie Awokado umyj, obierz, usuń pestkę, przełóż do kielicha blendera; dodaj natkę pietruszki, olej z wiesiołka i zmiksuj na gładką masę. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu (ale nie rozgotuj). Szpinak opłucz. Pomidory umyj i pokrój na kawałki. Ogórka umyj, obierz i pokrój. Składniki przełóż do miski i polej powstałym sosem z awokado. Wartość energetyczna: 567 kcal Białko: 12,77 g Tłuszcz: 30,5 g Węglowodany: 67,9 g
CZYTAJ DALEJ

Kto ma uszy, niechaj słucha!

2024-11-12 13:04

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

BP KEP

Rozważania do Ewangelii Mt 11, 11-15.

Czwartek, 12 grudnia. Dzień powszedni albo wspomnienie Najświętszej Maryi Panny z Guadalupe
CZYTAJ DALEJ

„Pełne ręce roboty i tony dobra” – Caritas Diecezji Bydgoskiej wydaje świąteczne paczki

2024-12-12 17:07

[ TEMATY ]

Caritas

paczki

Diecezja bydgoska

mat. pras

Dziesięć kilogramów - tyle waży paczka świąteczna, jaką Caritas Diecezji Bydgoskiej przygotowała w tym roku dla potrzebujących. Średnia jej wartość do około 170 złotych.

Każdego dnia jest obdarowywanych 35 osób. - W samym grudniu, tylko w naszej siedzibie, wydaliśmy pół tysiąca paczek. To łącznie pięć ton żywności o wartości około 85 tysięcy złotych - mówi dyrektor diecezjalnej Caritas, ks. prałat Wojciech Przybyła.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję