SKŁADNIKI:
2 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 500 g
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól i pieprz do smaku
ciasto naleśnikowe:
1 jajko
0,5 szklanki mąki pszennej
50 ml mleka
panierka:
5 czubatych łyżek bułki tartej
75 g płatków kukurydzianych
olej rzepakowy do głębokiego smażenia (1 l)
WYKONANIE:
Filety z piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę. Mięso dopraw czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Dodaj łyżkę oleju i dokładnie wymieszaj. Zamarynowane mięso włóż do lodówki na mniej więcej godzinę. Przygotuj ciasto naleśnikowe do moczenia kąsków: do miseczki wsyp mąkę, dodaj jajko, mleko i wymieszaj, by powstało gęste ciasto o jednolitej konsystencji. Zrób panierkę: płatki kukurydziane pokrusz na mniejsze
kawałki i wymieszaj je z bułką tartą. Wyjmij mięso z lodówki. Zalej je ciastem naleśnikowym i dokładnie wymieszaj. Wyjmuj kawałki kurczaka i obtaczaj je w panierce. W wysokim rondlu (tak, by nuggetsy pływały
w głębokim tłuszczu) rozgrzej olej. Wrzucaj kawałki kurczaka i smaż z obu stron na rumiano (ok. 4-5 min). Jeśli panierka rumieni się zbyt szybko, zmniejsz płomień pod rondlem, by się nie spaliła, a mięso w środku
pozostało miękkie. Nuggetsy wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i układaj na talerzu wyłożonym kuchennym ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu