Reklama

Z zakonnej kuchni

Ciemne ciasto z jeżynami i kruszonką

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
CIASTO UCIERANE:

5 jajek
200 g cukru
125 ml oleju
125 ml jogurtu naturalnego
350 g mąki pszennej
30 g kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 700 g jeżyn
KRUSZONKA:
150 g masła lub margaryny
50 g gorzkiej czekolady
180 g mąki pszennej
20 g kakao
100 g cukru
szczypta soli
100 g płatków owsianych

WYKONANIE:
Przygotuj kruszonkę. Czekoladę połam na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztop w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszaj z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodaj ciepłą roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieć na kruszonkę. Odstaw na bok. Jeżyny umyj, osusz i odszypułkuj. Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstaw na bok. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawaj stopniowo cukier. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku oraz stopniowo olej z jogurtem. Porcjami dodawaj mąkę z kakao, mieszając aż do połączenia składników. Ciasto przełóż do prostokątnej formy o wymiarach ok. 35 x 24 cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ułóż jeżyny. Posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 45 min w temp. 180°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-09-06 12:22

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Lasagne

Przepis polecają Siostry Honoratki z Dworku św. Antoniego w Olsztynie k. Częstochowy. Jest to dom rekolekcyjno-wypoczynkowy, przepięknie położony na Szlaku Orlich Gniazd. Można tu przyjechać na rekolekcje, kilkudniowy wypoczynek lub wpaść na niedzielny obiad. Siostry serdecznie zapraszają.

opakowanie makaronu lasagne 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 6 ząbków czosnku kartonik soku pomidorowego puszka pomidorów pelati 4 łyżki oliwy sól, mielona papryka 60 dag sera ricotta 4 jajka ½ szklanki gęstej śmietany sól, cukier do smaku
CZYTAJ DALEJ

Abp Philippe Curbelié na krakowskiej Skałce: Św. Stanisław był pierwszym dojrzałym owocem chrztu Polski

2025-05-11 22:40

[ TEMATY ]

Skałka

Archidiecezja Krakowska

- Św. Stanisław Biskup i Męczennik, którego uroczystość dziś obchodzimy, był pierwszym dojrzałym owocem chrztu Polski. Dzisiaj od nas zależy, czy będziemy dojrzałym owocem naszych czasów. Pan wzywa nas, byśmy byli owocami, których potrzebują nasze czasy - mówił podsekretarz Dykasterii Nauki Wiary, abp Philippe Curbelié podczas uroczystości ku czci św. Stanisława BM na krakowskiej Skałce.

Uroczystości ku czci św. Stanisława BM w Krakowie rozpoczęły się o godz. 9.00, kiedy z katedry na Wawelu wyruszyła tradycyjna. Eucharystii przy Ołtarzu Trzech Tysiącleci na krakowskiej Skałce przewodniczył podsekretarz Dykasterii Nauki Wiary, abp Philippe Curbelié.
CZYTAJ DALEJ

Watykan/ Leon XIV: musimy powiedzieć "nie" wojnie słów

2025-05-12 11:08

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Vatican Media

Papież Leon XIV powiedział w poniedziałek przedstawicielom mediów z całego świata, że trzeba powiedzieć "nie" wojnie słów. "Pokój zaczyna się od nas" - podkreślił.

W czasie audiencji dla watykanistów i wysłanników mediów z wielu krajów świata, zebranych w Auli Pawła VI, wybrany w czwartek papież podziękował wszystkim za pracę w ostatnim czasie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję