Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Niedożywienie w chorobie

Prawidłowo zbilansowana dieta stanowi istotny element w leczeniu choroby Parkinsona. Zauważa się, że znaczna część pacjentów z tą chorobą jest niedożywiona. Jak można temu zapobiec?

Niedziela Ogólnopolska 34/2023, str. 48

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Częstym problemem u osób z chorobą Parkinsona są zaparcia. Może to wynikać z procesu neurodegeneracji, ale też może być skutkiem niepożądanym działania niektórych leków. Na zaparcia wpływają również brak aktywności fizycznej oraz upośledzenie motoryki chorego. Problem zaparć dotyka ok. 85% chorych. Wywołują one dyskomfort i spadek apetytu.

Dysfagia

Kolejnym problemem, który może wpływać na niedożywienie, jest dysfagia. Charakteryzuje się ona występowaniem objawów zaburzeń fazy ustnej, gardłowej oraz przełykowej. W pierwszej fazie występują charakterystyczne ruchy języka broniącego się przed odruchem połykania, dzielenia pokarmu na wiele połknięć czy też przetrzymywanie pokarmu w ustach. W fazie gardłowej wyróżnia się zaleganie w dołkach nagłośniowych, osłabienie czucia w okolicach gardła. W ostatniej fazie występują zmniejszona ruchomość przełyku lub jego skurcze.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zalecenia żywieniowe

Reklama

Aby nie dopuścić do niedożywienia w chorobach neurologicznych, w tym w chorobie Parkinsona, należy spożywać nie mniej niż 2200 kcal dziennie. W początkowym okresie choroby zaleca się dietę podstawową. Zawiera ona: pieczywo mieszane, mąki, kasze, makarony, produkty mleczne, jaja, chude mięso, ziemniaki, owoce i warzywa oraz rośliny strączkowe. Wartość energetyczna powinna osiągać 25-30 kcal na każdy kilogram należnej masy ciała. Białko powinno oscylować w granicach 0,8 g na kilogram masy ciała. Tłuszcze to ok. 20-35% kaloryczności dziennej, czyli 48-85 gramów.

W przypadku występowania dyskinez ruchowych (nieskoordynowanych ruchów) wartość energetyczną należy zwiększyć. U pacjentów z niedowagą należy zastosować większą zawartość węglowodanów złożonych (produkty pełnoziarniste: żytnie pieczywo, płatki owsiane, otręby, ryż brązowy, grube kasze, makaron razowy) i warzyw (groch, fasola, bób, soja, soczewica) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (łosoś, tuńczyk, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich, orzechy, pestki, nasiona, awokado, oliwki).

U pacjentów w zaawansowanym stadium choroby, którzy przyjmują preparaty lewodopy, zalecane jest ograniczenie podaży białka nawet do 10% w ciągu dnia. Wyjątkiem jest posiłek wieczorny, który powinien uzupełnić rekomendowaną ilość białka. Zwiększona podaż białka w godzinach wieczornych przyczynia się do lepszego działania lewodopy.

Zaparciom można zapobiegać przez zwiększenie zawartości błonnika pokarmowego. Do produktów bogatych w błonnik należą: gruboziarniste produkty zbożowe, warzywa w postaci surówek, owoce czy otręby. Ograniczyć natomiast należy spożycie produktów, które zmniejszają perystaltykę jelit, a są to: banany, ryż biały, mąka ziemniaczana.

U osób z zaburzeniami połykania stosuje się dietę o zmienionej konsystencji – dietę o konsystencji papkowatej.

2023-08-14 14:22

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kwasy omega-3 a zdrowie

Niedziela Ogólnopolska 3/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Każdy z nas chciałby mieć doskonałą pamięć, zdrowe jelita, mocne serce i mało stresu. Niestety, nasza dieta często nie dostarcza organizmowi odpowiednich substancji. Co powinniśmy jeść, by cieszyć się lepszym zdrowiem?

Kwasy omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a mimo to organizm nie potrafi ich syntetyzować, w związku z czym muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem.
CZYTAJ DALEJ

Zmarł o. Jacek Dudka, dominikanin, kapelan Polonii

2025-07-07 13:06

[ TEMATY ]

śmierć

dominikanie

o. Jacek Dudka

Pixabay.com

6 lipca 2025 r. w szpitalu w Petersburgu, po krótkiej chorobie zmarł niespodziewanie ojciec Jacek (Kazimierz) Dudka OP, lat 62, profesji zakonnej 35, kapłaństwa 16 informują polscy dominikanie.

O. Jacek urodził się w 21 kwietnia 1963 r. w Przyszowej koło Limanowej. Profesję złożył 17 sierpnia 1989 r. Przez pierwsze lata życia zakonnego był bratem kooperatorem. Pracował w Warszawie, w Konwencie św. Jacka, oraz w Krakowie, jako zakrystian i zaopatrzeniowiec klasztoru, następnie był syndykiem Konwentu św. Józefa w Warszawie.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę ks. Mariusza Rosika: Samarytanie w sercu Argentyny

2025-07-07 14:58

[ TEMATY ]

rozważania

Ks. Mariusz Rosik

źródło: pixabay.com

W książce pt. "Jezuita. Papież Franciszek" dwoje argentyńskich dziennikarzy przedstawiło zapis wielogodzinnych rozmów przez dwa lata prowadzonych z prymasem Argentyny kardynałem Bergoglio. Książka jest bardzo osobista i odsłaniająca nie tylko fakty biograficzne papieża, ale nade wszystko jego wrażliwość, sposób postrzegania świata, odwagę i bezkompromisowość w podążaniu za Bogiem, któremu on ufa i który jemu zaufał.

Odpowiadając na wiele pytań kardynał powtarza, że utrata poczucia grzechu utrudnia spotkanie z Bogiem. Mówi, że są ludzie, którzy uważają się za sprawiedliwych, na swój sposób przyjmują katechezę, wiarę chrześcijańską, ale nie mają doświadczenia bycia zbawionymi. „Bo co innego – tłumaczy – gdy ktoś opowiada, że pewien chłopak topił się w rzece i jakaś osoba rzuciła mu się na ratunek, co innego, gdy to widzę, a jeszcze co innego, gdy to ja jestem tą osoba, która się topi i ktoś mnie ratuje. Są osoby, którym ktoś opowiedział, co się działo z chłopcem. One jednak same tego nie widziały, nie doświadczyły więc na własnej skórze, co to oznacza. Myślę, że tylko wielcy grzesznicy mają taką łaskę. Mam zwyczaj powtarzać za św. Pawłem, że chlubić się możemy tylko z naszych słabości” – mówił przyszły papież Franciszek.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję