Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Wiosenne pasty

Przygotowane na bazie warzyw i ziół oraz sera idealnie pasują do pieczywa, chrupiących grzanek czy pajdy swojskiego chleba. Warto po nie sięgać, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z zielonego groszku i rukoli

SKŁADNIKI :
*1 puszka zielonego groszku
*2 garści młodych listków rukoli
*kilka gałązek świeżego koperku
*2 łyżki oliwy
*3-4 łyżki orzechów ziemnych
*1 ząbek czosnku
*2 łyżki startego parmezanu
*sok z cytryny
*sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
1. Groszek odcedź na sicie.
2. Rukolę i koperek posiekaj.
3. Zioła z groszkiem przełóż do kielicha blendera. Wlej oliwę. Dodaj orzechy, czosnek i parmezan.
4. Zblenduj wszystko na pastę.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Jeśli pasta jest gęsta, można dodać trochę oliwy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jajeczna z awokado

SKŁADNIKI :
*.4 jajka
*.1 awokado
*.1 duża cebula
*.3 ząbki czosnku
*.1 łyżka majonezu
*.sól, pieprz

Wykonanie:
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
2. Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
3. Cebulę i czosnek obierz z łupinek i pokrój w kostkę.
4. Wszystkie składniki przełóż do miski.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majonez i delikatnie wymieszaj.

Z marchewki i czosnku

Reklama

SKŁADNIKI:
*1 pęczek młodej marchewki
*1-2 ząbki czosnku
*5 suszonych pomidorów w oleju
*1 łyżka octu białego
*1/2 łyżeczki suszonej kolendry
*1/2 łyżeczki kuminu
*1/2 łyżeczki curry
*1 łyżka sezamu
*1 szczypta suszonego peperoncino
*kilka igiełek świeżego tymianku
*oliwa z oliwek
*sól

Wykonanie:
1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż umyte wcześniej i osuszone marchewki oraz czosnek. Skrop oliwą, oprósz solą.
2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 min. (marchewki muszą być miękkie).
3. Pomidory pokrój i włóż do kielicha blendera. Dodaj upieczone marchewki, czosnek, ocet, przyprawy i sezam. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec dopraw do smaku solą.

Twarogowa z rzodkiewką

SKŁADNIKI:
*25 dag twarogu
*2 łyżki jogurtu naturalnego
*1 pęczek rzodkiewek
*1/2 pęczka szczypiorku
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Twaróg rozgnieć widelcem, połącz z jogurtem.
2. Rzodkiewki umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, szczypiorek drobno posiekaj.
3. Połącz wszystkie składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może dodać posiekany koperek.

2024-04-09 14:22

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Cukinia w panierce

Niedziela Ogólnopolska 33/2018, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

Graziako

Cukinia to świetne warzywo na każdą okazję, choć u nas wciąż zbyt mało popularne. Można ją piec, smażyć, zapiekać i nadziewać. My proponujemy bardzo prosty sposób na pyszne danie.

Składniki: • 2 duże cukinie lub 2 bakłażany • 2 łyżki mąki • 2 jajka • 2-3 łyżki bułki tartej • olej lub oliwa do smażenia • sól
CZYTAJ DALEJ

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Publikujemy kalendarz uroczystości i świąt kościelnych w 2025 roku.

Wśród licznych świąt kościelnych można wyróżnić święta nakazane, czyli dni w które wierni zobowiązani są od uczestnictwa we Mszy świętej oraz do powstrzymywania się od prac niekoniecznych. Lista świąt nakazanych regulowana jest przez Kodeks Prawa Kanonicznego. Oprócz nich wierni zobowiązani są do uczestnictwa we Mszy w każdą niedzielę.
CZYTAJ DALEJ

Bodnar o zabójstwie lekarza: osobą zatrzymaną w tej sprawie jest funkcjonariusz Służby Więziennej

2025-04-30 07:20

[ TEMATY ]

szpital

Kraków

nożownik

PAP/Art Service

Szef MS, prokurator generalny Adam Bodnar oświadczył we wtorek wieczorem w Katowicach, że osobą, która została zatrzymana w sprawie zabójstwa lekarza Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, okazał się funkcjonariusz Służby Więziennej.

We wtorek zamordowany został lekarz ortopeda krakowskiego Szpitala Uniwersyteckiego Tomasz Solecki. Do gabinetu, w którym badał pacjentkę, wtargnął 35-letni mężczyzna i zaatakował medyka nożem. Lekarz mimo wysiłków personelu medycznego zmarł. W sprawie zabójstwa śledztwo wszczęła Prokuratura Rejonowa Kraków Podgórze.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję