Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Serniki na każdą okazję

Wielu z nas nie wyobraża sobie świętowania czy rodzinnego spotkania bez sernika. Pieczone czy na zimno – wszystkie rozpływają się w ustach.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z truskawkami

SKŁADNIKI :
*4 serki homogenizowane waniliowe (każdy o wadze 150 g)
*3 jajka (osobno białka i żółtka)
*100 g miękkiego masła
*1/2 szklanki cukru pudru (może być również zwykły drobny cukier)
*ekstrakt waniliowy
*2,5 łyżki żelatyny
*1 szklanka mleka

oraz:
*1/2 kg truskawek
*galaretka truskawkowa

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
1. Mleko lekko podgrzej, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 min do napęcznienia.
2. W tym czasie zmiksuj masło, stopniowo dodawaj do niego cukier, po jednym żółtku oraz wanilię.
3. Dodaj serki waniliowe i ostudzoną żelatynę, wymieszaj.
4. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka. Pianę połącz z masą serową i wymieszaj łyżką (bez użycia miksera).
5. Masę włóż do lodówki na mniej więcej 15 min – do momentu delikatnego stężenia. W tym czasie przygotuj galaretkę według opisu na opakowaniu. Wystudź i włóż do lodówki.
6. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej lekko tężejącą masę, schłódź. Na wierzchu ułóż truskawki i zalej lekko tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki i zostaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Kajmakowy

Reklama

SKŁADNIKI :
Spód:
*200 g herbatników pełnoziarnistych
*50 g masła
Masa:
*1 kg sera z wiaderka
*250 g mascarpone
*200 g śmietanki 30%
*1 szklanka cukru
*6 jajek
*2 budynie waniliowe bez cukru
oraz:
*1/2 puszki kajmaku do dekoracji

Wykonanie:
1. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem, zagnieć, wylep dno blaszki i wstaw do lodówki do schłodzenia.
2. Wszystkie składniki masy przełóż do dużej miski i zmiksuj. Wylej na przygotowany spód.
3. Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika, poniżej ustaw naczynie wypełnione wrzątkiem. Piecz 40-50 min w 170°C. Po tym czasie ciasto pozostaw jeszcze na 30 min w zamkniętym piekarniku.
4. Po przestudzeniu wierzch polej podgrzanym kajmakiem.

Pistacjowy

SKŁADNIKI:
Spód:
*180 g herbatników maślanych
*80 g roztopionego masła
Masa serowa:
*100 g białej czekolady
*150 ml śmietanki 30%
*200 g masy pistacjowej
*1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
*3/4 szklanki cukru
*1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
*5 jajek
*70 g miękkiego masła
*2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
*100 g białej czekolady
*50 ml śmietanki 30%
Do dekoracji:
*posiekane pistacje
*jadalne płatki róży

Reklama

Wykonanie:
1. Herbatniki rozkrusz i wymieszaj z roztopionym masłem, aż osiągną konsystencję piasku.
2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep masą ciasteczkową, mocno dociskając łyżką, aby tworzyła zwarty spód. Włóż do lodówki, aby schłodzić.
3. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę. Gdy będzie gorąca, dodaj drobno posiekaną czekoladę i zdejmij z palnika. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gdy nieco przestygnie, dodaj pastę pistacjową i mieszaj do połączenia się składników.
4. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, cukier z wanilią i jajka. Miksuj przez 30 s na wysokich obrotach miksera – tylko do połączenia się składników.
5. Dodaj mąkę ziemniaczaną, miękkie masło oraz przygotowaną masę czekoladowo-pistacjową. Całość zmiksuj do połączenia się wszystkich składników.
6. Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód tortownicy. Nagrzej piekarnik do temp. 170°C. Na dolnej półce piekarnika umieść blaszkę z wodą (aby w trakcie pieczenia zapewnić sernikowi dużą wilgotność), a na środkowej półce – sernik. Piecz przez 30 min w temp. 170°C (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 60 min w temp. 130°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku na minimum 15 min, po tym czasie lekko uchyl drzwiczki.
7. Gdy sernik będzie całkowicie zimny, polej go białą polewą czekoladową i udekoruj posiekanymi pistacjami i płatkami róży.

Z rodzynkami

SKŁADNIKI:
*250 g mąki
*120 g masła
*80 g cukru pudru
*1 jajko
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
*100 g masła
*150 g cukru
*4 jajka (żółtka i białka osobno)
*1 kg sera białego mielonego
*1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
*po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kaszy manny
*100 g rodzynek

Wykonanie:
1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki do schłodzenia.
2. Przygotuj masę serową. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami (białka ubij na pianę), a następnie z serem. Dodaj cukier z wanilią, kaszę, mąkę ziemniaczaną i pianę z białek oraz rodzynki.
3. Ciastem wylep dno tortownicy, boki posmaruj masłem i wylep paskami pergaminu. Wylej masę serową.
4. Sernik piecz ok. 2 godz. w temp. 160°C. Ostudź go w piekarniku, wyjmij i udekoruj według uznania.

2024-04-26 13:42

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Świadectwo: Jestem dzieckiem Boga

[ TEMATY ]

świadectwo

Bliżej Życia z wiarą

Ireneusz Kapusta

Czy wiara pomaga w sporcie? Odpowiada łuczniczka Milena Olszewska, dwukrotna brązowa medalistka igrzysk paraolimpijskich z Londynu i Rio de Janeiro.

Jestem katoliczką i wiara, a raczej patrzenie przez jej pryzmat pomaga mi zrozumieć świat, siebie samą i również siebie w sporcie. Często myślę o słowach, które usłyszałam dawno temu na kazaniu, że do nas również, jak do Jezusa w dniu Jego chrztu, Bóg mówi: To jest mój syn umiłowany, to jest moja córka umiłowana. I ta świadomość, że jestem dzieckiem Boga, daje mi poczucie tożsamości, określa mnie, daje poczucie, że nie jestem w swoich doświadczeniach sama. Mam dzięki temu swoją określoną wartość, ale również system wartości, który jest punktem odniesienia do działania na obozach, zawodach. Dzięki temu nie ma nawet szansy, żeby pójść na niektóre kompromisy. Wiara pomaga mi również w przeżywaniu porażek w sporcie. Podchodzę do nich tak jak do innych trudności w życiu, czyli jak do szansy rozwoju, do możliwości stania się lepszą.
CZYTAJ DALEJ

Relikwie i Róża dla Matki Bożej. Uroczystość ku czci św. Ojca Pio

2025-09-23 08:05

[ TEMATY ]

św. Ojciec Pio

Vatican Media

Nazywany świętym naszych czasów – św. Pio z Pietrelciny - dziś 23 września wspominany w liturgii przez Kościół. W Rzymie odbędą się uroczystości z okazji jego święta, którym przewodniczyć będzie kard. Pietro Parolin. Z kolei w katedrze w Salerno wierni będą mieli okazję oglądać Różę Świętego Pio, ofiarowaną przez niego Matce Bożej z Pompejów.

Św. Ojciec Pio odszedł do Pana 23 września 1968 roku. Trzy dni przed śmiercią poprosił o przekazanie do sanktuarium Matki Bożej w Pompejach róży, z bukietu podarowanego mu przez jednego z wiernych. Dziż tę różę, która nie utraciła swojej pierwotnej wspaniałej woni będą mogli oglądać wierni w katedrze w Salerno, gdzie o godzinie 18.30 rozpocznie się uroczysta Msza św., której przewodniczyć będzie arcybiskup diecezji Salerno-Kampania-Acerno, Andrea Bellandi.
CZYTAJ DALEJ

25 października: IV Forum Liderek i Duszpasterzy Wspólnot dla Kobiet

2025-09-23 18:23

[ TEMATY ]

IV Forum Liderek

Wspólnoty dla Kobiet

duszpaterze

materiał prasowy organizatora

IV Forum Liderek i Duszpasterzy Wspólnot dla Kobiet

IV Forum Liderek i Duszpasterzy Wspólnot dla Kobiet

W sobotę, 25 października br., w Warszawie pod hasłem „Budujemy jedność. Niesiemy nadzieję" odbędzie się IV Ogólnopolskie Forum Liderek i Duszpasterzy Wspólnot dla Kobiet. Wydarzenie organizowane jest przez bp. Wiesława Szlachetkę, delegata KEP ds. Duszpasterstwa Kobiet oraz Krajową Radę ds. Duszpasterstwa Kobiet przy Delegacie KEP.

Podczas Forum będzie przestrzeń na wspólną modlitwę, zapoznanie się oraz wymianę myśli w kontekście tego, w jaki sposób kobiety mogą przyczynić się do budowania jedności tam, gdzie działają, pracują i żyją. Będzie to również czas poszukiwania tego, co łączy oraz zachęty do wzajemnego słuchania i dialogu w duchu szacunku, oraz odkrywania na nowo źródła jedności, którym jest Bóg.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję