Reklama

Zdrowie

Życie ze smakiem

Orzeźwiające zupy na lato

W upalne dni szukamy różnych sposobów na ochłodę – również w kuchni. Polecamy chłodniki – zupy podawane na zimno. Najlepiej smakują z młodymi ziemniakami i koperkiem bądź grzankami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Chłodnik litewski

SKŁADNIKI :
*1 duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami
*2 ogórki
*1/2 szklanki posiekanego koperku
*2 łyżki szczypiorku
*2 jajka ugotowane na twardo
*2 ząbki czosnku
*6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu
*1/2 szklanki kwaśnej śmietany
*sól

Wykonanie:
1. Dokładnie oczyszczoną botwinkę drobno posiekaj, buraczki cieniutko obierz i pokrój w niewielką kostkę. Przełóż do rondelka, zalej wodą tak, aby jarzyny pozostawały zaledwie przykryte, i duś na małym ogniu mniej więcej 15 min.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniutko posiekaj, ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do botwinki.
3. Wymieszaj z jogurtem i śmietaną. Dodaj koperek i szczypiorek, dopraw do smaku. Wstaw do lodówki na 2-3 godz.
4. Jajka pokrój na połówki i dodaj do każdej porcji chłodnika.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Chłodnik szczawiowy

SKŁADNIKI :
*1/2 kg szczawiu
*1 świeży ogórek
*4 szklanki wody
*2 jajka ugotowane na twardo
*spora garść szczypiorku
*1/2 szklanki śmietany
*sól
*przyprawa warzywna typu Vegeta

Wykonanie:
1. Szczaw przebierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy typu vegeta. Ostudź.
2. Ogórki pokrój w niewielką kostkę lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, dodaj do zupy.
3. Dopraw do smaku. Zabiel śmietaną.
4. Podawaj z jajkiem i posiekanym szczypiorkiem.

Chłodnik pomidorowy (gazpacho)

Reklama

SKŁADNIKI:
*1 kg dojrzałych pomidorów
*1 ząbek czosnku
*50 g zielonej papryki
*40 g cebuli
*50 g świeżego ogórka
*30 g octu winnego
*łyżeczka soli
*1/2 szklanki lub szklanka zimnej wody (według upodobania)
*100 g czerstwej pszennej bułki
*oliwa z oliwek

Wykonanie:
1. Dojrzałe pomidory cieniutko bierz ze skórki (wcześniej możesz sparzyć, wówczas skórka łatwiej zejdzie), pokrój i przełóż do kielicha blendera.
2. Obierz ogórki oraz paprykę. Podziel na dwie części. Jedną część, cebulę oraz czosnek pokrój i dodaj do pomidorów.
3. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj (np. w malakserze) i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.
4. Drugą część warzyw (ogórek i paprykę) drobno pokrój i przełóż do miseczki (można dodać czerwonej cebuli oraz pomidora).
5. Chłodnik podawaj z przygotowanymi w osobnej miseczce posiekanymi warzywami, drobnymi grzankami z bułki oraz oliwą z oliwek.

Chłodnik z truskawkami i selerem

SKŁADNIKI:
*5 łodyg selera naciowego
*1 kg truskawek
*3 ogórki gruntowe
*1 szklanka soku jabłkowego
*sól, pieprz, szczypta mielonego imbiru
*czerwona cebula
*sok z 1/2 cytryny
*100 g sera typu feta
*kilka łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:
1. Truskawki opłucz i oderwij szypułki. Ogórki obierz i pokrój na ćwiartki. Seler pokrój na kawałki.
2. W blenderze zmiksuj truskawki z ogórkami i selerem, sokiem jabłkowym oraz szczyptą soli. Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną imbiru.
3. Schłódź w lodówce.
4. Cebulę pokrój w cieniutkie piórka, skrop sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli.
5. Na każdą porcję chłodnika wyłóż kawałki sera i po łyżce cebuli. Polej odrobiną oliwy.

2024-06-25 14:15

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kartoflanka na wiele sposobów

Kartoflanka to rozgrzewająca, sycąca i co ważne – tania zupa, znana z babcinej kuchni. Można ją przygotować klasycznie lub z różnymi dodatkami.

SKŁADNIKI : * 50 dag ziemniaków * 1 l bulionu * 15 dag wędzonego boczku * 1 łyżka masła * 1 cebula * sól, pieprz
CZYTAJ DALEJ

Pierwsze dekrety neoprezbiterów i podziękowania dla kapłanów odchodzących na emeryturę

2025-06-09 11:07

[ TEMATY ]

zmiany kapłanów

diecezja siedlecka

al. Rafał Czerko

Tradycyjny obiad z udziałem kapłanów diecezji siedleckiej odbył się w gmachu Wyższego Seminarium Duchownego Diecezji Siedleckiej w Nowym Opolu. Wcześniej,jak podaje portal podlasie24.pl, podczas uroczystej Mszy Świętej sprawowanej 8 czerwca w siedleckiej katedrze, Jego Ekscelencja Ksiądz Biskup Kazimierz Gurda udzielił święceń prezbiteratu czterem diakonom z diecezji siedleckiej.

Podczas spotkania Ksiądz Biskup w szczególny sposób podziękował tym kapłanom, którzy w bieżącym roku kończą swoją posługę duszpasterską w parafiach i przechodzą na zasłużoną emeryturę. W atmosferze wdzięczności wyraził uznanie dla ich wieloletniego zaangażowania w życie diecezji, wiernej służby Kościołowi oraz duchowego przewodnictwa udzielanego wiernym przez lata.
CZYTAJ DALEJ

Błogosławiony od uczciwości - w niedzielę beatyfikacja Floriberta Bwana Chui

2025-06-10 13:19

[ TEMATY ]

beatyfikacja

Floribert Bwana Chui

Vatican Media

Floribert Bwana Chui

Floribert Bwana Chui

W niedzielę 15 czerwca w Bazylice św. Pawła za Murami w Rzymie odbędzie się beatyfikacja męczennika XXI wieku Floriberta Bwana Chui Bin Kositiego. Był on młodym Kongijczykiem związanym ze Wspólnotą Sant’Egidio, który oddał życie, sprzeciwiając się korupcji. Papież Franciszek nazwał jego postawę wzorem czystego serca i rąk.

Męczennik uczciwości
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję