Chłodnik litewski
SKŁADNIKI :
*1 duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami
*2 ogórki
*1/2 szklanki posiekanego koperku
*2 łyżki szczypiorku
*2 jajka ugotowane na twardo
*2 ząbki czosnku
*6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu
*1/2 szklanki kwaśnej śmietany
*sól
Wykonanie:
1. Dokładnie oczyszczoną botwinkę drobno posiekaj, buraczki cieniutko obierz i pokrój w niewielką kostkę. Przełóż do rondelka, zalej wodą tak, aby jarzyny pozostawały zaledwie przykryte, i duś na małym ogniu mniej więcej 15 min.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniutko posiekaj, ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do botwinki.
3. Wymieszaj z jogurtem i śmietaną. Dodaj koperek i szczypiorek, dopraw do smaku. Wstaw do lodówki na 2-3 godz.
4. Jajka pokrój na połówki i dodaj do każdej porcji chłodnika.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Chłodnik szczawiowy
SKŁADNIKI :
*1/2 kg szczawiu
*1 świeży ogórek
*4 szklanki wody
*2 jajka ugotowane na twardo
*spora garść szczypiorku
*1/2 szklanki śmietany
*sól
*przyprawa warzywna typu Vegeta
Wykonanie:
1. Szczaw przebierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy typu vegeta. Ostudź.
2. Ogórki pokrój w niewielką kostkę lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, dodaj do zupy.
3. Dopraw do smaku. Zabiel śmietaną.
4. Podawaj z jajkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Chłodnik pomidorowy (gazpacho)
Reklama
SKŁADNIKI:
*1 kg dojrzałych pomidorów
*1 ząbek czosnku
*50 g zielonej papryki
*40 g cebuli
*50 g świeżego ogórka
*30 g octu winnego
*łyżeczka soli
*1/2 szklanki lub szklanka zimnej wody (według upodobania)
*100 g czerstwej pszennej bułki
*oliwa z oliwek
Wykonanie:
1. Dojrzałe pomidory cieniutko bierz ze skórki (wcześniej możesz sparzyć, wówczas skórka łatwiej zejdzie), pokrój i przełóż do kielicha blendera.
2. Obierz ogórki oraz paprykę. Podziel na dwie części. Jedną część, cebulę oraz czosnek pokrój i dodaj do pomidorów.
3. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj (np. w malakserze) i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.
4. Drugą część warzyw (ogórek i paprykę) drobno pokrój i przełóż do miseczki (można dodać czerwonej cebuli oraz pomidora).
5. Chłodnik podawaj z przygotowanymi w osobnej miseczce posiekanymi warzywami, drobnymi grzankami z bułki oraz oliwą z oliwek.
Chłodnik z truskawkami i selerem
SKŁADNIKI:
*5 łodyg selera naciowego
*1 kg truskawek
*3 ogórki gruntowe
*1 szklanka soku jabłkowego
*sól, pieprz, szczypta mielonego imbiru
*czerwona cebula
*sok z 1/2 cytryny
*100 g sera typu feta
*kilka łyżek oliwy z oliwek
Wykonanie:
1. Truskawki opłucz i oderwij szypułki. Ogórki obierz i pokrój na ćwiartki. Seler pokrój na kawałki.
2. W blenderze zmiksuj truskawki z ogórkami i selerem, sokiem jabłkowym oraz szczyptą soli. Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną imbiru.
3. Schłódź w lodówce.
4. Cebulę pokrój w cieniutkie piórka, skrop sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli.
5. Na każdą porcję chłodnika wyłóż kawałki sera i po łyżce cebuli. Polej odrobiną oliwy.