Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Desery końca lata

Owoce dojrzewające pod koniec lata to doskonała baza do przygotowania pysznych, zdrowych i lekkostrawnych deserów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jeżyny pod kruszonką

SKŁADNIKI :
*800 g jeżyn – owoce można też pomieszać z malinami czy borówkami
Kruszonka:
*200 g drobnego cukru
*300 g (2 niepełne szklanki) mąki
*200 g zimnego masła

Wykonanie:
1. Wszystkie owoce wymieszaj i umieść w naczyniu do zapiekania (najlepiej wybrać owalne naczynie z wysokimi ściankami).
2. Mąkę, cukier oraz zimne masło umieść w większej misce. Całość wyrabiaj dłońmi, aby składniki połączyły się w kruche ciasto.
3. Kruszonkę wyłóż na owoce i lekko dociśnij.
4. Naczynie z kruszonką umieść w piekarniku nagrzanym do 190°C. Piecz ok. 40 min. Kruszonka powinna być rumiana.
Deser ten można spożywać na ciepło po lekkim wystudzeniu lub też schłodzić w lodówce (po wystudzeniu) i spożywać na zimno.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pieczone jabłka

SKŁADNIKI :
*4 średnie jabłka
*garść rodzynek
*2 pełne łyżki płynnego miodu
*20 g orzechów włoskich
*1/2 łyżeczki cynamonu

Reklama

Wykonanie:
1. Jabłka umyj i osusz, a następnie każdej sztuce odetnij „kapelusik” z ogonkiem. Górę jabłka odłóż na bok, a ze środka wydrąż całe gniazdo nasienne.
2. W otworze po gnieździe nasiennym umieść rodzynki, posiekane orzechy, po pół łyżki miodu. Posyp cynamonem. Zamknij każde jabłko kapeluszem z ogonkiem.
3. Jabłka umieść w naczyniu żaroodpornym lub w naczyniu do zapiekania. Wstaw do nagrzanego pieca z grzaniem góra-dół, ustaw 180°C (z termo obiegiem – 170°). Piecz ok. 40 min.

Gruszki w sosie waniliowym

SKŁADNIKI:
*4 gruszki
*3/4 szklanki mleka
*2 łyżki cukru
*2 żółtka
*1/2 opakowania cukru wanilinowego

Wykonanie:
1. Gruszki umyj, obierz, pokrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
2. Zagotuj 3/4 szklanki wody z połową cukru. Do syropu włóż gruszki i ugotuj na półmiękko. Ostudzone gruszki ułóż w miseczkach.
3. Mleko zagotuj z cukrem wanilinowym.
4. W ganuszku utrzyj żółtka z cukrem.
5. Do utartych żółtek wlewaj powoli gorące mleko, stale ubijając. Garnuszek z sosem ustaw na gazie i mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
6. Gorącym sosem zalej gruszki. Deser można podawać na ciepło lub po wystudzeniu.

Owoce z granolą i sosem

SKŁADNIKI:
*2 jabłka
*2 gruszki
*60 g granoli
*100 ml jogurtu naturalnego
*3 łyżki sosu karmelowego
*łyżka cynamonu

Wykonanie:
1. Jabłka i gruszki umyj i pokrój w ósemki. Przełóż do miski.
2. Dodaj cynamon i sos karmelowy. Wymieszaj, aby owoce były całe obtoczone masą.
3. Na dnie szerokiej szklanki lub słoika ułóż część owoców, dodaj część granoli i jogurt.
4. Znów ułóż granolę i przykryj resztą owoców.

Kompot z dyni

SKŁADNIKI:
*1/2 kg dyni
*4 łyżki octu winnego
*6 goździków
*1/2 szklanki cukru
*cynamon

Wykonanie:
1. Dynię obierz, pozbaw pestek i pokrój w małą kostkę.
2. Do garnka wlej 2 l wody, dodaj dynię.
3. Wsyp cukier, zamieszaj. Gotuj, aż dynia stanie się miękka, a nawet zacznie lekko się rozpadać.
4. Do kompotu z dyni dodaj ocet winny, goździki oraz cynamon.
5. Całość wymieszaj i jeszcze raz zagotuj. Kompot z dyni można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło.

2024-08-27 14:29

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pudding z nasionami chia i malinami

Składniki: 4 płaskie łyżki nasion chia 1 szklanka mleka kokosowego 150 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru waniliowego 300 g malin maliny i borówki amerykańskie do dekoracji
CZYTAJ DALEJ

Krótka modlitwa za papieża Leona XIV

2025-05-09 09:56

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

PAP/EPA/ALESSANDRO DI MEO

Módlmy się za naszego papieża Leona XIV, niech nasz Bóg i Pan, który go wybrał do wykonywania władzy biskupiej, zachowa go w zdrowiu i bezpieczeństwie dla swojego Kościoła świętego, aby rządził świętym ludem Bożym.
CZYTAJ DALEJ

Konstytucja – nauki z historii. Obchody Święta Konstytucji 3 Maja w Kolbuszowej

2025-05-12 22:24

Alina Ziętek-Salwik

Wiwat po uchwaleniu Konstytycji w wykonaniu uczniów LO w Kolbuszowej

Wiwat po uchwaleniu Konstytycji w wykonaniu uczniów LO w Kolbuszowej

Głównym punktem obchodów była uroczysta Msza św. w intencji Ojczyzny odprawiona w kościele pw. Wszystkich Świętych. Po nabożeństwie przemaszerowano do Miejskiego Domu Kultury. Pod tablicą upamiętniającą uchwalenie Konstytucji 3 Maja przedstawiciele poszczególnych instytucji złożyli biało-czerwone kwiaty. Kolejnym punktem obchodów był wygłoszony przez Dariusza Fusa, dyrektora Liceum Ogólnokształcącego im Janka Bytnara, referat na temat okoliczności powstania i uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Jej znaczenie miało charakter zarówno polityczny jak i moralny - wynikało z szacunku do Prawa Bożego. Twórcy Konstytucji uważali, że ład w życiu społecznym, gospodarczym i politycznym może być podstawą potęgi narodu pod warunkiem, że jest oparty na Bożych przykazaniach. Część artystyczną uroczystości pt. ”Konstytucja-nauki z historii” przygotowali uczniowie LO w Kolbuszowej.

Pierwsza część oparta była na scenkach ukazujących moment rozbiorów Polski przez trzy sąsiadujące mocarstwa: Rosję (carycę Katarzyną zagrała Zuzanna Stępień, Austrię (cesarza Franciszka Józefa zagrał Kacper Szwed) i Prusy (króla Fryderyka zagrał Krzysztof Wojtyczka). Rozcięcie mapy Polski szablą musiało wzbudzić w widzach dreszcz emocji, bo przypomniało wszystkim tamten tragiczny dla Polaków czas i zapewnienia władców, że król Stanisław August Poniatowski (Szymon Kozłowski) będzie nadal królem, ale mocarstwa pomogą mu w rządzeniu. Druga scenka pokazała, że sami Polacy zdobyli się na wypracowanie Konstytucji 3 Maja, która była drugim, również pod względem nowoczesności, dokumentem po konstytucji amerykańskiej. Świadczyła o mądrości Polaków. W tej scence wystąpili: poseł Ignacy Potocki (Kacper Szwed), reformator Hugo Kołłątaj (Krzysztof Wojtyczka) i marszałek Sejmu Stanisław Małachowki (Filip Albrycht). Król Stanisław August Poniatowski (Szymon Kozłowski) odczytał postanowienia tego dokumentu. Następnie, przy dźwiękach poloneza Wojciech Killara, aktorzy inscenizacji opuścili salę.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję