Wiadomo od wieków, że różne rodzaje grzybów mogą wspierać organizm. Stosuje się je na całym świecie w celu podniesienia odporności, wzmocnienia układu nerwowego, przy leczeniu niektórych chorób, w tym nowotworów, obniżaniu poziomu cholesterolu, cukru czy ciśnienia krwi. Nie wszystkie gatunki wykazują podobne działanie, ale nawet rodzime grzyby mają całkiem sporo właściwości zdrowotnych. Mykoterapia to leczenie grzybami. Jest ona coraz bardziej popularna. I trudno się dziwić, gdyż substancje powszechnie stosowane w lecznictwie, jak choćby penicylina, pochodzą właśnie z grzybów.
Grzyby są źródłem białka, błonnika, witamin oraz minerałów. Zawierają witaminy: z grupy B, C, E, D, A, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, żelazo, cynk i selen, a także niemało substancji o działaniu: przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, przeciwstarzeniowym, przeciwmiażdżycowym, przeciwdepresyjnym, antybakteryjnym, antywirusowym czy przeciwpasożytniczym. Do tego mają mało kalorii. Okazuje się, że większe spożycie grzybów wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka, nawet o 45%. Udowodniono, że grzyby lecznicze radzą sobie z komórkami nowotworowymi.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Grzyby możemy uprawiać sami, zbierać lub kupić. Na rynku są dostępne grzyby w kapsułkach, proszku, w formie kawy, suszone lub świeże. Te z najwyższej półki posiadają badania choćby na obecność metali, standaryzację składników aktywnych i odpowiednio dobrane dawki. Najbardziej optymalną metodą przetwarzania grzybów funkcjonalnych jest ekstrakcja, która rozbija barierę chitynową i ułatwia wykorzystanie substancji czynnej.
Grzyby mogą być ciężkostrawne, więc nie zaleca się ich małym dzieciom, osobom starszym czy kobietom w ciąży. Warto dobrać terapię grzybami leczniczymi do danej osoby, a najlepiej skonsultować ją ze specjalistą.