Grzyby reishi korzystnie wpływają na układy nerwowy, oddechowy i sercowo-naczyniowy, w tym ciśnienie krwi i poziom cukru. Wykazują działanie immunomodulujące, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz przeciwutleniające. Od lat stosowane są w medycynie wschodu. Sprawdzą się przy wzmacnianiu pamięci, a także w dietach, zwłaszcza przy problemach z glukozą.
Shitake zwany jest eliksirem życia, stymuluje krążenie, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia organizm i energię, pomaga przy nowotworach, problemach z cholesterolem czy sercem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Soplówka poprawia odporność organizmu, funkcje poznawcze oraz wykazuje działanie neuroprotekcyjne.
Chaga, czyli błyskoporek podkorowy, wspiera mocno system immunologiczny, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz hepatoprotekcyjne.
Cordyceps, czyli maczużnik chiński, zwiększa wydolność i odporność organizmu przez działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, ale nie tylko takie.
Wrośniak różnobarwny, czyli ogon indyka, wykazuje działanie immunostymulujące, antynowotworowe i przeciwzapalne. Jest jednym z najcenniejszych grzybów przy leczeniu nowotworów.
Mitake działa na wzmocnienie odporności, a także na obniżanie poziomu cukru oraz regulację ciśnienia krwi i cholesterolu.
Do znanych rodzimych grzybów, które warto stosować w terapiach, należą m.in. borowik (wykazuje właściwości odżywcze), kurki (działanie antybakteryjne, przeciwpasożytnicze), gąski (działanie antyalergiczne i przeciwzakrzepowe), pieczarka, zwłaszcza portobello. Wyjątkowe właściwości wykazują boczniak ostrygowaty, także przy hamowaniu rozwoju nowotworów, obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, wspomaganiu funkcji układu immunologicznego, czy huba, czyli białoporek brzozowy, który charakteryzuje się działaniem przeciwutleniającym, bakteriobójczym, obniżającym ciśnienie krwi czy poprawiającym funkcjonowanie mózgu i całego organizmu.