Reklama

Z zakonnej kuchni

Sposób na ciasto francuskie

Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu świetnie sprawdzi się na karnawałowych imprezach. Na słodko lub słono, na zimno i gorąco. Jakie przekąski przygotować z ciasta francuskiego?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ze szpinakiem

Składniki:
łyżka oleju
25 dag szpinaku (może być mrożony)
1/2 cebuli
10 dag sera typu feta
sól, pieprz, suszony czosnek staropolski do smaku
jajko
opcjonalnie: sezam, siemię lniane, czarnuszka

Wykonanie:
1. Na rozgrzany olej wrzuć poszatkowaną cebulkę i duś ją kilka minut.
2. Dodaj szpinak. (Uważaj, żeby się nie przypalił). Duś do momentu, aż odparuje woda.
3. Dodaj ser, zamieszaj, gotuj ok. 2 min. Dopraw do smaku. (Masa powinna być gęsta, żeby nie wypływała z ciasta). Pozostaw do wystygnięcia.
4. Ciasto francuskie podziel na dwie równe części (przekrój je wzdłuż krótszego boku).
5. Na każdą z części nałóż masę szpinakową i zawiń ciasto w roladę. Pokrój na równe plastry o grubości ok. 5 cm.
6. Ułóż kawałki ciasta pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi miejsce do wyrośnięcia ciasta.
7. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem. Możesz też posypać je sezamem, siemieniem lnianym lub czarnuszką. Piecz ok. 18-20 min w temp. 180oC. Można podawać z sosem jogurtowym bądź czosnkowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z parówkami

Składniki:
6 cienkich parówek
5 dag sera żółtego
jajko
opcjonalnie: zioła prowansalskie, sezam, czarnuszka

Reklama

Wykonanie:
1. Ciasto pokrój na równej szerokości plastry – na tyle szerokie, by można w nie było zawinąć parówkę.
2. Wzdłuż ciasta układaj plastry sera, parówki (można je podzielić wzdłuż na pół, wtedy przekąska będzie delikatniejsza).
3. Parówki zawiń szczelnie w ciasto i pokrój na równej wielkości kawałki (mniejsze będą bardziej podzielne).
4. Ułóż na blasze, posmaruj rozbełtanym jajkiem. Posyp ziołami bądź nasionami. Piecz ok. 18 min w temp. 190oC – czas zależy od wielkości przekąski.
5. Podawaj ciepłe z ulubionym sosem bądź sałatką.

Z gruszką

Składniki:
2 gruszki
ser pleśniowy naturalny
orzechy włoskie
płatki migdałowe
jajko

Wykonanie:
1. Gruszki pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
2. Ciasto pokrój na jednakowe kawałki, na których zmieszczą się plastry gruszki.
3. Na wyłożonej papierem blasze ułóż kawałki ciasta, na nich – po plastrze gruszki i sera oraz połówkę orzecha.
4. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp płatkami migdałów. Piecz w temp. 180oC ok. 15 min – do zrumienienia ciasta.
5. Podawaj z powidłami.

Świderki

Składniki:
w wersji na ostro: keczup lub pesto
w wersji na słodko: gęsty dżem lub powidła
jajko
opcjonalnie: sezam, czarnuszka, siemię lniane, drobno posiekane orzechy

Wykonanie:
1. Ciasto posmaruj keczupem lub dżemem.
2. Pokrój na równej szerokości paski – ok. 2 cm – i przekrój na połowę, żeby były krótsze.
3. Każdy kawałek lekko zwiń, by utworzył spiralę. Ułóż na blasze, części bez nadzienia posmaruj rozbełtanym jajkiem. Możesz posypać ziarnami bądź orzechami.
4. Piecz kilka minut w temp. 180oC – do zarumienienia ciasta.

Ślimaczki na ostro

Składniki:
keczup
kilka plastrów szynki konserwowej
tarty ser mozzarella
jajko
opcjonalnie: ulubione zioła

Reklama

Wykonanie:
1. Ciasto posmaruj keczupem.
2. Na środku układaj wzdłuż plastry szynki, całość posyp cienko serem (zostaw czyste dłuższe krawędzie). Możesz posypać ulubionymi ziołami.
3. Ciasto zawijaj jak roladę – może być luźno, podczas pieczenia ciasto wyrośnie.
4. Pokrój ciasto na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ułóż je na blasze, posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 12 min w temp. 180oC. (Uważaj, żeby nie przypalić, ciasto powinno być lekko zrumienione). Można podawać z sosami: jogurtowym, pomidorowym bądź czosnkowym.

Miniróżności

Składniki:
kilka pomidorków cherry
cebulka
oliwki czarne i zielone
kilka łyżeczek pesto
ser mozzarella w kawałku
minipieczarki
jajko

Wykonanie:
1. Ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem.
2. Pokrój je na równe kwadraty o boku 4-5 cm.
3. Na każdy kawałek ułóż pojedynczo: połówki pomidorków, pieczarek, plasterki oliwek i cebulki, łyżeczkę pesto, kostkę sera.
4. Piecz kilka minut w temp. 180oC – do zrumienienia ciasta.

2024-12-28 16:58

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dobry Anioł z Bahia

Niedziela Ogólnopolska 42/2024, str. 71

[ TEMATY ]

Bliżej Życia z wiarą

s. Dulce

Maria Rita do Sousa Brito Lopes

Nascimento Azevedo, CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

Maria Rita do Sousa Brito Lopes Pontes

Maria Rita do Sousa Brito Lopes
Pontes

Większą część życia poświęciła służbie najuboższym, dlatego porównywano ją do Matki Teresy z Kalkuty. Do dziś s. Dulce jest jedną z najbardziej podziwianych kobiet w Brazylii.

Kiedy papież Jan Paweł II odwiedził Brazylię w 1991 r., specjalnie zmienił plan pielgrzymki, by spotkać się z tą ciężko chorą zakonnicą ze Zgromadzenia Sióstr Misjonarek od Niepokalanego Poczęcia Matki Bożej.
CZYTAJ DALEJ

Co tak naprawdę powiedzieli biskupi na Jasnej Górze?

Emerytowany biskup pomocniczy Częstochowy Antoni Długosz poprowaidził w piątek (11 lipca br.) modlitwę Apelu Jasnogórskiego.

„Matko Boża, Ty wiesz, że Polacy zdali egzamin, kiedy trzeba było otworzyć drzwi dla milionów uciekających Ukraińców. A w imię miłości bliźniego potrafili zapłacić najwyższą cenę za pomoc Żydom” – powiedział biskup Antoni Długosz. Podkreślił jednocześnie, że przyjmowanie nielegalnych migrantów nie leży w interesie Polski i nie mieści w porządku miłosierdzia. Duchowny mówił o modlitwie za obrońców polskich granic.
CZYTAJ DALEJ

O. Dariusz Kowalczyk SJ: démarche MSZ-u do Watykanu pełen błędów, nieścisłości i manipulacji

2025-07-17 20:23

[ TEMATY ]

Watykan

Ministerstwo Spraw Zagranicznych

nota

Red.

Ministerstwo Spraw Zagranicznych, na którego czele stoi Radosław Sikorski, przekazało Stolicy Apostolskiej notę zatytułowaną: „Démarche w sprawie krzywdzącej i wprowadzającej w błąd treści kazania bp. Wiesława Meringa oraz wypowiedzi bp. Antoniego Długosza”. Ten dwustronicowy tekst, noszący datę 14.07.2025, jest pełen błędów, nieścisłości i manipulacji. Wygląda, jakby pisał go ktoś w pośpiechu, pod wpływem emocji i w ideologicznym zacietrzewieniu, a jednocześnie ktoś po prostu niekompetentny - pisze w komentarzu dla KAI o. Dariusz Kowalczyk SJ - profesor teologii dogmatycznej na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim w Rzymie.

Démarche cytuje kilka wypowiedzi jedynie bpa Meringa, po czym stwierdza: „Takie wypowiedzi biskupów, którzy działając jako przedstawiciele Konferencji Episkopatu Polski i tym samym reprezentujący Kościół katolicki […] oczerniają rząd”. Jeśli się pisze: „takie wypowiedzi biskupów”, to wcześniej należałoby zacytować także bpa Długosza. Dużo większym błędem jest zrobienie z obydwu biskupów przedstawicieli KEP. Otóż to nie jest tak, że każdy biskup wypowiadając się publicznie reprezentuje KEP jako całość. KEP ma swoje struktury i procedury, których używa, by wypowiedzieć się oficjalnie jako KEP. Biskupi Mering i Długosz dotknęli bieżących spraw społeczno-politycznych na własną odpowiedzialność, aktualizując w ten sposób Społeczną Naukę Kościoła. Wielu Polaków jest im wdzięcznych za te słowa, choć trzeba przyjąć do wiadomości, że są także tacy, w tym katolicy, którzy mają inne opinie. W każdym razie nie ma to nic wspólnego z „oczernianiem rządu”. To po prostu krytyczne, podjęte w trosce o dobro wspólne, odniesienie się do działań rządu, do czego biskupi mają prawo jako biskupi i jako obywatele Rzeczpospolitej Polskiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję