Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Kluchy, kluski i kluseczki

Potrawy z ziemniaków i mąki cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Przyrządzamy je jako samodzielne dania lub też dodatek do mięs czy sosów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Knedle z owocami

SKŁADNIKI :
* 50 dag ugotowanych ziemniaków
* 1 pełna szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 50 dag owoców (śliwki, truskawki, mogą być mrożone lub z kompotu)
* sól

Wykonanie:
1. Ziemniaki po ugotowaniu, gorące, przeciśnij przez praskę, wystudź.
2. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, wbij jajko, dodaj żółtko, wyrabiaj ciasto i natychmiast formuj z niego knedle.
3. Podsypując mąką, na stolnicy uformuj wałek, pokrój na równe porcje i na dłoni kształtuj placuszki, na które nakładaj nadzienie.
4. Zlepiaj kulki o średnicy 5 cm i wrzucaj na wrzącą osoloną wodę.
5. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze kilka minut.
6. Wyjmuj łyżką cedzakową i przelewaj gorącą wodą.
7. Knedle podawaj zaraz po przyrządzeniu polane stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kluski śląskie

SKŁADNIKI :
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 20 dag mąki ziemniaczanej
* 1 żółtko
* sól

Reklama

Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotuj, odcedź i gorące przepuść przez praskę.
2. Dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj.
3. Przestudzone ziemniaki przełóż do miski. Wygładź powierzchnię i podziel na 4 części. Jedną część wyjmij i uzupełnij mąką ziemniaczaną. Wyrób ciasto.
4. Formuj małe kluseczki kuleczki.
5. Wrzucaj na osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmuj łyżką cedzakową.

Kartacze

SKŁADNIKI:
* 2 kg surowych ziemniaków (waga po obraniu)
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 50 dag mielonej łopatki wieprzowej
* 1 średnia cebula
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* sól, pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Do zmielonego mięsa dodaj przyprawy: płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na tłuszczu. Dodaj do mięsa, wymieszaj.
2. Ugotowane i jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę.
3. Surowe ziemniaki obierz cienko i zetrzyj na tarce, na bardzo drobnych oczkach lub w maszynce do mielenia z odpowiednią nakładką.
4. Starte ziemniaki bardzo mocno odciśnij z wody. Odciśniętej wody nie wylewaj – odstaw ją w miseczce na 10 min. Po tym czasie na dnie naczynia powinna się zebrać skrobia z ziemniaków.
5. Wodę odlej, a skrobię dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj też dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
6. Połącz dokładnie ziemniaki ugotowane i surowe oraz mąkę ziemniaczaną. Dodaj łyżeczkę soli. Masa ziemniaczana powinna być zwarta i gęsta – jeśli taka nie jest, można dodać jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej.
7. Nabierz dwie łyżki masy ziemniaczanej. Uformuj kulkę, a następnie spłaszcz ją na placek wielkości dłoni. Łyżkę surowego farszu mięsnego umieść na środku placka. Placek zamknij i uformuj w dłoniach na kształt wydłużonego jajka.
8. W dużym, szerokim garnku zagotuj wodę. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Na wrzątek kładź po kilka kartaczy na raz. Gotuj przez 15 min. Wyławiaj łyżką cedzakową.
9. Ciepłe kartacze podawaj z drobno posiekaną cebulką zrumienioną na tłuszczu.

Kopytka

SKŁADNIKI:
* 50 dag ugotowanych ziemniaków
* ok. 1 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* sól

Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i gorące przepuść przez praskę lub utłucz perforowanym tłuczkiem.
2. Ostudzone ziemniaki wyłóż na stolnicę. Uformuj wianuszek, wbij jajko, dodaj obie mąki, zarób ciasto nożem i szybko zagnieć ręką.
3. Ciasto podziel na kilka części, formuj wałki, spłaszczaj je lekko nożem i krój skośne kluski.
4. Bezpośrednio po uformowaniu wrzucaj kluski do wrzącej osolonej wody i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
5. Wyjmuj dużą cedzakową łyżką.

2025-02-04 13:42

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Różaniec ze św. Maksymilianem Kolbe

2025-10-25 20:55

[ TEMATY ]

rozważania różańcowe

Archiwum Ojców Franciszkanów w Niepokalanowie

Tajemnice chwalebne Różańca świętego. Módlmy się w intencji wynagrodzenia za obelgi i bluźnierstwa przeciwko Bożemu Macierzyństwu Maryi, które ranią Serce Maryi i obrażają Pana Jezusa.

Dokonałeś, Panie Jezu, swego dzieła przez Ojca, który Cię wzbudził z martwych. Wierzymy w Twoje Zmartwychwstanie. Radujemy się, że i nam pozostawiłeś pewność zmartwychwstania. Znakiem tej pewności i zapowiedzią naszego zmartwychwstania jest Uczta Eucharystyczna. Dziękujemy Ci za Twój pokarm na życie wieczne i prosimy za wszystkich, których odkupiłeś, aby przez Ciebie doznali zmartwychwstania i życia. Święty Maksymilian uczy nas"Chrystus zmartwychwstał" – powtarzają podczas Wielkanocy tysiączne usta. "I my mamy zmartwychwstać" – głosi nam wielkanocna pieśń, ale nie tylko po śmierci, lecz co rok Kościół święty wzywa do tego wiernych, nakazując spowiedź wielkanocną. Choćby kto miał nieszczęście duchowo umrzeć, choćby mu szatan mówił, że już nigdy z martwych nie powstanie, wystarczy szczere zwrócenie się do Pośredniczki łask wszelkich – Niepokalanej, by uzyskać nie tylko łaskę zmartwychwstania, ale także by osiągnąć wysoki, bardzo wysoki stopień świętości. Im kto więcej do Niej się zbliży, ten tym obficiej zaczerpnie z łask poznania i ofiarnego ukochania Boga, który z miłości ku nam poszedł aż na krzyż”.
CZYTAJ DALEJ

W diecezji kieleckiej dwóch kapłanów odeszło tego samego dnia

2025-10-25 15:42

[ TEMATY ]

diecezja kielecka

śmierć kapłana

diecezja.kielce.pl

W piątek, 24 października 2025 roku, zmarło dwóch kapłanów: ks. Rafał Palacz oraz ks. Marcin Bajer. Informacje o ich śmierci pojawiły się na stronie diecezjalnej.

Ks. Rafał Palacz, wikariusz parafii w Sokolnikach, miał 48 lat. Jak poinformowała diecezja, szczegóły uroczystości pogrzebowych zostaną ogłoszone w najbliższych dniach.
CZYTAJ DALEJ

Obrady i pierwsze głosowania plenum synodu

2025-10-26 16:22

Tomasz Lewandowski

Obrady plenum synodu w auli PWT.

Obrady plenum synodu w auli PWT.

– Dobre zmiany są w naszym zasięgu – mówi bp Maciej Małyga.

Po raz trzeci odbyły się obrady plenarne Synodu Archidiecezji Wrocławskiej. Rozpoczęła je uroczysta Eucharystia w katedrze wrocławskiej, której przewodniczył bp Maciej Małyga. W homilii bp Jacek Kiciński przypomniał, że trwający synod jest czasem duchowego dojrzewania, nawrócenia i budowania wspólnoty w naszej diecezji. – Potrzebujemy nawrócenia i odnowy serca, by oczyścić nasze myśli i wyobrażenia o Bogu, który jest Bogiem miłości – podkreślał biskup. Zwrócił uwagę, że proces synodalny trwa już trzeci rok i przynosi konkretne owoce duchowe. Teraz nadszedł czas, aby te owoce "dojrzały i stały się piękne", by syciły serca wiernych i wzmacniały ducha wspólnoty. – Synod nic nie zmieni w życiu naszym i w życiu diecezji, jeśli nie stanie pośrodku naszych serc i naszych wspólnot – apelował bp Kiciński. Wskazywał, że od zaangażowania nas wszystkich zależą owoce synodu. – Szukajmy Pana, a znajdując Go, dzielmy się Jego miłością z innymi – prosił hierarcha.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję