Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z polskich kasz

Kasza jest nie tylko zdrowa, bo pomaga obniżyć cholesterol i poprawić pracę serca, ale i bardzo smaczna. Doskonale komponuje się z grzybami, warzywami i mięsem.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kaszotto z kurczakiem

SKŁADNIKI :
* 40 dag fileta z kurczaka
* przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 3 łyżki masła klarowanego
* 3 łyżki oliwy
* 1 cebula
* 1 czerwona papryka
* 15 dag pieczarek
* 2 ząbki czosnku
* niepełna szklanka suchej kaszy gryczanej
* 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

Wykonanie:
1. Filet z kurczaka pokrój w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm, przypraw solą, pieprzem, oregano i mieloną słodką papryką.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i masło klarowane, wrzuć mięso i przesmaż na złoty kolor.
3. Mięso zdejmij z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmaż obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę oraz pieczarki. Na koniec dodaj posiekany czosnek. Wszystkie warzywa smaż ok. 10 min.
4. Do warzyw dodaj kaszę gryczaną. Wlej dwie szklanki wody lub bulionu warzywnego. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem do miękkości.
5. Pod koniec dodaj mięso z kurczaka i wymieszaj.
6. Kaszotto podawaj z pomidorkami koktajlowymi.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pęczak z pieczarkami

SKŁADNIKI :
* 1,5 szklanki kaszy pęczak
* 2 łyżki oleju
* 2 szklanki bulionu warzywnego
* 2 łyżki masła
* 1 cebula
* 50 dag pieczarek
* sól, pieprz
* 2 łyżki posiekanej zieleniny

Reklama

Wykonanie:
1. Kaszę wypłucz w zimnej wodzie.
2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć do niego kaszę, przesmażaj chwilę i zalej ciepłym bulionem. Ustaw gaz na minimalny płomień i gotuj kaszę powolutku.
3. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
4. Dodaj do niej pokrojone w plastry pieczarki i duś do odparowania wody. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
5. Gdy kasza wchłonie cały bulion, powinna być już miękka. Dodaj do niej przesmażone pieczarki i wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku.
6. Kaszę podawaj posypaną posiekaną zieleniną jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

Gołąbki z kaszą

SKŁADNIKI :
* 1 główka kapusty włoskiej lub białej
* 20 dag kaszy jęczmiennej
* 20 dag kaszy gryczanej
* 50 dag pieczarek
* 1 cebula
* sól, pieprz
* 2 szklanki bulionu warzywnego
* 3-4 łyżki tłuszczu
Sos pieczarkowy:
* 50 dag pieczarek
* 1 cebula
* 1-2 łyżki mąki pszennej
* 1/2 szklanki śmietany
* 1/2 szklanki wody
* sól, pieprz.

Reklama

Wykonanie:
1. Kapustę sparz, wytnij głąb i oddziel liście.
2. Każdą z kasz ugotuj osobno na sypko.
3. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na tłuszczu i dodaj pokrojone pieczarki. (Uwaga: tak samo przygotowuje się pieczarki do sosu – można je też zrobić razem i rozdzielić na połowę). Razem duś do miękkości. Pod koniec duszenia przypraw solą i pieprzem.
4. Ugotowane kasze wymieszaj z pieczarkami. Dopraw do smaku. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dolej bulionu.
5. Masę nakładaj na liście kapusty, zaginaj brzegi i zwijaj w rulon.
6. Gołąbki układaj dość ciasno, warstwami, w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty.
7. Podlej bulionem i duś w piekarniku (180°C) do miękkości (ok. 1 godz.). W razie potrzeby w trakcie duszenia uzupełnij odparowany bulion.
8. Śmietanę wymieszaj z mąką na gładką masę. Dodaj wodę i połącz z uduszonymi pieczarkami. Całość chwilę gotuj, ciągle mieszając. Dopraw do smaku.
9. Gołąbki podawaj z sosem pieczarkowym jako samodzielne danie.

Pierogi kapuściano-jaglane

SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 30 dag mąki
* 1 żółtko
* 1 szklanka ciepłej wody
* 2 łyżki oleju
* sól
Farsz:
* 30 dag kaszy jaglanej
* bulion grzybowy lub woda
* kostka grzybowa
* 1 cebula
* 5-10 suszonych grzybów
* olej
* 25 dag kapusty
* 1 jajko
* sól, pieprz, majeranek

Wykonanie:
1. Z mąki, żółtka, ciepłej wody, oleju i szczypty soli zagnieć ciasto na pierogi.
2. Kaszę jaglaną ugotuj na półsypko na bulionie lub wodzie z dodatkiem kostki grzybowej.
3. Pokrojoną w kostkę cebulę uduś razem z grzybami na oleju.
4. Kapustę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości i odciśnij.
5. W maszynce do mięsa zmiel grzyby, kapustę i kaszę.
6. Do masy dodaj jajko, przyprawy i wymieszaj.
7. Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Wycinaj szklanką kółka, nakładaj na nie farsz i zawijaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną.
8. Podawaj ze skwarkami lub z zeszkloną cebulą – według upodobania.

2025-03-04 13:58

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Apostołowie w Wiecznym Mieście

Życie świętych Piotra i Pawła jest nierozerwalnie związane z Rzymem. Zapraszamy na spacer po wybranych miejscach ich śladami.

Piotr – rybak z Kafarnaum. Należał do grona najbardziej zaufanych uczniów Jezusa i dzięki temu był świadkiem najbardziej niezwykłych zdarzeń. Numer 1 w katalogu Apostołów. Więziony za wiarę Apostoł Żydów. Cudownie uwolniony. Autor dwóch listów. Pierwszy papież, czyli biskup Rzymu. Planował stąd uciec po rozpoczęciu prześladowań chrześcijan.
CZYTAJ DALEJ

Trudny patron

O tym, że św. Zygmunt jest trudnym patronem, wiedzą najlepiej kaznodzieje, którzy głoszą kazania ku jego czci. Jak bowiem stawiać za wzór - co przecież jest naturalne w przypadku świętych - człowieka, ogarniętego tak wielką żądzą władzy, że dla jej realizacji nie zawahał się zabić własnego syna? Niektórzy pomijają ten fakt milczeniem, przywołując za to chrześcijańskie cnoty króla Burgundów, których był przykładem. Inni koncentrują się na męczeńskiej śmierci, nie wspominając, że rozkaz królewski stał się przyczyną śmierci młodego Sigeryka.

Jeszcze za życia swego ojca, króla Burgundii Gunobalda, Zygmunt rządził częścią państwa. Dzięki staraniom biskupa Vienne - św. Awita, po 501 r. przyjął chrześcijaństwo. Wówczas jeszcze nic nie zwiastowało nadchodzącej tragedii. Jak piszą historycy, rządy Zygmunta początkowo były bardzo pomyślne. Niestety, sytuacja ta trwała krótko. Druga żona króla, chcąc utorować drogę do tronu swojemu synowi, oskarżyła Sigeryka - syna króla z pierwszego małżeństwa - o zdradę stanu. Władca dał się, niestety, wplątać w tę intrygę. Lękając się utraty władzy, kazał udusić Sigeryka w swojej obecności. Zbrodnia została dokonana, choć - jak notują kronikarze - gdy minął pierwszy szał, król rzucił się na zwłoki syna, opłakując swój straszliwy czyn.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: kardynałowie rozmawiali o ciągłości trzech ostatnich pontyfikatów

Podczas piątkowej 8. kongregacji generalnej, kardynałowie kontynuowali rozmowy nt. Kościoła i świata i poruszyli m.in. zagadnienie hermeneutyki ciągłości trzech ostatnich pontyfikatów: Jana Pawła II, Benedykta XVI i Franciszka. Podczas briefingu prasowego dyrektor Biura Prasowego Stolicy Apostolskiej zdementował natomiast informacje o rzekomym złym stanie zdrowia kard. Pietro Parolina i interwencji medycznej.

W dzisiejszej, 8. kongregacji generalnej wzięło udział ponad 180 kardynałów, w tym ponad 120 elektorów. Wysłuchano 25 wystąpień. Dotyczyły one m.in. następujących tematów: ewangelizacji jako centrum pontyfikatu papieża Franciszka, skutecznego głoszenia Ewangelii ludziom młodym, ale też środowiskom od poziomu parafii do Kurii Rzymskiej, cierpienia i świadectwa członków Kościołów Wschodnich, skandalach finansowych i nadużyciach seksualnych, kluczowym miejscu liturgii i Eucharystii, synodalności, w odniesieniu do kolegialności, misyjności i sekularyzacji, roli przepisów prawa kanonicznego oraz hermeneutyce ciągłości między pontyfikatami Jana Pawła II, Benedykta XVI i Franciszka.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję