Okres od kwietnia do maja to najlepszy czas na to, aby zaopatrzyć naszą domową apteczkę w te cenne dary natury.
Z końcem marca i początkiem kwietnia brzoza wypuszcza soki. Wystarczy obciąć jej cienką gałązkę i kiedy wypłynie pierwsza kropla soku, to będzie znak, że możemy przystąpić do jego pobierania. Wczesną wiosną nasi przodkowie pili sok z brzozy na świeżo. Ma on właściwości mineralizujące, moczopędne i czyszczące krew z toksyn i złogów. Warto pić go kilka razy dziennie przez 14 dni. Pamiętajmy, aby po 2 lub 3 dniach pobierania soku z jednego otworu, zalepić go ziemią, gipsem lub cementem, aby drzewo nie chorowało.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Pączki kwiatowe brzozy działają moczopędnie, wspomagają oczyszczanie organizmu i sprzyjają wypłukiwaniu osadu z nerek i stawów, korzystnie wpływają na skórę i włosy. Z pączków brzozy możemy zrobić napar. Wystarczy 2 łyżki ususzonych lub świeżych pączków zalać 400 ml wrzącej wody, odstawić na 30 min, przecedzić i pić 3-4 razy dziennie po 100-200 ml przez 2-3 tygodnie przed posiłkiem. Napar będzie pomocny w utrzymaniu prawidłowego cholesterolu, wspomoże pracę układu pokarmowego, wątroby i nerek.
Pączki po ususzeniu możemy też sproszkować w młynku do kawy. Spożywamy 2-3 razy dziennie po łyżeczce proszku w celu mineralizacji organizmu, odtrucia i wzmocnienia.