Reklama

Zdrowie

Właściwości selera

To jedno z warzyw dostępnych w sklepach przez cały rok. Jest bogate w witaminy i minerały, może stanowić zdrowy zamiennik soli.

Niedziela Ogólnopolska 15/2025, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

seler

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Seler korzeniowy pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Jest rośliną dwuletnią należącą do roślin selerowatych. Jego uprawę rozpoczęto w XIX wieku we Włoszech. Jest warzywem o bardzo niskiej wartości energetycznej – 100 g zawiera 30 kcal. Tak jak w przypadku innych warzyw niska wartość energetyczna jest wynikiem tego, że seler składa się w 90% z wody.

Zawiera błonnik pokarmowy, witaminę C, beta-karoten, witaminę K oraz kwas foliowy. Jest dobrym źródłem fosforu i potasu, zawiera także wapń, magnez, cynk i żelazo.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zawarte w selerze fitozwiązki m.in. zmniejszają ryzyko tworzenia się stanów zapalnych, które są czynnikami ryzyka chorób układu krążenia, a w szczególności miażdżycy. Wykazuje właściwości hipolipidemiczne, czyli obniżające poziom „złego” cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów.

W warzywie zidentyfikowano związki (butyloftalid, sedanolid), które obok tego, że nadają mu charakterystyczne smak i aromat, obniżają ciśnienie tętnicze.

Seler jest polecany osobom z cukrzycą, gdyż charakteryzuje się niskim indeksem oraz ładunkiem glikemicznym; indeks glikemiczny wynosi 35, a ładunek glikemiczny jednego plastra selera (60 g) – 1,93.

Seler jest jednym z warzyw, które mogą wywoływać alergię. Może się ona objawiać łagodnie, np. rumieniem, pokrzywką lub nieżytem nosa, u niektórych osób jednak może być tak silna, że prowadzi do wstrząsu anafilaktycznego. Takie reakcje może powodować seler zarówno surowy, jak i poddany obróbce termicznej czy w formie przyprawy. Należy pamiętać, że u osób uczulonych nawet śladowe ilości selera mogą wywoływać niepokojące objawy. W związku z tym należy zawsze czytać etykiety produktów pod kątem informacji, że mogą one zawierać seler.

Jeśli spożycie selera nie daje reakcji alergicznych, to zdecydowanie powinien on być składnikiem każdej diety. Jego zaletą jest całoroczna dostępność. Kupując seler, zwróćmy uwagę na jego ciężar – powinien być stosunkowo ciężki jak na swój rozmiar, a także jędrny i twardy, bez miękkich plam. Jeśli jest sprzedawany z liśćmi, to powinny być one zielone oraz wyglądać świeżo. Seler można spożywać w różnych formach. Oczywiście, najpopularniejszy jest jako składnik zupy. Może być również składnikiem sałatek czy surówek. Seler w formie purée może zastąpić ziemniaki.

2025-04-08 15:22

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pasta kanapkowa z pieczonego selera z czarnuszką

Składniki: 10 dag korzenia selera (2 plastry) 1 łyżka oliwy z oliwek 3 kromki chleba, np. graham 1 łyżeczka czarnuszki sól, czarny pieprz, majeranek
CZYTAJ DALEJ

Św. Barbara

[ TEMATY ]

św. Barbara

PGE

Barbara żyła w III wieku n.e. Była córką Dioskurosa, poganina, który przyczynił się do jej męczeńskiej śmierci.

Święta Barbara od lat otaczana jest w Polsce bardzo żywym kultem – to do niej z modlitwą o pomoc zwracają się wierni podczas burz i pożarów. To przede wszystkim patronka dobrej śmierci i trudnej pracy, gdyż opiekuje się górnikami, hutnikami, żołnierzami, rybakami i marynarzami. Co więcej, św. Barbara jest także patronką Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę: Ta historia lekarza zostanie z Tobą na długo!

2025-12-05 07:15

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

Mat.prasowy

Czy zdarzyło ci się, że nastawiasz 5 alarmów, żeby nie zaspać, a i tak masz wrażenie, że przesypiasz coś ważnego w swoim życiu? W tym pytaniu kryje się prosta metafora współczesności: można przywyknąć do ignorowania sygnałów ostrzegawczych.

Ciekawą analogię daje ekologia lasu. Małe, naturalne pożary potrafią oczyszczać ściółkę i zapobiegać wielkim, niszczącym żywiołom. Gdy gasi się każdy najmniejszy ogień, narasta materiał, który przy jednym zapłonie tworzy “drabinę ogniową” prowadzącą aż po korony drzew. W życiu ludzi sygnał bólu lub dyskomfortu bywa podobnym małym pożarem – niewygodnym, ale ochronnym. Zlekceważony może przerodzić się w dramat. Wstrząsająca historia lekarza, który spóźnił się z pomocą, bo priorytetem była zapłata, pokazuje, jak daleko prowadzi przyzwolenie na codzienne drobne kompromisy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję