Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Słodkie owoce lata

Morele, mimo że są niewielkie, dostarczają nam całkiem sporo witamin i składników mineralnych.

Niedziela Ogólnopolska 32/2025, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dynamiczny rozwój uprawy moreli nastąpił w latach 90. XX wieku. Sto gramów świeżych owoców dostarcza ok. 50 kcal. Poza tym są one źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Dzięki niemu owoce te ułatwiają pracę przewodu pokarmowego, w tym pracę jelit. Morele są owocem krajowym zawierającym najwięcej witaminy A. Są również źródłem witamin C oraz K, która zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Są bogate w potas, który obniża ciśnienie krwi, co zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nerek. Morele stanowią również źródło żelaza – składnika hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu w organizmie.

Dzięki obecności przeciwutleniaczy (beta-karoten, witaminy C i E) morele zwalczają wolne rodniki, przez co przeciwdziałają starzeniu się skóry oraz wpływają na możliwość hamowania rozrostu komórek nowotworowych. Te pomarańczowe owoce zawierają także fenole, a w szczególności kwas p-kumarowy, który wykazuje działanie przeciwwirusowe. W składzie mają również resweratrol oraz katechinę. Są to związki wykazujące działanie przeciwzapalne.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Czym trzeba się kierować przy zakupie moreli? Przede wszystkim należy wybierać dojrzałe owoce. Świadczy o tym jednolity pomarańczowy kolor. Trzymany w dłoni owoc powinien ulegać lekkiemu naciskowi. Morele nie powinny być zbyt miękkie. Z uwagi na ich wrażliwość na wysoką temperaturę nie powinny być kupowane na targu w upalne dni.

Poza sezonem warto korzystać z owoców suszonych. Suszenie to proces technologiczny, który przedłuża trwałość owoców i tym samym pozwala na dłuższe ich przechowywanie. Dzięki temu przez cały rok można korzystać z walorów tych owoców. Owoce suszone są tak samo cennym źródłem składników odżywczych jak te świeże. Znajduje się w nich jeszcze więcej witamin, składników mineralnych oraz beta-karotenu.

Na bazie pestek moreli wytwarzany jest olej z moreli. Jest on stosowany głównie jako produkt kosmetyczny.

Osoby z cukrzycą powinny spożywać morele z umiarem, zwłaszcza te suszone, ze względu na wyższą zawartość węglowodanów. Nadmierne spożycie tych owoców może wywołać efekt przeczyszczający. Przy spożywaniu pestek moreli należy zachować ostrożność, gdyż mogą zawierać szkodliwe substancje.

2025-08-05 08:53

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dietoterapia w chorobie Parkinsona

Niedziela Ogólnopolska 32/2023, str. 46

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Prawidłowo zbilansowana dieta stanowi istotny element w leczeniu. Zauważa się, że znaczna część pacjentów z chorobą Parkinsona jest niedożywiona. Jak można temu zapobiec?

Choroba Parkinsona jest zaburzeniem neurozwyrodnieniowym. Jest to schorzenie ośrodkowego układu nerwowego. Charakteryzuje się postępującym uszkodzeniem nerwów i wiąże się z zanikiem neuronów dopaminergicznych w istocie czarnej mózgu. Pierwsze objawy pojawiają się ok. 60. roku życia. Zdecydowanie częściej parkinson dotyka mężczyzn. Na chorobę narażone są osoby, u których ta choroba występuje w pierwszej linii pokrewieństwa. Klasycznym objawem jest bradykinezja, czyli spowolnienie ruchowe. Mogą występować również: wzmożone napięcie mięśniowe, drżenie spoczynkowe oraz zaburzona postawa ciała. Pacjenta zmagającego się z chorobą Parkinsona można poznać po charakterystycznej zgarbionej postawie. Pacjent w czasie chodu powłóczy nogami i nie wymachuje ramionami. Mogą również występować łojotok, ślinotok czy zaparcia. Początkowo objawy typowej choroby dotyczą jednej strony ciała.
CZYTAJ DALEJ

Fatima: 350 niepełnosprawnych i ich opiekunów spędziło bezpłatnie wakacje w sanktuarium

2025-09-25 16:08

[ TEMATY ]

niepełnosprawni

Fatima

Adobe Stock

350 osób niepełnosprawnych oraz towarzyszących im opiekunów spędziło podczas tegorocznych wakacji bezpłatne wczasy na terenie sanktuarium Matki Bożej Różańcowej w Fatimie, przekazał rektorat tego miejsca kultu maryjnego. Poinformował, że zazwyczaj wraz z niepełnosprawnymi przybywali na tygodniowy wypoczynek do Fatimy członkowie ich rodzin.

Kluczowe wsparcie dla organizacji projektu wczasów o nazwie „Vem para o meio” (Wyjdź na środek) okazali portugalscy wolontariusze. Według sanktuarium, w tegorocznych wakacjach dla osób niepełnosprawnych pomagało w sumie 150 ochotników, głównie młodych.
CZYTAJ DALEJ

Dobra wiadomość dla warszawiaków w starszym wieku!

2025-09-26 07:57

[ TEMATY ]

seniorzy

siostry nazaretanki

Czerniaków

mat. prasowe

Na Czerniakowie ruszyła nowa inicjatywa, która otwiera swoje drzwi dla wszystkich, którzy chcą spotkać się przy kawie, porozmawiać, pośmiać i spędzić czas w dobrym towarzystwie.

Na Mokotowie co trzecia osoba jest już w wieku emerytalnym, a wielu seniorów spędza dni w ciszy i poczuciu izolacji. Fundacja Nazaretańska zaprasza na cykl sobotnich spotkań, które mają przywrócić bliskość, rozmowę i radość ze wspólnego spędzania czasu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję