Reklama

Z zakonnej kuchni

Ciasta z owocami

Na letnie podwieczorki przygotuj słodkie „co nieco”, wykorzystując bogactwo sadów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Piernik z gruszką

SKŁADNIKI:
5 gruszek 1,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu pszczelego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 kostki margaryny 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka soku z cytryny

WYKONANIE:
1. W rondlu rozpuść margarynę, dodaj miód, by również się rozpuścił. Po przestygnięciu dodaj śmietanę i wymieszaj. 2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika. 3. Jajka ubij z cukrem na puszysty krem. Dodaj margarynę z miodem i śmietaną. Wsyp suche składniki, na koniec dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. 4. Ciasto wylej do wcześniej wysmarowanej tłuszczem keksówki. 5. Gruszki umyj, obierz ze skóry i wetknij w ciasto jedna obok drugiej. 6. Piecz w temp. 180oC ok. 1 godz. 7. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ciasto ze śliwkami

SKŁADNIKI:
1 kg śliwek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
4-5 jaj
20 dag masła
1/2 szklanki śmietany
2 opakowania cukru wanilinowego
10 dag cukru pudru
1 płaska łyżeczka cynamonu
masło do wysmarowania blachy

Reklama

WYKONANIE:
1. Dużą płaską blachę wysmaruj tłuszczem.
2. Masło zmiksuj na krem. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku, po łyżce mąki, śmietanę oraz cukier puder i cukier wanilinowy.
3. Gotowe ciasto rozprowadź równomiernie na przygotowanej blasze.
4. Umyte śliwki wydryluj, przekrawając każdą na pół, i ułóż na powierzchni placka skórką do spodu.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i piecz ok. 40-50 min.
6. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem i cynamonem.

Placek z gruszkami

SKŁADNIKI:
1 kg gruszek
2 szklanki mąki
15 dag masła
5 żółtek
1-2 łyżki śmietany
10 dag cukru pudru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
5 dag migdałów

WYKONANIE:
1. Z mąki, masła, 1 żółtka, śmietany, cukru pudru i szczypty soli zagnieć kruche ciasto. Owiń je w folię aluminiową i na 1 godzinę pozostaw w lodówce.
2. Następnie rozwałkuj ciasto i wyklej nim wysmarowaną masłem tortownicę (spód i boki).
3. Ciasto upiecz na złoty kolor, wstawiając do nagrzanego do temp. 180oC piekarnika.
4. Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne.
5. Ugotuj je, wrzucając do wrzącej wody. Gdy będą miękkie, odcedź i wystudź.
6. Do rondla przesiej 1/2 łyżki mąki, dodaj 1 łyżkę masła i podgrzewając, wymieszaj. Rozprowadź mlekiem, cały czas podgrzewając. Gdy zawrze, odstaw.
7. Dodaj 4 żółtka i zmielone migdały.
8. Rondel wstaw do garnka z wrzącą wodą i ubijaj do zgęstnienia.
9. Upieczony placek napełnij gruszkami i zalej przygotowanym kremem. Schłódź w lodówce.

Rogaliki z jabłkami

SKŁADNIKI:
75 dag jabłek
3 szklanki mąki
20 dag masła
2 dag drożdży
1/2-3/4 szklanki śmietany
3 jajka
2 łyżki cukru kryształu
3 łyżki cukru pudru z wanilią

WYKONANIE:
1. Jajka umyj. Z dwóch oddziel żółtka.
2. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło i drożdże, dokładnie posiekaj nożem.
3. Następnie zrób z mąki wianuszek, dodaj śmietanę, 2 żółtka i jedno całe jajko. Zagnieć szybko ciasto i pozostaw w chłodnym miejscu na 1 godz.
4. Jabłka umyj, obierz i pokrój w cząstki, usuwając gniazda nasienne.
5. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i wykrawaj krążki o średnicy 7 cm.
6. Na każdy krążek nakładaj po cząstce jabłka. Zlepiaj rogaliki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Powierzchnię rogalików posmaruj białkiem i obsyp lekko cukrem kryształem.
8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200oC. Piecz ok. 15 min (pod koniec pieczenia zmniejsz temperaturę).
9. Upieczone rogaliki posyp cukrem pudrem z wanilią.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Owocowe lody

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Lody znano już w starożytnym Rzymie. Wyrabiano je wówczas ze śniegu, dostarczanego z Apeninów. Przepis na mrożone owoce, tzw. sorbety przywiózł do Europy w XIII wieku Marco Polo. Pierwszą lodziarnię założono w Paryżu za pozwoleniem Ludwika XIV, wielkiego smakosza lodów.
CZYTAJ DALEJ

Święta od czyśćca

2025-09-09 14:25

Niedziela Ogólnopolska 37/2025, str. 22

[ TEMATY ]

Święta Katarzyna Genueńska

pl.wikipedia.org

Św. Katarzyna Genueńska

Św. Katarzyna Genueńska

Jako pierwsza określiła cierpienia dusz czyśćcowych jako mękę i żar miłości.

Katarzyna Fieschi urodziła się w Genui. W dzieciństwie została osierocona przez ojca Giacoma. Matka – Francesca di Negro zapewniła dzieciom wychowanie religijne. W 16. roku życia Katarzyna została przymuszona do małżeństwa z Julianem Adoro. Związek nie był szczęśliwy. Przez kilka lat Katarzyna żyła w osamotnieniu, po czym podjęła życie towarzyskie właściwe jej sferze. W marcu 1473 r. doznała łaski nawrócenia i przemiany. Odprawiła spowiedź generalną i zaczęła się dużo modlić. Podjęła też działalność charytatywną. Miała częste objawienia Pana Jezusa, który pewnego dnia pozwolił jej nawet spocząć na swojej piersi. Kiedy indziej ujrzała Boskie Serce całe w płomieniach. Chrystus pozwolił jej przytknąć usta do Jego Serca. Spowiednik zgodził się, by przyjmowała codziennie Komunię św., co w tamtym czasie było nowością. W ostatnim okresie życia miała częste wizje, przeżywała dar uniesień i zachwytów, które trwały nieraz kilka godzin.
CZYTAJ DALEJ

Kardynał Biffi i realistyczne podejście do imigracji

2025-09-16 10:43

[ TEMATY ]

imigranci

Adobe.Stock

Dziesięć lat temu, 11 lipca 2015 roku, zmarł kard. Giacomo Biffi, jedna z najwybitniejszych postaci Kościoła we Włoszech, która pozostawiła po sobie głęboki i niezatarty ślad. Urodzony w Mediolanie w 1928 r., Biffi był arcybiskupem Bolonii w latach 1984–2003. Wyrafinowany teolog, głęboki myśliciel i otwarty duszpasterz, Biffi łączył w sobie doktrynalną głębię i rozbrajającą ironię. Potrafił łączyć teologię z codziennym życiem i znany był z prowokacyjnych wypowiedzi i bezpośredniego stylu.

Przypomniałem sobie postać kardynała właśnie teraz, gdy w Polsce dyskutuje się na temat masowej i niekontrolowanej imigracji i działalności obywatelskiego Ruchu Obrony Granic. Kard. Biffi zajmował się tym problemem już ponad ćwierć wieku temu, gdy nie miała ona tak masowego charakteru i gdy nie było widać jeszcze jej wszystkich negatywnych i dramatycznych skutków. 12 września 2000 r. wydał notę duszpasterskiej zatytułowaną „Miasto św. Petroniusza w trzecim tysiącleciu” (san Petronio, czyli św. Petroniusz jest patronem Bolonii).
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję