Składniki:
4 duże jabłka lub 8 mniejszych
3 łyżki cukru
1 łyżka otartej skórki z cytryny
szczypta cynamonu
goździki
sos:
1 szklanka mleka
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
½ laski wanilii lub 2 opakowania cukru waniliowego
Wykonanie:
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Cukier wymieszać ze skórką cytrynową, goździkami i cynamonem i wsypać do środka wydrążonych jabłek. Ułożyć jabłka na blasze lub żaroodpornym półmisku, podlać kilkoma łyżkami gorącej wody, wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec powoli do miękkości, w miarę potrzeby podlewając wodą.
Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować z wanilią. Mąkę ziemniaczaną przesiać, wymieszać z 3 łyżkami ostudzonego mleka. Pozostałe mleko zagotować i do wrzącego wlewać powoli mękę ziemniaczaną. Mieszać trzepaczką, uważając, by nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia, odstawić z ognia, wymieszać z utartymi żółtkami. Przygotowanym sosem zalać jabłka. Przybrać listkiem mięty.
Pomóż w rozwoju naszego portalu