Reklama

Niedziela Częstochowska

Z pasją dla zdrowia

Zamiłowanie do natury i zdrowego pożywienia połączyło rolników i wytwórców z regionu częstochowskiego. Chcieli oni, by owoce ich pracy trafiły bezpośrednio do nabywców. I tak rok temu powstała Spiżarnia w Częstochowie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

– Jesteśmy grupą rolników i wytwórców naturalnego, ekologicznego pożywienia. Warzywa i owoce uprawiamy z poszanowaniem środowiska naturalnego. Wielką wagę przykładamy do naturalnej uprawy ekologicznych warzyw i owoców, które są nawożone naturalnymi kompostami. Połączyło nas przekonanie, że produkowane przez nas pożywienie we wspólnej ofercie (indywidualnej, ale w jednym miejscu i czasie) znajdzie odbiorców z utrzymaniem krótkiego łańcucha dostaw – opowiada Renata Cupiał-Gonera, jedna z pomysłodawców powstania Spiżarni – lokalne pożywienie w Częstochowie. I tak pomysł doprowadził do działania.

Pomysł i działanie

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Pragnienie sprzedaży bezpośredniej własnych produktów bez dodatkowej biurokracji zmobilizowało grupę rolników z okolic Częstochowy, mających już doświadczenie w Jurajskiej Kooperatywie Spożywczej. Połączyli oni swoje siły, wynajęli lokal i po remoncie otworzyli Spiżarnię w Częstochowie przy ul. Mielczarskiego 1/3. W tym miejscu, każdy na swoim stoisku, spotykają się w środy w godz. 17-19 i soboty w godz. 10-12. Oferują szeroki wybór zdrowego pożywienia, np. głównie warzywa i owoce, oczywiście lokalne i sezonowe, wyroby orkiszowe, kasze, kiełki, jaja, drób, sery, ryby wędzone, miody, dżemy, zakwasy, kiszonki, sałatki, octy, produkty fermentowane, pasty wege, ekologiczne kosmetyki. Żaden z tych produktów nie widział żadnej chemii, ale był uprawiany i wytwarzany w zgodzie z naturą, z myślą o jak największym pożytku dla zdrowia. Warto wspomnieć również o istotnej sprawie, czyli o tym, że w Polsce pozostało już bardzo niewiele małych gospodarstw wiejskich, produkujących organiczną żywność. Wiele z nich nie ma następców. Niekiedy tacy rolnicy mają trudności z sprzedażą bezpośrednią własnych produktów, która odbywa się najczęściej w domu lub na pobliskim ryneczku; do większego miasta najczęściej nie opłaca się pojechać. Spiżarnia jest właśnie alternatywą dla takich proekologicznych rolników.

Kim są?

Spiżarnia to głównie ludzie (13 osób), którzy ją tworzą. W tym naszym gronie jest kilkoro młodych energicznych ludzi, którzy – jak wszyscy – kochają to, co robią. Dlatego w tym miejscu można porozmawiać z rolnikami, dowiedzieć się, jak powstają produkty, gdzie i w jakich warunkach rosną warzywa i owoce. Rolnicy są dumni ze swojej pracy, będącej ich pasją. Dlatego osoby zainteresowane chętnie oprowadzą po swoim gospodarstwie. – Mamy silne zakorzenione przekonanie, że uprawa ziemi jest powołaniem, naszą misją, a nie zwykłym czerpaniem zysku. Wiarygodność jakości produktów zaręczymy własną twarzą – podkreśla pani Reneta. Od początku powstania Spiżarni zaangażowany jest Radosław Jochemiczak, wytwórca warzyw i owoców z certyfikatem ekologicznym. Urszula Rajs natomiast oferuje drób i od 10 lat sery kozie. Jest samoukiem, 2 lata uczyła się tej sztuki. Agata Zaskórska natomiast jest pasjonatką zielarstwa i fitoterapeutyki, własnoręcznie tworzy naturalne kosmetyki. Wykonuje je na świeżych wyciągach roślin leczniczych. Ponadto organizuje warsztaty, wykłady, konsultacje i spacery zielarskie. Pielęgnuje swoją wiedzę o zielarstwie, ziołolecznictwie, aromaterapii.

Rolnicy zgodnie twierdzą, że łączą ich więzy przyjaźni. Przede wszystkim ważna jest dla nich współpraca na wielu płaszczyznach, a wymiana doświadczeń inspiruje ich do dalszego rozwoju.

2021-04-07 09:23

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Koncert, który łączy

[ TEMATY ]

Częstochowa

Boże Ciało

koncert uwielbienia

Materiały organizatora

Zapraszamy na wyjątkowe uwielbienie „Ja Jestem”.

To wszystko w Roku Jubileuszu 2025 lat od narodzin Jezusa Chrystusa, 100-lecia Kościoła częstochowskiego i Archidiecezjalnego Kongresu Eucharystycznego.
CZYTAJ DALEJ

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej Niezbędnika Katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca. Dostępna jest również wersja PDF naszego Niezbędnika!

CZYTAJ DALEJ

Listopad odwrócony: umarli niosą nam ratunek. A jak my możemy im pomóc?

2025-11-02 18:51

[ TEMATY ]

felieton

Milena Kindziuk

dr Milena Kindziuk

Red

Kto wie? Może i za nami kiedyś półprzezroczyste postacie duchów wyłonią się z zaświatów, szepcząc: „Dziękuję”. I poprowadzą dalej.

Lwów, katedra ormiańska, na jednej ze ścian widnieje malowidło Jana Rosena – "Pogrzeb św. Odilona". To nie jest zwykły obraz. To listopadowa parabola w barwach złota i cienia. Widzimy Odilona, opata z Cluny, czyli XI-wiecznego wizjonera, który wprowadził dzień modlitw za zmarłych 2 listopada.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję