Reklama

Z naszej kuchni

Przekąski - na zimno i na gorąco

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Łatwe do przygotowania, smaczne, niezastąpione na rodzinną kolację.

Kiełbasa zwyczajna w pikantnym sosie - przepis na 6 porcji

60 dag kiełbasy zwyczajnej (im cieńsza, tym lepiej), 4 duże łyżki oleju, 2 marchewki, 2 cebule, 1 pietruszka, 2 szklanki soku pomidorowego lub domowego przecieru, 2 łyżki keczupu, 2 marynowane papryki, sól, cukier, biały pieprz, 1 łyżeczka musztardy, duża szczypta przyprawy prowansalskiej, 1 łyżka siekanej natki pietruszki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W płaskim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli - dodajemy utarte na tarce z dużymi otworami warzywa i całość lekko podsmażamy, cały czas mieszając (ok. 5 min) . Do warzyw dodajemy pokrojoną w porcje kiełbasę. Składniki przez chwilę trzymamy na niewielkim ogniu - dodajemy sok pomidorowy, keczup, posiekaną paprykę, przyprawy. Rondel przykrywamy, stawiamy na najmniejszym ogniu i dusimy ok. 10-12 min (czas duszenia zależy od grubości kiełbasy), aż jarzyny będą miękkie, a sos gęsty, o pięknym czerwonobrunatnym kolorze i niepowtarzalnym aromacie. Gotowy sos, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku - powinien mieć pikantny, z wyraźną nutą pomidorów smak. Danie podajemy w kokilkach, posypane zieleniną, z dodatkiem pieczywa.

Sałatka z parówek - przepis na 6 porcji

1 szklanka suchej białej fasoli, 1 duża cebula, 2 parówki lub 20 dag kiełbasy parówkowej, 1 mała puszka soczewicy w zalewie.
Sos: 1/2 szklanki oleju (sojowy lub słonecznikowy), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki octu winnego, majeranek, sól, biały pieprz, 1 duża szczypta przyprawy prowansalskiej, kto lubi - szczypta przyprawy chili. Ponadto: natka pietruszki, 2 pomidory, 2 jajka ugotowane na twardo.
Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem trzech łyżek mleka - ugotuje się znacznie szybciej. Miękką, cedzimy na sicie i przelewamy letnią wodą. Ziarna nie powinny być rozgotowane czy popękane.
Posiekaną cebulę parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy - przelewając zimną wodą. Obrane z błonki parówki drobno siekamy.
W salaterce przygotowujemy sos: zmiażdżony czosnek ucieramy z octem, dodajemy małymi partiami olej. Gdy składniki się połączą i powstanie lekki majonez, dodajemy przyprawy w ilości według własnych upodobań smakowych.
Do sosu dodajemy fasolę, cebulę, parówki, odsączoną soczewicę, składniki delikatnie łączymy i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Sałatkę podajemy w porcjowych pucharkach, przybraną cząstkami pomidora i jajek ugotowanych na twardo oraz zieleniną - koniecznie z pieczywem.

Szybka sałatka na rodzinną kolację - przepis na 4 porcje

3 łodygi selera naciowego, puszka ananasów w plastrach, mała puszka kukurydzy w zalewie, mała puszka tuńczyka.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 3 łyżki soku z ananasów.
Łodygi selera naciowego kroimy w centymetrowe kawałki, podobnie kroimy plastry ananasa, dodajemy odsączoną kukurydzę i rozdrobnionego tuńczyka, składniki lekko łączymy i stawiamy na 15 min w chłodne miejsce.
Majonez łączymy z sokiem z ananasów; gdy trzeba - lekko doprawiamy go do smaku. Przed podaniem polewamy sałatkę sosem. Podajemy do pieczywa.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Film „Sacré Coeur” kinowym hitem we Francji

2025-11-18 11:55

[ TEMATY ]

film

Sacré Coeur

Vatican Media

Małgorzata Maria Alacoque

Małgorzata Maria Alacoque

Ponad 400 tys. widzów w niespełna półtora miesiąca i rekordowe kolejki przed kinami – a równocześnie odwoływanie pokazów i zakaz plakatów w metrze. Film „Sacré Coeur” o objawieniach Najświętszego Serca Jezusa stał się we Francji fenomenem kulturowym i mocnym głosem w sporze o świeckość państwa – donosi Catholic Weekly.

Wyświetlany od 1 października film o podtytule „Jego panowanie nie będzie miało końca”, opowiada o objawieniach Jezusa św. Małgorzacie Marii Alacoque w Paray-le-Monial w latach 1673–1675. Produkcja – łącząca rekonstrukcje historyczne, świadectwa i komentarze ekspertów – powstała z okazji 350-lecia objawień.
CZYTAJ DALEJ

60 lat temu biskupi polscy napisali słynny list do Episkopatu Niemiec

2025-11-18 08:08

[ TEMATY ]

episkopat Niemiec

biskupi polscy

słynny list

Instytut Prymasowski

60 lat temu - 18 listopada 1965 r. - polscy biskupi podpisali się pod orędziem do biskupów niemieckich. List ten stał się sławny z powodu słów o wzajemnym wybaczeniu i zapoczątkował zmianę w stosunkach polsko-niemieckich.

List – orędzie z 18 listopada 1965 r. do Episkopatu Niemiec - był jednym z pism wysłanych do kilkudziesięciu krajów z zaproszeniem do uczestnictwa w obchodach 1000-lecia chrztu Polski. Jego ideą było przekazanie informacji o genezie i historii chrześcijaństwa na terenach państwa polskiego. Co ciekawe, jako miejsce nadania pisma podano Rzym, bo zostało wystosowane przez biskupów uczestniczących w II Soborze Watykańskim. Najważniejszymi z nich byli prymas Stefan Wyszyński i Karol Wojtyła, w tamtym czasie metropolita krakowski, ale pomysłodawcą i autorem większej części listu był ktoś inny: biskup (później arcybiskup i kardynał) wrocławski Bolesław Kominek.
CZYTAJ DALEJ

Pojednanie to nie przeszłość ale przyszłość

2025-11-18 18:51

Magdalena Lewandowska

Polscy i Niemieccy biskupi zebrali się przy pomniku kard. Bolesława Kominki w 60. rocznicę Orędzia Pojednania.

Polscy i Niemieccy biskupi zebrali się przy pomniku kard. Bolesława Kominki w 60. rocznicę Orędzia Pojednania.

– Chciałbym wyraźnie zaznaczyć, że to właśnie Chrystusowe przebaczenie jest tym, co Kościół wciąż może a nawet powinien proponować światu – podkreśla abp Józef Kupny.

Biskupi z Polski i Niemiec złożyli kwiaty pod pomnikiem kard. Bolesława Kominka, inicjatora i autora Orędzia Pojednania. W uroczystości pod pomnikiem wzięli udział także przedstawiciele władz Polski i Niemiec. – Pojednanie to nie przeszłość ale przyszłość – podkreślał abp Józef Kupny. – To, że dzisiaj tu stoimy jest najlepszym dowodem na aktualność i siłę orędzia, które wyszło 60 lat temu spod ręki mojego poprzednika kard. Kominka – dodawał.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję