Reklama

Z naszej kuchni

Smakołyki z mięsa indyka

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mięso z indyka posiada same zalety, jest bardzo smaczne, lekko strawne, chude i można z niego przygotować wiele doskonałych potraw.

Szaszłyki z indyka - przepis na 8 porcji

80 dag piersi indyka, 4 cebule (najlepiej podłużne), 2 puszki brzoskwiń w syropie, 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki.

Marynata: 1/2 szklanki oliwy (lub dobrego oleju), 1/2 szklanki soku z brzoskwiń, sok z całej cytryny, 1/2 łyżki soli, 1/2 łyżki świeżo mielonego pieprzu, liście sałaty.
Rozpoczynamy od marynaty. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy - cały czas lekko ubijając - sok z brzoskwiń i przyprawy, składniki po połączeniu powinny utworzyć lekki majonezik.
Pokrojone w zgrabne, cienkie i niezbyt duże kawałki mięso łączymy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na tak długo (nawet na kilka godzin), aż marynata zostanie przez mięso całkowicie wchłonięta.
Cebulę kroimy w talarki, plasterki boczku w kawałki wielkości porcyjek mięsa. Na drewniane szpadki nadziewamy na przemian mięso, ćwiartki brzoskwiń i ujęte w dwa plasterki boczku krążki cebuli. Przed smażeniem przygotowane szaszłyki dobrze jest przez kilka minut schłodzić.
Pieczemy na rożnie lub ruszcie rozgrzanego piekarnika - często obracając - ok. 10-12 min (czas pieczenia zależy od grubości porcji mięsa). Zrumienione układamy na liściach sałaty, polewamy łyżką soku z brzoskwiń i podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub pieczywem.

Faworki z indyka - przepis na 6 porcji

1 kg piersi z indyka, mąka krupczatka, jajka i drobna tarta bułka do panierowania, sól i pieprz, olej do smażenia.
Mięso trzymamy przez dwie godziny w lodówce, powinno się dobrze schłodzić. Po wyjęciu kroimy ostrym nożem w poprzek włókien na cienkie plastry. Każdy plaster lekko rozbijamy wilgotnym, drewnianym tłuczkiem (tłuczek metalowy może poprzecinać mięso), oprószamy niewielką ilością przypraw. Kroimy w pasy jak na faworki, dopasowując ich długość do szerokości naczynia, w którym będą się smażyły, nacinamy środek, wywijamy. Każdy "faworek" panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce, układamy na tacy i trzymamy w lodówce. Gdy wszystkie faworki są przygotowane, rozgrzewamy tzw. głęboki tłuszcz. Na bardzo gorący - ale nie dymiący - wrzucamy po kilka sztuk faworków, rumienimy z obu stron. Po wyjęciu lekko odsączamy z nadmiaru tłuszczu - np. na warstwie bibuły, i od razu podajemy - bardzo gorące (na wygrzanych talerzach) z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko i owocowej sałatki. Indycze "faworki" są delikatne, chrupiące i bardzo smaczne.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Leon XIV do nuncjuszy: bądźcie ludźmi zdolnymi do budowania relacji

2025-06-10 12:00

[ TEMATY ]

Watykan

Nuncjusz Apostolski

Papież Leon XIV

Vatican Media

Papież Leon XIV przemawia do nuncjuszy

Papież Leon XIV przemawia do nuncjuszy

Miejcie zawsze spojrzenie pełne błogosławieństwa, bo posługa Piotra to błogosławić – dostrzegać dobro, nawet ukryte, nawet to w mniejszości. Czujcie się misjonarzami, posłanymi przez Papieża, by być narzędziami komunii i jedności, w służbie godności osoby ludzkiej, promując wszędzie szczere i konstruktywne relacje z władzami, z którymi będziecie współpracować - wskazał Ojciec Święty podczas spotkania z papieskimi przedstawicielami przy państwach i organizacjach międzynarodowych na całym świecie.

Braterstwo i pokój
CZYTAJ DALEJ

Zmiany kapłanów 2025 r.

2025-05-19 08:45

[ TEMATY ]

zmiany księży

zmiany personalne

zmiany kapłanów

Karol Porwich/Niedziela

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.
CZYTAJ DALEJ

Matka Boża Częstochowska „Od Oceanu do Oceanu” już wolna - rozpoczyna wizytę we Włoszech

2025-06-10 22:20

[ TEMATY ]

Matka Boża

Karol Porwich/Niedziela

Dzisiaj, 10 czerwca o godz. 13:45 po 10 dniach blokady celnej otrzymaliśmy wiadomość, że Ikona wreszcie dotarła do sanktuarium w Varese koło Mediolanu. Przez 10 dni była przetrzymywana we włoskiej komorze celnej na granicy Unii Europejskiej. Zadawano kolejne pytania, na które odpowiedzi znajdowały się w załączonych do Ikony dokumentach. W końcu 9 czerwca pobrano opłatę wysokości 116,6 euro od każdej skrzyni niezależnie od tego, co w nich było. Większa zawierała Ikonę, druga mniejsza oprzyrządowanie do umieszczenia Jej w feretronie.

Niestety, wszystkie przygotowane wcześniej uroczystości musiały zostać odwołane.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję