Reklama

Z naszej kuchni

Patisony - piękno wczesnej jesieni

Zaliczany do rodziny dyniowatych, patison ma kształt talerzowy i pięknie karbowany brzeg - potocznie nazywa się to warzywo latającym talerzem. Ceniony przez smakoszy, szczególnie na południu Europy, i u nas zaczyna się cieszyć powodzeniem - i słusznie!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa krem z patisona

Przepis na 4 porcje

2 młode (do 12 cm) patisony, 1 cebula, 2 średniej wielkości marchewki, 1 łodyga selera naciowego, 3 szklanki rosołu (może być z koncentratu), 1 łyżka masła, 1/2 szklanki śmietany lub naturalnego jogurtu, sól, cukier, szczypta przyprawy curry, 2 kopiaste łyżki zrumienionych płatków migdałowych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pozbawione skóry i gniazd nasienych patisony rozdrabniamy, marchewkę kroimy w niezbyt grube talarki, w podobny sposób kroimy pozbawiony twardych włókien seler naciowy, cebulę siekamy. Przygotowane warzywa lekko podsmażamy na maśle - nie dłużej jak 2 min - często mieszając, podlewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem. Gdy miękkie, miksujemy lub przecieramy przez perlonowe sito, doprawiamy do smaku i ponownie zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę ze śmietaną lub jogurtem, dokładnie spienionym z żółtkiem, i lekko podgrzewamy - nie dopuszczając do zagotowania. Zupę podajemy w kokilkach, posypaną zrumienionymi płatkami migdałowymi.

Patisony w pomidorach

Przepis na 4 porcje

4 patisony (do 15 cm), 1 cebula, 2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony), 2 łyżki pasty pomidorowej, 1/2 szklanki soku z pomidorów, 1 łyżka pikantnego keczupu, sól, pieprz, oliwa lub olej.

Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych patisony kroimy w zgrabną, niezbyt grubą kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pastę pomidorową, koperek, keczup. Składniki w czasie smażenia dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity, gęsty sos. Do gorącego sosu wrzucamy patisony, dodajemy przyprawy, składniki lekko mieszamy, zalewamy sokiem z pomidorów i - gdy trzeba - dodajemy taką ilość wody, by jarzyny były zakryte. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 7 min. Patisony powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs, do dań bezmięsnych, do ugotowanych na twardo jajek lub z ugotowanym na sypko ryżem.
Potrawa bardzo dobrze smakuje także następnego dnia, podana na zimno, jako pikantna zakąska.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Odkryć skarb ostatnich homilii Benedykta XVI. O. Federico Lombardi o książce z niepublikowanymi kazaniami Papieża Ratzingera

2025-11-20 07:48

[ TEMATY ]

papież

Benedykt XVI

Ratzinger

Archiwum Włodzimierza Rędziocha

Po raz pierwszy światło dzienne ujrzały homilie Benedykta XVI, głoszone podczas jego prywatnych celebracji eucharystycznych – zarówno w latach jego pontyfikatu (2005–2013), jak i po rezygnacji, kiedy żył jako papież emeryt w klasztorze Mater Ecclesiae.

W Polsce ukazał się pierwszy tom tego wyjątkowego dzieła, który zawiera homilie z „okresów mocnych” roku liturgicznego – Adwentu, Bożego Narodzenia, Wielkiego Postu, Wielkanocy – oraz wybrane kazania na szczególne święta. Teksty przygotowali do druku bliscy współpracownicy Papieża: o. Federico Lombardi, dawny dyrektor watykańskiego Biura Prasowego, który obecnie stoi na czele watykańskiej Fundacji Joseph Ratzinger - Benedykt XVI, Luca Caruso i ks. Prał. Riccardo Bollati.
CZYTAJ DALEJ

Korea Płd.: Papuga podkradała gościom kawę. Interweniowała policja

2025-11-19 18:33

[ TEMATY ]

kawa

papuga

podkradała

interwencja policji

Adobe Stock

Amazonka żółtogardła (Amazona oratrix)

Amazonka żółtogardła (Amazona oratrix)

Koreańska policja została wezwana przez właściciela lokalu do pomocy w schwytaniu niepożądanego skrzydlatego gościa, który wypijał klientom kawę z kubków. Zielono-żółta papuga prawdopodobnie należy do gatunku zagrożonego wyginięciem - przekazała w środę agencja UPI.

Ptak był przyjazny. Nim na miejsce dotarli stróże prawa, papuga przyjęła od szefa lokalu małą przekąskę i pozwoliła się nawet pogłaskać - podała agencja.
CZYTAJ DALEJ

Muzeum Narodowe w Krakowie opowiada o zespole rockowym SBB

2025-11-20 16:36

[ TEMATY ]

Kraków

muzeum

SBB

wikipedia/Kontrola

Zespół SBB podczas próby do Fryderyków w 2013 r.

Zespół SBB podczas próby do Fryderyków w 2013 r.

Muzyczne dziedzictwo polskiego zespołu rockowego SBB to temat nowej wystawy Muzeum Narodowego w Krakowie. Na ekspozycji „SBB. Droga do wolności” zaprezentowano oryginalne instrumenty, okładki płyt i pamiątki związane z legendarną śląską formacją.

Zespół Silesian Blues Band (SBB) powstał w 1971 roku z inicjatywy Józefa Skrzeka, który do współpracy zaprosił Anthimosa Apostolisa i Jerzego Piotrowskiego, a na początku współpracował także z Czesławem Niemenem. Historię grupy, która wydała m.in. takie albumy, jak „Follow My Dream” i „Welcome” przypomina Muzeum Narodowe w Krakowie w Pałacu Szołayskich, oddziale poświęconym designowi XX i XXI wieku.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję