Reklama

Z naszej kuchni

Zapiekanki

O tej porze roku zapiekanki smakują najlepiej. Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem filiżanki zupy stanowią pełnowartościowy, pożywny i smaczny posiłek, a przy tym łatwo je przygotować.

Niedziela Ogólnopolska 48/2002

Adam Markowski

Według przepisu p. Ewy potrawy przyrządziła w redakcji p. Mariola.

Według przepisu p. Ewy potrawy przyrządziła w redakcji p. Mariola.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna

Przepis na 4 porcje

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

1 opakowanie (0,5 kg) mrożonego szpinaku, 1 cebula, 4 dorodne pomidory, 2 ząbki czosnku, 8-10 ziemniaków, 1 kostka (125 g) sera feta, sól, pieprz, 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu), 1 filiżanka utartego, pikantnego żółtego sera, tymianek, olej.

Reklama

Szpinak przekładamy na sito - aby go rozmrozić i odsączyć nadmiar płynu. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy szczyptę tymianku, posiekany szpinak, całość zasmażamy około minuty na dużym ogniu - odstawiamy.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w pełne krążki, odrzucamy nadmiar pestek.
Obrane ziemniaki obsuszamy, kroimy w bardzo cienkie plasterki - połowę z nich rozkładamy na spodzie wysmarowanej olejem formy do zapiekania w taki sposób, aby jeden plasterek zachodził na następny, oprószamy przyprawami. Na tę warstwę nakładamy szpinak, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy rozdrobnionym serem feta, układamy plastry pomidorów - całość oprószamy przyprawami, a na wierzchu układamy pozostałe ziemniaki - podobnie jak na spodzie - by jeden plasterek częściowo przykrywał następny. Całość oprószamy przyprawami, podlewamy bulionem, posypujemy utartym serem i wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na godzinę lub kilka minut dłużej - czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanki. Potrawa jest gotowa, gdy powierzchnia nabierze złocistej barwy, a ziemniaki będą miękkie.

Zapiekanka z kaszy i pieczarek

Przepis na 4 duże porcje

1 szklanka suchej kaszy, 2 szklanki wody, 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, 1 łyżka smalcu, 10 dużych pieczarek, 1 cebula, 1 marchew, 1 korzeń pietruszki, 1/2 główki selera, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, zielenina,1 łyżka keczupu, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, sól, cukier, szczypta chili, 3 łyżki oleju, 1 szklanka śmietany 12%, 1 jajko, 1 szklanka utartego żółtego sera, tłuszcz i tarta bułka do formy.

Na gorącą wodę z dodatkiem Vegety i smalcu sypiemy kaszę, gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, gdy puszczą sok - dodajemy utarte na tartce z dużymi otworami warzywa, podlewamy dwoma łyżkami wody i dusimy kilka minut. Do prawie miękkich warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup i całość doprawiamy do smaku - masa powinna być pikantna i aromatyczna.
Ugotowaną kaszę łączymy z warzywami, utartym serem, zieleniną, gdy trzeba - całość doprawiamy do smaku i wykładamy do przygotowanej formy. Śmietanę mieszamy z jajkiem, gdy składniki się połączą i lekko spienią, zalewamy kaszę i wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika na 25-30 min. Podajemy z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub inną sezonową surówką.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czego uczy mnie dzisiejszy opis ukrzyżowanego Chrystusa?

2025-11-20 08:00

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Vatican Media

Ostatnia niedziela roku liturgicznego, nazywana Niedzielą Chrystusa Króla, opisuje scenę ukrzyżowania Jezusa. To musi dziwić. Nie widzimy Chrystusa królującego w chwale, potężnego, wszechmogącego, Sędziego żywych i umarłych, ale ukrzyżowanego.

Gdy ukrzyżowano Jezusa, lud stał i patrzył. A członkowie Sanhedrynu szydzili: «Innych wybawiał, niechże teraz siebie wybawi, jeśli jest Mesjaszem, Bożym Wybrańcem». Szydzili z Niego i żołnierze; podchodzili do Niego i podawali Mu ocet, mówiąc: «Jeśli Ty jesteś Królem żydowskim, wybaw sam siebie». Był także nad Nim napis w języku greckim, łacińskim i hebrajskim: «To jest Król żydowski». Jeden ze złoczyńców, których tam powieszono, urągał Mu: «Czyż Ty nie jesteś Mesjaszem? Wybaw więc siebie i nas». Lecz drugi, karcąc go, rzekł: «Ty nawet Boga się nie boisz, chociaż tę samą karę ponosisz? My przecież – sprawiedliwie, odbieramy bowiem słuszną karę za nasze uczynki, ale On nic złego nie uczynił». I dodał: «Jezu, wspomnij na mnie, gdy przyjdziesz do swego królestwa». Jezus mu odpowiedział: «Zaprawdę, powiadam ci: Dziś będziesz ze Mną w raju».
CZYTAJ DALEJ

„Pionki” pójdą pierwsze

2025-11-22 08:01

[ TEMATY ]

felieton

Andrzej Duda

Samuel Pereira

Materiały własne autora

Samuel Pereira

Samuel Pereira

Gdy Andrzej Duda powiedział w wywiadzie dla Telewizji wPolsce24: „To są pionki. To Tusk decyduje tutaj. Pytanie, kto Tuskowi wydaje polecenia”, wielu usłyszało w tym jedynie polityczną publicystykę, a krytycy skupili się na samym słowie „pionki”. Ale jest w tym co mówi były prezydent także inna warstwa, dużo ważniejsza.

To ta sfera dotycząca odpowiedzialności. Władza, nawet jeśli wykonywana „na polecenie”, nie jest zwolnieniem z winy. Bo każdy pionek to jednak konkretna osoba, z własnym podpisem, decyzją, decyzją sprzeciwu lub jej brakiem.
CZYTAJ DALEJ

W Tarnopolu pożegnano małą Amelię - Polkę, która zginęła w rosyjskim ataku

2025-11-22 12:18

[ TEMATY ]

pogrzeb

mała Amelia

zginęła

Tarnopol

rosyjski atak

PAP

Znicze i maskotki w miejscu uderzenia rosyjskiej rakiety manewrującej w wielopiętrowy budynek mieszkalny w Tarnopolu

Znicze i maskotki w miejscu uderzenia rosyjskiej rakiety manewrującej w wielopiętrowy budynek mieszkalny w Tarnopolu

W Tarnopolu na zachodzie Ukrainy pożegnano w sobotę siedmioletnią obywatelkę Polski, Amelię, która zginęła wraz z matką w rosyjskim ataku na to miasto 19 listopada – dowiedziała się PAP w parafii, gdzie odbyły się ceremonie pożegnania zabitych.

Podziel się cytatem – powiedział w rozmowie telefonicznej ks. Iwan Siczkaryk z greckokatolickiej parafii p.w. św. Michała Archanioła w Tarnopolu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję