Reklama

Z naszej kuchni

Smacznego jajka

Na wielkanocnym stole jajka goszczą od zawsze, z tym że z biegiem lat zmienił się nieco sposób ich podawania. Piękne pisanki i kraszanki to coraz częściej element dekoracji, a na półmiskach podajemy inne jajeczne pyszności.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jajka faszerowane pieczarkami

10 jaj ugotowanych na twardo, 10 średniej wielkości pieczarek, 1 filiżanka utartego żółtego sera, 1 łyżeczka masła, sól, pieprz, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka siekanej zieleniny (może być kompozycja: rzeżucha, natka pietruszki, koperek, szczypiorek), listki sałaty lub plasterki świeżego ogórka, majonez i natka pietruszki do przybrania.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pieczarki drobno siekamy, zasmażamy na maśle, często mieszając - gdy wyparuje sok, odstawiamy do wychłodzenia. Obrane ze skorupki jajka dzielimy na połowy, wyjmujemy żółtka, białka rozkładamy na desce. Zimne pieczarki, żółtka, ser, zieleninę ucieramy na jednolitą masę, dodajemy śmietanę, majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz rozkładamy w równych ilościach do białek, wyrównujemy powierzchnię, kształtując zgrabną wypukłość, każdą połówkę układamy na listku sałaty lub skośnie ukrojonym plasterku ogórka - białkiem do góry. Półmisek przybieramy natką pietruszki i majonezem.
Rada: Faszerowanych jaj nie należy przechowywać do następnego dnia.

Jajka z pastą z tuńczyka

10 jaj ugotowanych na twardo, 1 mała puszka tuńczyka w naturalnym sosie, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, liście sałaty lub inna zielenina, np. natka pietruszki lub łodyga selera naciowego.

Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż, wyjmujemy żółtka, białka rozkładamy na desce. Żółtka oraz tuńczyka wraz zalewą miksujemy, dodajemy majonez - masa powinna być jednolita, gładka i gęsta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz rozkładamy w równych ilościach do połówek jajek, wyrównujemy powierzchnię, połówki układamy na półmisku wyłożonym zieleniną, przybieramy listkami zielonej pietruszki lub posypujemy drobno posiekaną rzeżuchą.
Rada: Kto lubi, może przybrać połówki jajek filecikiem anchois lub koperkiem.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Księża z Przemyśla przekazali Leonowi XIV relikwie Andrzeja Boboli i Ulmów

Neoprezbiterzy z archidiecezji przemyskiej wraz z ks. dr. Witoldem Burdą, postulatorem procesu beatyfikacyjnego męczenników z Markowej, podczas środowej audiencji generalnej przekazali Ojcu Świętemu relikwie patrona Polski św. Andrzeja Boboli oraz pamiątkowy album związany z beatyfikacją rodziny Ulmów, obrazki z modlitwą o ich kanonizację wraz z relikwiami.

Kapłani przekazali Ojcu Świętemu również ikonę św. Michała Archanioła, co było nawiązaniem do słynnej wizji Leona XIII, w wyniku której ułożył modlitwę do św. Michała Archanioła. Papież Franciszek zalecił, by odmawiano ją po każdej Mszy św.
CZYTAJ DALEJ

Niespodziewana wizyta Leona XIV w centrum nadawczym Radia Watykańskiego

Dziś rano Leon XIV złożył niezapowiedzianą wizytę w podrzymskim centrum nadawczym Radia Watykańskiego Santa Maria di Galeria. Świętował w ten sposób 43 rocznicę święceń kapłańskich. Papież podkreślił, że gdy pracował w Ameryce Łacińskiej i Afryce bardzo cenna była dla niego możliwość odbioru audycji Radia Watykańskiego na falach krótkich, bo docierają do miejsc, gdzie niewiele stacji radiowych ma zasięg.

Leon XIV spotkał się z pracownikami centrum, zwiedził salę nadawczą, a także zapoznał się z funkcjonowaniem anten i transmisji. Przy skromnym poczęstunku świętował wraz z pracownikami Radia Watykańskiego 43. rocznicę kapłaństwa, która przypada właśnie dzisiaj. Papież podkreślił, że podczas swej pracy misyjnej w Ameryce Łacińskiej i Afryce bardzo cenna była dla niego możliwość odbioru audycji Radia Watykańskiego na falach krótkich, które docierają do miejsc, gdzie niewiele stacji radiowych ma zasięg.
CZYTAJ DALEJ

Nasz obowiązek i przywilej

2025-06-19 21:43

Biuro Prasowe AK

    - Eucharystia stała się dla Kościoła, dla nas wszystkich, największym darem ukrzyżowanego i zmartwychwstałego Pana. Stała się znakiem bezgranicznej miłości Boga do człowieka - mówił kard. Stanisław Dziwisz podczas Mszy św. przy ołtarzu polowym przed bazyliką Mariacką po zakończeniu centralnej procesji Bożego Ciała w Krakowie.

W homilii kardynał powiedział, że rozmnożenie chlebów i nakarmienie tłumu było zapowiedzią o wiele większego i niewyobrażalnego cudu, jakim było ustanowienie Eucharystii. – Eucharystia stała się dla Kościoła, dla nas wszystkich, największym darem ukrzyżowanego i zmartwychwstałego Pana. Stała się znakiem bezgranicznej miłości Boga do człowieka – wyjaśnił kard. Stanisław Dziwisz i nazwał Eucharystię „sercem Kościoła” oraz „najważniejszym pokarmem”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję