Reklama

Z naszej kuchni

Gotujemy po świętach

W domach, w których nie gotuje się bigosów, również można zagospodarować wszystkie mięsne pozostałości po świętach. Nasze babki przygotowywały lekko strawne dania właśnie z mięsnych resztek.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tort omletowy

Resztki mięs i wędlin, 2 cebule, kilka pieczarek, 1 łyżka tłuszczu do zasmażenia pieczarek, masło lub masło roślinne do smażenia omletów, przyprawy, 8 dużych jaj, sól.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Na tłuszczu smażymy rozdrobnioną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy, aż część soku odparuje. Przechłodzone pieczarki i cebulę wraz z mięsem przepuszczamy przez maszynkę, do masy dodajemy (jeżeli jest) resztki sosu spod pieczenia, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może dodać nieco koncentratu pomidorowego i keczupu. Gdy doprawiony farsz jest zbyt ścisły, możemy lekko rozprowadzić go łyżką rosołu lub wywaru z warzyw.
Przygotowanie omletów: Umyte pod ciepłą wodą 4 jajka wbijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem, dodajemy dwie łyżki zimnej wody, szczyptę soli, płaską łyżkę mąki krupczatki lub najdrobniejszej (przesianej przez sito) tartej bułki. Całość przez minutę lekko ubijamy i natychmiast wylewamy na rozgrzaną patelnię z pieniącym się masłem. Gdy na wierzchu omletu utworzy się płynna masa, wówczas lekko podważamy boki, by spłynęła i zasmażyła się od spodu. Omlet zsuwamy do wysmarowanej masłem tortownicy, na nim rozkładamy przygotowaną wcześniej masę i smażymy drugi omlet, który kładziemy na wierzch. Całość lekko kropimy masłem, kto lubi - może wierzch omletu posypać startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 15 min. Gorący kroimy w romby jak tort i podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem pikantnej surówki i filiżanką czerwonego barszczu.

Poświąteczny żurek

Gdy mięsnych resztek pozostało niewiele, można przygotować żurek. Najsmaczniejszy, gdy kwas przygotujemy w domu lub kupimy u zaprzyjaźnionego piekarza.
Na gotującą wodę wrzucamy 2 suszone grzybki, 2 obrane ząbki czosnku (kto nie lubi czosnku, może zrezygnować z tej przyprawy), 1 liść laurowy, kilka ziaren angielskiego ziela i pokrojone w drobne kawałki resztki mięs i kiełbas. Całość gotujemy kilka minut na średnim ogniu, następnie na gorący wywar lejemy - cienkim strumyczkiem, cały czas mieszając - zakwas, w takiej ilości, by żurek był zawiesisty i lekko kwaskowy. Przyprawiamy do smaku majerankiem i, gdy trzeba, lekko doprawiamy.
Podajemy w filiżankach do smażonych ziemniaków lub do ziemniaków purée polanych smażonymi skwarkami lub zrumienioną cebulką.
Z własnego doświadczenia wiem, że żurku możemy ugotować większą ilość, bo w ciągu jednego dnia zostanie skonsumowany.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Trzy proste słowa: Jezu, ufam Tobie!

2025-10-06 17:48

Marzena Cyfert

Pamiątkowe zdjęcie młodzieży z bp. Jackiem Kicińskim

Pamiątkowe zdjęcie młodzieży z bp. Jackiem Kicińskim

Odpust parafialny, bierzmowanie młodzieży i rozpoczęcie peregrynacji relikwii św. Faustyny oraz Tryptyku Bożego Miłosierdzia przeżywała parafia św. Faustyny we Wrocławiu. Eucharystii przewodniczył bp Jacek Kiciński.

– Ten dzień jest dla nas ważny podwójnie, bo przeżywamy bierzmowanie i dzień odpustu w naszej parafii. Jak powiedział św. Jan Paweł II podczas Mszy św. kanonizacyjnej s. Faustyny, jej osoba była znana całemu światu. Ale jest też szczególnie bliska dla naszej wspólnoty parafialnej. Dziękujemy dziś Bogu za świętość, posługę i osobę św. s. Faustyny – mówił ks. Marek Dutkowski, proboszcz parafii.
CZYTAJ DALEJ

Pierwszy kartuz

Święty Brunon – założyciel zakonu kartuzów, jednego z najsurowszych zakonów istniejących do dziś w Kościele, wybrał charyzmat milczenia, samotności i ciszy.

O zakonie kartuzów usłyszeliśmy zapewne dzięki filmowi Wielka cisza. Kim był jego założyciel? Brunon urodził się w Kolonii i pochodził ze znamienitej rodziny. Uczył się m.in. w szkole katedralnej w Reims, a także w Tours. Około 1055 r. przyjął święcenia kapłańskie. Rok później biskup Reims – Manasses I powołał Brunona, aby prowadził tam szkołę katedralną. Trwało to ok. 20 lat (1056-75). Wychował wielu wybitnych mężów owych czasów. W 1080 r. zaproponowano mu biskupstwo, nie przyjął jednak tej godności. Udał się do opactwa cystersów w Seche-Fontaine, by poddać się kierownictwu św. Roberta. Po pewnym czasie opuścił klasztor i w towarzystwie ośmiu uczniów udał się do Grenoble. Tam św. Hugo przyjął swojego mistrza z wielką radością i jako biskup oddał mu w posiadanie pustelnię, zwaną Kartuzją. Tutaj w 1084 r. Brunon urządził klasztor, zbudowany też został skromny kościółek. Klasztor niebawem tak się rozrósł, że otrzymał nazwę „Wielkiej Kartuzji” (La Grande Chartreuse). W 1090 r. Brunon został wezwany do Rzymu przez swojego dawnego ucznia – papieża bł. Urbana II na doradcę. Zabrał ze sobą kilku towarzyszy i zamieszkał z nimi przy kościele św. Cyriaka. Wkrótce, w 1092 r., w Kalabrii założył nową kartuzję, a w pobliskim San Stefano in Bosco Bruno stworzył jej filię. Tam zmarł. Kartuzję w Serra San Bruno odwiedził w 1984 r. św. Jan Paweł II. Uczynił to również Benedykt XVI 9 października 2011 r. W słowie do kartuzów podkreślił wówczas znaczenie charyzmatu milczenia we współczesnym świecie. Charyzmat kartuzji – powiedział – sprawia, że „człowiek wycofując się ze świata, poniekąd «eksponuje się» na rzeczywistość w swej nagości, eksponuje się na tę pozorną pustkę, aby doświadczyć Pełni, obecności Boga, Rzeczywistości najbardziej realnej, jaka istnieje, i która wykracza poza wymiar zmysłowy”.
CZYTAJ DALEJ

"Najpierw słuchać, potem działać" - inauguracja roku akademickiego PWT we Wrocławiu

2025-10-07 09:53

ks. Łukasz Romańczuk

o. Dominik Jurczak OP

o. Dominik Jurczak OP

W katedrze pw. św. Jana Chrzciciela we Wrocławiu rozpoczęła się uroczysta inauguracja roku akademickiego Papieskiego Wydziału Teologicznego. Eucharystii przewodniczył abp Józef Kupny, metropolita wrocławski a homilię wygłosił o. Dominik Jurczak, dominikanin, wykładowca i liturgista.

Wprowadzając w liturgię rektor uczelni, ks. prof. Sławomir Stasiak, który witając zgromadzonych profesorów, studentów i gości, przypomniał o duchowym wymiarze pracy naukowej. – Byśmy nigdy nie zeszli z drogi budowania jedności – mówił, nawiązując do 60. rocznicy powstania słynnego listu biskupów polskich do biskupów niemieckich.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję