Reklama

Z naszej kuchni

Risotto i pizza

Dwa dania, pożywne i smaczne, które pozwalają "uprzątnąć" lodówkę ze zgromadzonych w niej resztek.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Risotto

(Przepis na 4 duże porcje)

4 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 1 łyżka miękkiego masła lub 2 duże łyżki oliwy, dodatki - jakie są: wędlina, pieczeń razem z sosem, kurczak, pieczony boczek - wszystko pokrojone w drobną kostkę, 1 puszka dokładnie odsączonego zielonego groszku, 1 słoik pieczarek w zalewie, 1 czerwona papryka surowa i 1 marynowana, pieprz, sól, słodka papryka, bazylia, szczypta przyprawy prowansalskiej, plasterki pomidora (obranego ze skórki) lub koncentrat pomidorowy, 1 duża filiżanka utartego żółtego sera, zielenina.

Formę do zapiekania smarujemy obficie tłuszczem, odstawiamy. Ryż łączymy z masłem lub oliwą i wszystkimi rozdrobnionymi dodatkami - przyprawiamy do smaku tak, by był lekko pikantny, i przekładamy do formy. Powierzchnię wyrównujemy, na wierzchu rozkładamy, nakładając na siebie, plastry pomidora lub smarujemy powierzchnię koncentratem pomidorowym, posypujemy serem i wstawiamy do nagrzanego do 200oC piekarnika na 25 min - nie zapominając, że czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy i może być nieco dłuższy. Potrawa jest gotowa, gdy wierzch się zrumieni, a boki odstają od formy. Risotto podajemy z filiżanką czystej zupy lub z sokiem pomidorowym i sezonową, delikatną w smaku surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pizza

(Przepis na 4 porcje, średniej wielkości tortownicę)

1 szklanka mąki tortowej "z czubem", 2 dag drożdży, 3 łyżki oliwy (może być olej), sól, 1 płaska łyżeczka cukru,1/4 szklanki ciepłej wody.

Do miski dajemy rozkruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki, ciepłą wodę, składniki mieszamy; zaczyn stawiamy w ciepłym miejscu - już po 5 min drożdże zaczynają rosnąć. Do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól, oliwę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie jednolite, sprężyste i lśniące, wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę, wierzch smarujemy oliwą i nakładamy (w sposób dekoracyjny) wszystkie pozostałości z lodówki - im bardziej różnorodne, tym pizza smaczniejsza. Całość oprószamy przyprawami, głównie oregano, posypujemy obficie utartym żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego, ale nie gorącego, nastawionego na 180oC piekarnika. Pieczemy ok. 20 min (czas zależy od wysokości ciasta). Pizzę podajemy gorącą, posypaną zieleniną, z sałatką z pomidorów i cebuli lub z sokiem pomidorowym i zieloną sałatą polaną sosem jogurtowym.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Przesłanie, które płynie z dzisiejszej Ewangelii mówi, że nie wystarcza sama chęć pomagania

2025-07-10 21:29

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Czytamy następnie, że Samarytanin: „Podszedł do niego i opatrzył mu rany, zalewając je oliwą i winem”. To również ważne przesłanie, które płynie do nas z dzisiejszej Ewangelii. Mówi ono, że nie wystarcza tylko sama chęć pomagania. Ważne jest, aby pomagać mądrze, aby pomoc, którą chcemy nieść, była dostosowana do warunków, sytuacji i potrzeb osoby pokrzywdzonej.

Powstał jakiś uczony w Prawie i wystawiając Jezusa na próbę, zapytał: «Nauczycielu, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?» Jezus mu odpowiedział: «Co jest napisane w Prawie? Jak czytasz?» On rzekł: «Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całą swoją mocą i całym swoim umysłem; a swego bliźniego jak siebie samego». Jezus rzekł do niego: «Dobrze odpowiedziałeś. To czyń, a będziesz żył». Lecz on, chcąc się usprawiedliwić, zapytał Jezusa: «A kto jest moim bliźnim?» Jezus, nawiązując do tego, rzekł: «Pewien człowiek schodził z Jeruzalem do Jerycha i wpadł w ręce zbójców. Ci nie tylko go obdarli, lecz jeszcze rany mu zadali i zostawiwszy na pół umarłego, odeszli. Przypadkiem przechodził tą drogą pewien kapłan; zobaczył go i minął. Tak samo lewita, gdy przyszedł na to miejsce i zobaczył go, minął. Pewien zaś Samarytanin, wędrując, przyszedł również na to miejsce. Gdy go zobaczył, wzruszył się głęboko: podszedł do niego i opatrzył mu rany, zalewając je oliwą i winem; potem wsadził go na swoje bydlę, zawiózł do gospody i pielęgnował go. Następnego zaś dnia wyjął dwa denary, dał gospodarzowi i rzekł: „Miej o nim staranie, a jeśli co więcej wydasz, ja oddam tobie, gdy będę wracał”. Kto z tych trzech okazał się według ciebie bliźnim tego, który wpadł w ręce zbójców?» On odpowiedział: «Ten, który mu okazał miłosierdzie». Jezus mu rzekł: «Idź i ty czyń podobnie!»
CZYTAJ DALEJ

Najmodniejsze firany gotowe 2025 – te wzory i tkaniny królują we wnętrzach

2025-07-03 09:51

[ TEMATY ]

moda

firany gotowe

wzory i tkaniny

wnętrza

firanki

Materiał sponsora

Modne firany i zasłony

Modne firany i zasłony

Trendy w aranżacji wnętrz zmieniają się dość szybko, dlatego wybierając gotowe firanki, powinieneś uwzględnić nie tylko własne preferencje, ale i to, co jest modne w 2025 roku. Ostatnie miesiące to czas, w którym na topie są przede wszystkim motywy, barwy i dekory związane z naturą, jednak projektanci mają także ciekawe inspiracje dla miłośników oryginalniejszych wnętrz. Jakie są najmodniejsze firany na 2025 rok?

W ostatnich miesiącach w aranżacjach wnętrz dominują naturalne kolory i materiały. Dotyczy to także dekoracji okiennych, dlatego gotowe firany w stylu eko należą do najmodniejszych w tym roku. Wyróżniają się spośród innych wzorów za sprawą delikatności i lekkości. Stonowane barwy świetnie komponują się z wyrazistymi akcentami w postaci barwnych, kwitnących kwiatów i intensywnie zielonych roślin egzotycznych, które rosną na parapecie. Dzięki temu firany w duchu eko są świetnym wyborem dla miłośników kwiatów i zieleni, którzy otaczają się licznymi roślinami doniczkowymi w całym domu.
CZYTAJ DALEJ

Na Jasną Górę dotarła Pielgrzymka Rolników

2025-07-12 18:18

[ TEMATY ]

diecezja zielonogórsko ‑ gorzowska

Pielgrzymka Rolników

Biuro Prasowe Jasnej Góry

Pielgrzymi, którzy przez kilkanaście dni pokonywali setki kilometrów, 12 lipca przynieśli przed tron Matki Bożej intencje swoje, swoich rodzin oraz całej wsi i rolnictwa

Pielgrzymi, którzy przez kilkanaście dni pokonywali setki kilometrów, 12 lipca przynieśli przed tron Matki Bożej intencje swoje, swoich rodzin oraz całej wsi i rolnictwa

42. Piesza Pielgrzymka Duszpasterstwa Rolników Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej dotarła na Jasną Górę.

Pielgrzymka wyruszyła 2 lipca z Klenicy, a jej trasa prowadziła przez liczne wsie i miasteczka. Pielgrzymi, którzy przez kilkanaście dni pokonywali setki kilometrów, 12 lipca przynieśli przed tron Matki Bożej intencje swoje, swoich rodzin oraz całej wsi i rolnictwa. Modlili się o dobrą pogodę i deszcz, który nawodni ziemię. Modlili się w intencjach papieskich, za naszą diecezję, a także o nowe powołania kapłańskie i zakonne oraz we wszystkich intencjach, które polecono ich modlitwie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję