Reklama

Z naszej kuchni

Dania z ryb na wigilijnym stole

Wieczerza wigilijna pozwala wrócić pamięcią do czasów minionych - rodzinnego celebrowania tradycji, niepowtarzalnych aromatów, które wydostając się z kuchni, łaskotały podniebienie, i niezapomnianego do dziś smaku potraw.
Nie dopuśćmy, by wielowiekowa tradycja zaginęła w szumie pędzącego świata, przywróćmy ją dla naszych wspomnień i młodych pokoleń, by kontynuowały z szacunkiem tradycje praojców.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Karp smażony po staropolsku

Oczyszczoną rybę kroimy w zgrabne dzwonka, usuwając grubą ość grzbietową. Po umyciu i lekkim obsuszeniu oprószamy porcje solą i pieprzem. Kilka dużych cebul kroimy w niezbyt grube krążki. Porcje ryby układamy w kamiennym garnku, dając na spód warstwę cebuli, przesypując rybę zmiażdżonymi w moździerzu przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie) i układając w taki sposób, by na wierzchu była warstwa cebuli. Naczynie szczelnie przykrywamy i trzymamy w chłodnym miejscu, najlepiej do następnego dnia. Na godzinę przed planowanym podaniem ryby na stół oprószamy porcje karpia mąką (nadmiar mąki strząsamy), maczamy w roztrzepanym jajku, panierujemy w tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale na niezbyt dużym ogniu, rumieniąc z obu stron. Usmażone porcje przekładamy do rondla, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, by ryba doszła. Najsmaczniejszy jest karp usmażony na maśle lub na oliwie z oliwek; ryba usmażona na niezbyt dobrym gatunkowo tłuszczu traci swoje walory smakowe.

Szczupak po polsku

Szczupak o wadze do 2 kg, 2 duże liście laurowe, 1/2 kostki (12,5 dag) mocno zamrożonego masła, 1 cebula, 1 marchew, 1/2 dużego selera, 1 duży korzeń pietruszki, 1 szklanka naturalnego (świeżo wyciśniętego) soku z kwaskowych jabłek, sól, pieprz, cytryna, wiórki świeżego chrzanu, listki zielonej pietruszki.

Szczupaka dokładnie czyścimy z łusek, patroszymy, myjemy, obsuszamy. Rybę nacieramy od wewnątrz i z zewnątrz solą i pieprzem, do jej wnętrza kładziemy liście laurowe. Następnie zawijamy rybę w lnianą ściereczkę i kładziemy na 2 godz. do lodówki.
Przed pieczeniem zamrożone masło kroimy w cienkie wiórki lub ucieramy na tarce do jarzyn z dużymi otworami.
Na spód specjalnej brytfanny do ryb dajemy połowę utartego masła, utarte na tarce z dużymi otworami wszystkie warzywa, pokrojoną w piórka cebulę. Na tej warstwie układamy całego szczupaka (liście laurowe odrzucamy), posypujemy pozostałym masłem, zalewamy sokiem z jabłek. Brytfannę szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na godzinę. Temperatura w piekarniku nie powinna przekraczać 200ºC, a czas pieczenia zależy od wielkości ryby, która jest upieczona, gdy płetwa grzbietowa lekko pociągnięta dłonią bardzo łatwo oddziela się od mięsa. Upieczonego szczupaka wykładamy grzbietem do góry na wygrzany półmisek, wokół ryby rozkładamy uprażone warzywa, cienkie plasterki cytryny, wiórki chrzanu i zieleninę. Rybę polewamy sosem wytworzonym w czasie pieczenia - a jego resztę podajemy w sosjerce.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

„Śpiewajmy z papieżem” staje się hitem w mediach społecznościowych

2025-06-04 16:57

[ TEMATY ]

muzyka

Screen

815 000 wyświetleń na Instagramie, prawie 77 000 na YouTube i około 250 udostępnień na Facebooku. Seria wideo „Śpiewajmy z Papieżem” jest hitem w mediach społecznościowych. Według o. Roberta Mehlharta OP, pomysłodawcy i bohatera serii, jest tak wiele serduszek, kciuków w górę i „komentarzy w różnych językach świata”, że nie może nawet nadążyć z czytaniem ich wszystkich.

Dyrektor Papieskiego Instytutu Muzyki Sakralnej w Rzymie powiedział to w wywiadzie dla portalu „Vatican News” w połowie maja. Pomysł na serię wideo przyszedł mu do głowy podczas południowej modlitwy „Regina Coeli” śpiewanej przez nowego papieża Leona XIV. „Większość ludzi śpiewała spontanicznie, ale była jedna lub dwie osoby, które być może nie były tak pewne siebie” - powiedział o. Mehlhart. Pomyślał więc: „Możemy w tym pomóc”. Seria obejmuje obecnie sześć krótkich samouczków wideo.
CZYTAJ DALEJ

Papież zachęca Polaków do odważnego naśladowania Chrystusa

2025-06-04 10:56

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

PAP/EPA/FABIO FRUSTACI

Do odważnego naśladowania Chrystusa, podobnie jak to czynił patron tegorocznego Spotkania Lednickiego, bł. Pier Giorgio Frassati zachęcił Leon XIV Polaków podczas dzisiejszej audiencji ogólnej.

Serdecznie pozdrawiam Polaków. Zachęcam do odważnego podążania za Panem, w odpowiedzi na wezwanie, które kieruje do każdego z was. Niech przewodnikami w tej wędrówce będą święci i błogosławieni. Należy do nich bł. Pier Giorgio Frassati, patron tegorocznego ogólnopolskiego Spotkania Młodych na Polach Lednickich. Z serca wam błogosławię!
CZYTAJ DALEJ

The Voice of Psalms - akcja śpiewania wszystkich psalmów trwa w Zielonej Górze

2025-06-04 19:11

[ TEMATY ]

śpiew

franciszkanie

Zielona Góra

psalmy

The Voice of Psalms

Fraternia Franciszkańska Effatha

Akcja The Voice of Psalms

Akcja The Voice of Psalms

W Zielonej Górze ruszyła akcja The Voice of Psalms. To niezwykłe duchowe doświadczenie, podczas którego ponad 50 psałterzystów zaśpiewa wszystkie psalmy na melodie chorału gregoriańskiego.

Wydarzenia odbywa się w ramach corocznej edycji akcji Biblia 24/7. To kontynuacja wyjątkowej tradycji czytania Pisma Świętego dzień i noc przez 7 dni, ale z wprowadzeniem nowej formuły - śpiewu psalmów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję