Reklama

Z naszej kuchni

Pyszności na letni podwieczorek

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kruche rożki z jabłkami

(Przepis na ok. 40 rożków)

3 szklanki mąki tortowej, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 5 dag drożdży, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 1 kopiasta łyżka cukru pudru, połówki lub cząstki (zależy od wielkości) obranych papierówek, skropionych sokiem z cytryny, by nie ściemniały, cukier puder i sok z cytryny na lukier.

Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy całe jajka, rozmiękczony tłuszcz, przesianą przez sitko mąkę i wyrabiamy ciasto - powinno być niezbyt ścisłe i lekkie. Zawijamy w folię i kładziemy na 10 min do zamrażarki. Schłodzone rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, kroimy w zgrabne, niezbyt duże kwadraty, każdy nadziewamy połówką lub ćwiartką jabłka, dokładnie zlepiamy brzegi. Rożki układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze w pewnej odległości od siebie (urosną), trzymamy w cieple, aż powiększą objętość i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180ºC, aż się zrumienią. Jeszcze ciepłe,ułożone na stolnicy, smarujemy lukrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Galaretka kawowa

(Przepis na 4 porcje)

2 szklanki pełnego mleka, 2 kopiaste łyżeczki dobrej gatunkowo kawy rozpuszczalnej, 2 duże łyżki cukru, 2 kopiaste łyżeczki żelatyny namoczonej w 2 łyżkach zimnego mleka, 8 kostek twardej, gorzkiej czekolady, 1/2 szklanki rodzynków, 2 łyżki ciemnego rumu.

Na spodzie pucharków rozkładamy lekko rozdrobnione kostki czekolady. Rodzynki zalewamy rumem. W zimnym mleku moczymy żelatynę, powinna dobrze napęcznieć.
Mleko zagotowujemy z cukrem, do wrzącego dodajemy kawę, zestawiamy z ognia, dokładnie mieszamy. Dodajemy napęczniałą żelatynę i ponownie mieszamy, aż składniki się rozpuszczą, odstawiamy do przechłodzenia. Letnią, lekko ścinającą się galaretkę rozkładamy w pucharkach, posypujemy namoczonymi w rumie rodzynkami, wstawiamy do lodówki. Podajemy bardzo dobrze wychłodzoną. Można nałożyć na wierzch łyżkę ubitej śmietany, ale wówczas może zmienić się wytworny, zdecydowany smak deseru.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Indie: cud eucharystyczny w Vilakkannur

2025-05-19 20:01

[ TEMATY ]

cud Eucharystyczny

Indie

Karol Porwich

Na 31 maja zaplanowane jest ogłoszenie uznania przez Stolicę Apostolską cudu eucharystycznego, do jakiego doszło w Indiach. 15 listopada 2013 roku w czasie porannej Mszy św., odprawianej przez ks. Thomasa Pathickala w kościele Chrystusa Króla w Vilakkannur, w stanie Kerala, na konsekrowanej hostii pojawiła się twarz Jezusa Chrystusa.

O watykańskim uznaniu cudu poinformował 9 maja abp Joseph Pamplany, metropolita Tellicherry obrządku syromalabarskiego. Uroczyste ogłoszenie tej decyzji nastąpi w kościele w Vilakkannur podczas Mszy odprawianej przez nuncjusza apostolskiego w Indiach abp. Leopoldo Girellego.
CZYTAJ DALEJ

Bazylika św. Jana na Lateranie - katedra biskupów Rzymu i matka wszystkich kościołów

2025-05-25 16:26

[ TEMATY ]

Rzym

bazylika św. Jana na Lateranie

katedra biskupów

matka kościołów

Vatican Media

Absyda Bazyliki Laterańskiej, Rzym

Absyda Bazyliki Laterańskiej, Rzym

Bazylika Laterańska, którą obejmuje dziś Leon XIV, to nie tylko katedra Biskupa Rzymu, ale również pierwsza monumentalna świątynia chrześcijańska w Wiecznym Mieście. Jest naocznym znakiem początków chrystianizacji Rzymu i zachodniej cywilizacji.

Niedaleko murów rzymskich, w pobliżu mostu Mulwijskiego nad Tybrem, rozegrała się jedna z najsłynniejszych bitew w historii: 28 października 312 roku cesarz Konstantyn pokonał oddziały swojego rywala Maksencjusza. Tradycja głosi, że w noc przed bitwą Konstantyn ujrzał we śnie krzyż z napisem „In hoc signo vinces” - w tym znaku zwyciężysz. W dowód wdzięczności za spełnienie obietnicy Konstantyn postanowił zbudować w Rzymie bazylikę poświęconą Chrystusowi Zbawicielowi - i przeszedł do historii jako pierwszy cesarz chrześcijański.
CZYTAJ DALEJ

Konkurs Biblijny: postawy empatyczne w Ewangelii św. Mateusza

2025-05-25 22:09

Arch. Dzieła Biblijnego

Konkurs Biblijny

Konkurs Biblijny

Konkurs odbywał się pod patronatem Kuratorium Oświaty w Rzeszowie, posiadał rangę Konkursu Wojewódzkiego i przywilej wypisywania wyników Konkursu na świadectwie szkolnym. Jak zwykle składał się z 3 etapów. W szkolnym wzięło udział 592 dzieci z 53 szkół, w rejonowym - 218 dzieci, w finale - 68 uczestników i uczestniczek.

Wyniki są następujące: Zwycięscy: 1 miejsce: Sobol Zuzanna – kl. VI – 105 pkt. – ZS w Medyni Głogowskiej; 2 miejsce ex aequo: Maziarz Paweł, kl. VII – 99 pkt. – SP w Trzebownisku; Lepianka Karol, kl. VII – 99 pkt. – ZS w Medyni Głogowskiej. Laureaci: 4 miejsce ex aequo: Pomianek Piotr, kl. VI – 98 pkt. – SP nr 5 w Rzeszowie; Kulik Weronika, kl. VI – 98 pkt. - SP w Nockowej; Porada Paweł, kl. VIII – 98 pkt. – SP w Trzebownisku; 7 miejsce: Zbójnowicz Dawid, kl. VII – 97,5 pkt. – SP nr 28 w Rzeszowie; 8 miejsce: Góra Szymon, kl. VI – 96,5 pkt. – SP w Wielopolu Skrzyńskim; 9 miejsce: Madejczyk Julia, kl. VII – 96 pkt. - ZSP we Wróblowej; 10 miejsce: Lech Antoni, kl. VIII – 94 pkt. - S. Mistrz Sport. Resovia w Rzeszowie
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję