Reklama

Z naszej kuchni

Jesienne kalafiory

Amatorzy tej wykwintnej jarzyny twierdzą, że jesienne, wyhodowane w polu, kalafiorowe róże mają bardziej wykwintny i bardziej zdecydowany smak od tych wczesnowiosennych, z inspektów, a przygotowane z nich surówki zaliczane są do rarytasów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Surówka z kalafiora

(Przepis na 4 porcje)

1 dorodny, średniej wielkości kalafior, 2 pomidory, 2 niewielkie ogórki, 2 kopiaste łyżki drobno posiekanego koperku, 1 łyżeczka soli, zielenina.
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu,1 duża łyżka kwaskowej śmietany kremowej, sok z cytryny, cukier, biały pieprz - w ilościach do uzyskania właściwego smaku.

W wodzie z dodatkiem łyżeczki soli moczymy kalafior przez 15-20 min (wypłyną muszki). Po odsączeniu dzielimy na różyczki - większe kroimy na połowę i kładziemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem na minutę, odsączamy na sicie, odstawiamy do przechłodzenia.
Sos: W głębokiej salaterce ucieramy jogurt ze śmietaną i przyprawami. Gdy się spieni, dodajemy kalafior, pokrojone w kostkę (wcześniej pozbawione skóry i pestek) pomidory, obrane i pokrojone w półplasterki ogórki - składniki od razu mieszamy z sosem i posypujemy koperkiem. Podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykwintna surówka z kalafiora

(Przepis na 4 porcje)

1 świeży, średniej wielkości kalafior, 1 szklanka migdałów (wcześniej sparzonych, obranych z łupek i niezbyt drobno posiekanych), 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku (same piórka),1 łyżeczka soli.
Sos: 4 łyżki oliwy lub delikatnego w smaku oleju, np. słonecznikowego, 4 łyżki łagodnego keczupu, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, sól, cukier, świeżo mielony biały pieprz.
Przybranie: 4 duże liście sałaty, cząstki pomidora, świeży tymianek lub drobne listki selera naciowego.

W wodzie z dodatkiem soli moczymy kalafior przez 15-20 min, osączamy na sicie. Dzielimy na cząstki - małe pozostawiamy, duże kroimy na połowę, zalewamy wrzątkiem. Po minucie cedzimy, odstawiamy do przechłodzenia.
Sos: Na spód salaterki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, składniki ucieramy, dodając niewielkie ilości octu lub soku z cytryny (do sosu nie powinny się dostać pestki z cytryny - sos stanie się gorzki). Gdy składniki sosu połączą się, dodajemy keczup. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, wyraźny czerwony kolor i pikantny smak.
Na liściach sałaty rozkładamy, w równych ilościach, odsączone różyczki kalafiora. Porcje posypujemy obficie migdałami i koperkiem i zalewamy sosem. Podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu, przybierając każdą porcję cząstkami obranego ze skórki pomidora i zieleniną.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozważania na niedzielę ks. Mariusza Rosika: Pasterz dobry

2025-05-06 08:59

[ TEMATY ]

rozważania

Ks. Mariusz Rosik

Adobe Stock

Komentarz do Ewangelii na IV Niedzielę Wielkanocną roku C.

CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę bp. Andrzeja Przybylskiego: Czwarta Niedziela Wielkanocna

2025-05-09 12:04

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

bp Andrzej Przybylski

BP KEP

Bp Andrzej Przybylski

Bp Andrzej Przybylski

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.

W owym czasie Paweł i Barnaba, przeszedłszy przez Perge, dotarli do Antiochii Pizydyjskiej, weszli w dzień szabatu do synagogi i usiedli. A wielu Żydów i pobożnych prozelitów towarzyszyło Pawłowi i Barnabie, którzy w rozmowie starali się zachęcić ich do wytrwania w łasce Boga. W następny szabat zebrało się niemal całe miasto, aby słuchać słowa Bożego. Gdy Żydzi zobaczyli tłumy, ogarnęła ich zazdrość, i bluźniąc, sprzeciwiali się temu, co mówił Paweł. Wtedy Paweł i Barnaba powiedzieli odważnie: «Należało głosić słowo Boże najpierw wam. Skoro jednak odrzucacie je i sami uznajecie się za niegodnych życia wiecznego, zwracamy się do pogan. Tak bowiem nakazał nam Pan: „Ustanowiłem cię światłością dla pogan, abyś był zbawieniem aż po krańce ziemi”». Poganie, słysząc to, radowali się i wielbili słowo Pańskie, a wszyscy, przeznaczeni do życia wiecznego, uwierzyli. Słowo Pańskie szerzyło się na cały kraj. Ale Żydzi podburzyli pobożne a wpływowe niewiasty i znaczniejszych obywateli, wzniecili prześladowanie Pawła i Barnaby i wyrzucili ich ze swoich granic. A oni, strząsnąwszy na nich pył z nóg, przyszli do Ikonium. A uczniowie byli pełni wesela i Ducha Świętego.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV podczas modlitwy Regina Caeli do młodych: Nie lękajcie się!

2025-05-11 12:11

[ TEMATY ]

Anioł Pański

Papież Leon XIV

VATICAN MEDIA

Podczas pierwszego niedzielnego spotkania z wiernymi, przed południową modlitwą Regina Caeli, Papież Leon XIV wyraził wdzięczność, że pierwsza niedziela jego posługi przypada w Niedzielę Dobrego Pasterza. Przypomniał m.in. o obchodzonym dziś 62. Światowym Dniu Modlitwy o Powołania i orędziu, jakie na tę okazję przygotował jeszcze papież Franciszek. Zapewnił, że wraz z całym Kościołem modli się o powołania, zwłaszcza do kapłaństwa i życia zakonnego, których Kościół bardzo dziś potrzebuje.

Dorota Abdelmoula-Viet - Watykan
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję