Reklama

Z naszej kuchni

Z jesiennymi dodatkami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekany łosoś

Przepis na 4 porcje

4 plastry świeżego łososia (grubości 2 cm), wykrojone ze środkowej części ryby, 2 duże łyżki soku wyciśniętego z cytryny (nie powinny dostać się pestki), 6-7 łyżek oliwy (ilość oliwy zależy od wielkości płatów łososia), 4 duże, kwaskowe jabłka, duża szczypta cynamonu, 1 szklanka śmietany 18%, utarty żółty ser w takiej ilości, by równą warstwą przykrył potrawę, tłuszcz do wysmarowania formy, gdy trzeba - oliwa do smażenia.

Sok z cytryny mieszamy z oliwą. Każdy plaster łososia filetujemy, wykrawamy grube ości, dzielimy na dwie części i delikatnie oprószamy solą. Układamy w miseczce w marynacie, owijamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej.
Na rozgrzanej, teflonowej patelni obsmażamy porcje łososia - do zrumienienia powinien wystarczyć tłuszcz z marynaty, ale gdy trzeba - oliwę uzupełniamy. Zrumienione z obu stron, układamy w naczyniu do zapiekania. Pozbawione skórki i gniazd nasiennych jabłka rozprużamy, doprawiamy do smaku szczyptą cynamonu, rozkładamy w równej ilości na przygotowanych filetach. Śmietanę lekko ubijamy. Gdy się spieni, rozkładamy równą warstwą na jabłka; całość posypujemy równą warstwą utartego sera i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 180o C przez 20-30 min. Wyjmujemy, gdy ser się stopi i lekko zrumieni. Podajemy z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub z chrupiącymi frytkami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Surówka z jabłek z bakaliami

Przepis na 4 porcje

2 duże, kwaskowe jabłka, 1 szklanka rodzynków, 1 szklanka siekanych orzechów (mogą być laskowe lub laskowe i włoskie - pół na pół), sok z cytryny.
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu lub jogurtu i śmietany (pół na pół), 1 kopiasta łyżeczka cukru wanilinowego.

Do przybrania - połówki włoskich orzechów lub rodzynki oraz listki świeżej melisy lub mięty.
Pozbawione gniazd nasiennych jabłka (ze skórką) ucieramy na tarce jarzynowej z dużymi otworami, kropimy sokiem z cytryny, uważając, by nie dostały się pestki (z pestkami surówka zgorzknieje). Rodzynki płuczemy, dokładnie odsączamy, orzechy grubo siekamy - dodajemy do utartych jabłek.
Sos: Jogurt lub jogurt i śmietanę (pół na pół) lekko ubijamy z dodatkiem cukru wanilinowego. Spienionym sosem zalewamy surówkę, delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły, rozkładamy do pucharków, przybieramy według własnych upodobań i podajemy nie później niż 5 min po przygotowaniu. Podana później straci na wyglądzie i smaku.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bóg dał Polakom proroka nadziei

2025-10-16 10:15

[ TEMATY ]

Jan Paweł II

Watykan

Vatican Media

W Biblii czytamy, że w każdym trudnym momencie dla narodu wybranego Bóg posyłał do Izraela proroków. 47 lat temu, kiedy Polska była otoczona „morzem czerwonym” Pan Bóg dał Polakom proroka nadziei – Jana Pawła II – mówił ks. Arkadiusz Nocoń w homilii podczas Mszy św. przy grobie św. Jana Pawła II w Watykanie. Sprawowana była ona w rocznicę wyboru Papieża Polaka.

Arcybiskup Andrzej Przybylski, metropolita katowicki, na początku liturgii powiedział: „16 października 1978 r. kardynał krakowski Karol Wojtyła w swoim dzienniku zapisał: ‘Około 17.15 – Jan Paweł II’. Tak się rozpoczął pontyfikat naszego Papieża Ojca Świętego”.
CZYTAJ DALEJ

Nowy Jork: 5000 wiernych w procesji eucharystycznej

2025-10-16 16:25

[ TEMATY ]

Nowy Jork

procesja eucharystyczna

Adufilms/pixabay.com

Doroczna procesja eucharystyczna zorganizowana przez Napa Institute - katolicką organizację z Kalifornii, która dąży do ”odnowy Kościoła katolickiego i przemiany kultury”- miała miejsce 14 października w centrum Nowego Jorku. Organizatorzy “dziękowali Bogu" za to, że w czasie wydarzenia powstrzymał deszcz - sztorm `Nor’easter`, który zalał Nową Anglię poprzedniego dnia i pozwolił, aby procesja mogła spokojnie przejść przez Times Square podczas popołudniowego szczytu komunikacyjnego.

Przed wyruszeniem procesji około 5 tysięcy osób zgromadziło się w katedrze św. Patryka na godzinę świętą i Mszę św.
CZYTAJ DALEJ

Data ważna dla Polski – rocznica wyboru Jana Pawła II

Św. Jan Paweł II pozostaje obecny w sercach wiernych na całym świecie. Zapamiętany jako człowiek zawierzenia kochający Matkę Bożą, kierujący się miłosierdziem nawet względem niedoszłego zabójcy, ale także jako pielgrzym. Jasnogórski pielgrzym. W częstochowskim Sanktuarium nadal ma szczególne „miejsce”.

O. Józef Płatek, wielokrotny świadek obecności św. Jana Pawła II na Jasnej Górze, nie jeden raz wyrażał swoją wdzięczność wobec Boga za wybór kard. Karola Wojtyły na Stolicę Piotrową. Jako ówczesny przełożony generalny Zakonu Paulinów o. Józef podkreślał, że Karol Wojtyła „wyrósł” na zawierzeniu Maryi Jasnogórskiej. On też jako pierwszy z papieży rozpoczął pielgrzymowanie na Jasna Górę. On w roku 1979 zawierzył tu przyszłość Ojczyzny, całego Kościoła jego misji we współczesnym świecie. On jako papież pielgrzymował tu aż sześciokrotnie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję