Reklama

Z naszej kuchni

Obiad z ziemniaków

Niedziela Ogólnopolska 11/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pikantna zupa z ziemniaków

Przepis na 6 porcji

6 średniej wielkości ziemniaków, 1 łyżka czystego smalcu (najodpowiedniejszy - domowy), sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 duża cebula, 1 krążek (ok. 20 dag) suchej kiełbasy (myśliwskiej, jałowcowej), 1 łyżka mąki zrumienionej na suchej patelni, zielenina.

Na rozgrzanym smalcu lekko rumienimy posiekaną cebulę, gdy nabierze złocistej barwy, zalewamy ją 2 l wody, dodajemy przyprawy, zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy obrane, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, całość gotujemy na średnim ogniu przez 10-12 min. Suchą kiełbasę ucieramy na tarce z dużymi otworami, wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy razem, na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zagęszczamy zupę zrumienioną mąką, rozprowadzoną w 2 łyżkach zimnej wody, zagotowujemy (gdy trzeba, doprawiamy do smaku), odstawiamy na 10 min przykrytą, by smaki dobrze się połączyły. Podajemy posypaną zieleniną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zapiekanka w liściach włoskiej kapusty

Przepis na 4 duże porcje

1 średniej wielkości głowa włoskiej kapusty (najodpowiedniejsza - z luźno ułożonymi liśćmi), 1/2 kg mięsa - mielonej wieprzowiny, 6-8 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w łupinkach, 1 duża cebula, 1 jajko, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), 2 łyżki pasty lub koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, oliwa, tłuszcz do wysmarowania kokilki, cienkie plasterki wędzonego boczku w ilości potrzebnej do wyłożenia spodu i boków kokilki.

Do naczynia z wrzącą, osoloną wodą wkładamy kapustę pozbawioną zewnętrznych, zgrubiałych liści i głąba, trzymamy na niewielkim ogniu przez 10-12 min, cedzimy, odstawiamy do odsączenia i przechłodzenia.
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy ją do mięsa. Następnie dodajemy jajko, 1/2 szklanki rosołu, sól, pieprz, majeranek - przyprawy w takiej ilości, by mięso po wyrobieniu miało wyraźny, pikantny smak.
Obrane ze skórki ziemniaki kroimy w cienkie (ważne!) plastry. Odsączoną kapustę rozdzielamy, z liści usuwamy grube nerwy, lekko obsuszamy.
Spód kokilki smarujemy tłuszczem, wykładamy - miejsce przy miejscu - cienkimi plasterkami boczku, na nich układamy warstwę z kilku liści kapusty. Na liściach układamy plasterki ziemniaków, oprószone solą i pieprzem, na ziemniaki wykładamy połowę mięsa i ponownie ziemniaki posypane przyprawami, pozostałe mięso i na wierzchu - resztę ziemniaków. Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty, podlewamy resztą rosołu, wierzch smarujemy pastą pomidorową i wstawiamy naczynie do nagrzanego do 180 ºC piekarnika. Zapiekamy pod przykryciem przez godzinę lub nieco dłużej. Podajemy z filiżanką czystej zupy (grzybowej, pomidorowej) lub szklanką naturalnego soku pomidorowego lub warzywnego.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sztangista Grzegorz Kleszcz: Jan Paweł II przyniósł mi uwolnienie

2025-04-30 08:12

[ TEMATY ]

świadectwo

"Któż jak Bóg" YT

Sztangista Grzegorz Kleszcz

Sztangista Grzegorz Kleszcz

Fanom sportu Grzegorz Kleszcz kojarzy się przede wszystkim jako wybitny sztangista, mistrz Polski, brązowy medalista Mistrzostw Europy (2001), trzykrotny olimpijczyk (2000, 2004, 2008). Ale jego życie to również historia wielu zranień z dzieciństwa, afery dopingowej i licznych kontuzji, a wreszcie depresji, zniewoleń i uzależnień, które przyszły po zakończeniu kariery sportowej.

Nadużywałem alkoholu, "leczyłem się" marihuaną. Uciekałem od tej rzeczywistości coraz bardziej, znalazłem się nad krawędzią przepaści. Wychodziłem w lesie na polanę i krzyczałem do nieba, że ja nie chcę pełzać. Ja chcę latać. Boże, co ja mam robić i jak?! - wyznaje sportowiec.
CZYTAJ DALEJ

Św. Pius V

Antonio Ghislieri, zwany Aleksandrinus, urodził się 17 stycznia 1504 r. w Bosco Marengo w Piemoncie (Włochy). Drogowskazem jego całego życia była najdoskonalsza pobożność chrześcijańska.

Mając zaledwie piętnaście lat, przywdział habit dominikański. Został potem biskupem i kardynałem. Po śmierci Piusa IV wybrano go na papieża. Przybrał imię Piusa V. Od razu przystąpił do wprowadzania w życie uchwał zakończonego 3 lata wcześniej Soboru Trydenckiego. Pius V zwracał baczną uwagę, by do godności i urzędów kościelnych dopuszczać tylko najgodniejszych. Odrzucał więc stanowczo względy rodzinne, dyplomatyczne czy też polityczne. Przeprowadził do końca reformę w Kurii Rzymskiej. Papież starał się zaprowadzić ład także w państwie kościelnym. Za jego pontyfikatu 7 października 1571 r. cesarz Jan Austriacki odniósł pod Lepanto słynne zwycięstwo nad Turkami podczas jednej z najkrwawszych bitew morskich.
CZYTAJ DALEJ

Zaproszenie na wernisaż wystawy „Memento Vitae – pamiętaj o życiu”.

2025-04-30 23:23

plakat organizatorów

    W sobotę 8 maja, o godzinie 18:00 w Galerii Sztuki BWA Jatki w Nowym Targu zainaugurowany zostanie wernisaż „Memento Vitae – pamiętaj o życiu” wielokrotnie nagradzanego, utalentowanego artysty grafika, dominikanina Jacka Hajnosa.

Klamrą dopełniającą wernisaż będzie premiera albumu z najlepszymi pracami podsumowujący dotychczasową twórczość autora. Wystawa Memento Vitae potrwa od 2 do 18 maja i jest bezpłatna dla wszystkich zwiedzających.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję