Reklama

Z zakonnej kuchni

Parmigiana

Niedziela Ogólnopolska 44/2006, str. 45

Siostra Samuella
z niehabitowego Zgromadzenia Małych Sióstr Niepokalanego Serca Maryi (honoratki) przez blisko 10 lat była na placówce w Asyżu we Włoszech. Rozsmakowała się we włoskiej kuchni. Jeszcze do niedawna wielu potraw nie mogła u nas ugotować

Siostra Samuella <br>z niehabitowego Zgromadzenia Małych Sióstr Niepokalanego Serca Maryi (honoratki) przez blisko 10 lat była na placówce w Asyżu we Włoszech. Rozsmakowała się we włoskiej kuchni. Jeszcze do niedawna wielu potraw nie mogła u nas ugotować

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI (porcja na przyjęcie imieninowe):
bakłażany 6-8 sztuk, ciasto naleśnikowe, 2 litry soku pomidorowego, 2 duże cebule, 1 marchew, 1 mały seler, 1 pietruszka, 3/4 kg sera mozzarella lub gouda, 300 g parmezanu, sól, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, olej

WYKONANIE:
Bakłażany obrać, pokroić wzdłuż w plastry, lekko posolić, układając jeden na drugim, i zostawić na 1 godz. Gdy puszczą sok, wycisnąć i ułożyć na tacy. Przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Każdy plaster maczać w cieście i smażyć na małym ogniu. Usmażone plastry układać na papierowym ręczniku.
Na rozgrzany olej wrzucić pokrojone w kostkę cebule i starte warzywa, dusić na małym ogniu. Wlać sok pomidorowy, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 1 godz.
Mozzarellę lub goudę pokroić w kostkę, parmezan zetrzeć na tarce.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu pomidorowego, ułożyć warstwę usmażonych bakłażanów, polać sosem, posypać mozzarellą i parmezanem. Czynności te powtórzyć, układając kolejne warstwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 150-180°C ok. 1 godz.

Zebrała Jolanta Marszałek

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2006-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Konklawe jest sakramentem

2025-05-07 16:42

[ TEMATY ]

konklawe

Milena Kindziuk

Red

W ten oto sposób, po złożeniu przysięgi przez kardynałów i wypowiedzeniu słynnych słów: "extra omnes" – wszyscy na zewnątrz - kończy się konklawe medialne, a rozpoczyna to prawdziwe, mające wymiar religijny.

Teraz naprawdę nie liczą się już prognozy dziennikarskie, strategie medialne, prezentowane frakcje. Klucz pozostaje jeden – to klucz do Królestwa. A sześć tysięcy dziennikarzy akredytowanych przy Stolicy Apostolskiej przeobraża się w grono „maluczkich”, którzy muszą zgodzić się na paradoks, że najbardziej medialnego wydarzenia na świecie nie dadzą rady przedstawić w mediach.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś pozdrawia przed konklawe i prosi o modlitwę

2025-05-07 07:45

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Archidiecezja Łódzka

Kochani,
CZYTAJ DALEJ

Watykan: oczekiwanie na wynik pierwszego głosowania podczas konklawe

2025-05-07 18:29

[ TEMATY ]

konklawe

PAP/EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

Tysiące ludzi zgromadziły na placu św. Piotra w Watykanie w oczekiwaniu na wynik pierwszego głosowania 133 kardynałów elektorów, którzy od dziś wybierają nowego papieża. Rezultat ten tradycyjnie ogłosi dym z komina na dachu Kaplicy Sykstyńskiej, w której odbywa się głosowanie.

W komin wycelowane są już obiektywy licznych fotoreporterów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję