Przepis na donaty idealne dla małych i dużych na pyszny deser nadesłała stała czytelniczka Monika Gorowa ze Świebodzina.
Składniki: (na 30 sztuk)
450 g mąki pszennej
250 ml przegotowanej, zimnej wody
50 g cukru
40 ml oleju rzepakowego
50 g drożdży
18 g cukru waniliowego
sól
4 kostki smalcu
50 g cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym, cukrem, dodać wodę, olej, szczyptę soli, wymieszać, dodać przesianą mąkę pszenną, wyrobić ciasto, uformować kulę. Ciasto musi być elastyczne i odchodzić od dłoni. Włożyć ciasto na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na desce wysypanej mąką na grubości 0,5 cm, foremką w kształcie gwiazdek wykrawać gwiazdkowe donaty, zrobić w każdej dziurkę zatyczką od długopisu.
Smalec roztopić w dużym garnku, gdy tłuszcz się rozgrzeje, wkładać donaty, smażyć na złoty kolor z obu stron około 7-10 minut.
Gorące posypać cukrem pudrem. Podawać jak gofry na gorąco!