Siostra Olga, nazaretanka, z domu zakonnego w Częstochowie, poleca przepis na pierniczki, tradycyjnie wypiekane w naszych domach w czasie Adwentu. Można je wcześniej przygotować i przechowywać w szczelnie zamkniętych słojach lub pudełkach.
Składniki:
1 kg mąki, 2,5 łyżeczki sody, 1 przyprawa do pierników (przyprawę można zrobić samemu: 1 łyżka mielonego cynamonu, 1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej, 1,5 łyżki utartych goździków, 1 łyżeczka utartej skórki pomarańczowej), 5 jajek, 1 szklanka cukru, 22,5 dag masła, 1,5 szklanki miodu (najlepiej prawdziwy, ale może być sztuczny).
Wykonanie:
Ciasto na pierniki najlepiej zarobić dzień wcześniej. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito i wymieszać. Roztopić i przestudzić masło oraz miód (gdy jest scukrzony). Jajka ubić z cukrem; powoli dodawać miód i nadal ubijać; dodawać masło; wsypać mąkę i wyrobić ciasto (ma być dość rzadkie). Oprószone mąką i przykryte wilgotną ściereczką pozostawić w naczyniu do następnego dnia (w chłodnym miejscu może pozostać nawet przez kilka dni).
Później wyjąć ciasto, wyrobić, w razie potrzeby podzielić na części, każdą z osobna rozwałkować na cienki placek. Foremkami do ciastek wycinać pierniki i kłaść na wysmarowanej tłuszczem blaszce w dość dużych odstępach, gdyż ciastka będą rosły. Po upieczeniu przełożyć na płaski talerz i pozostawić do ostygnięcia. Wystudzone pierniczki można ozdobić kolorowym lukrem.
Lukier:
białko, cukier puder, barwniki spożywcze.
Do białka dodać 1 łyżkę cukru pudru i ubijać mikserem. Później dodać jeszcze taką ilość cukru pudru, aby lukier nadawał się do smarowania. Biały lukier można dowolnie zabarwić barwnikami spożywczymi, aby pierniczki były kolorowe.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu