Siostra Ella, brygidka, gotować nauczyła się w zakonie. Siostry wzajemnie sobie pomagają i przekazują przepisy oraz kulinarne ciekawostki, wyniesione z domów rodzinnych lub popularne w regionie, w którym mają domy zakonne. A domy te rozsiane są na całym świecie. Dziś Siostra poleca babeczki z pieczarkami.
Składniki:
ciasto:
40 dag mąki
4 żółtka
20 dag masła
szczypta soli
farsz:
1 kg pieczarek,
2 cebule
masło
sól
pieprz
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, foremki wysmarować tłuszczem, wykleić ciastem i upiec w piekarniku na złoty kolor.
Pieczarki, cebule obrać, pokroić w kosteczkę, udusić na maśle, przyprawić solą i pieprzem.
Upieczone babeczki nadziewać farszem.
Udekorować odrobiną majonezu i zielonej pietruszki.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu