Jak przyrządzić fasolkę szparagową w sosie pomidorowym podpowiada Dobrochna Banaszkiewicz, pochodząca z Częstochowy. Po studiach muzycznych w Madrycie została tam na stałe. Gotowanie to jej druga pasja, po muzyce. W swoim domu wprowadziła wiele polskich potraw, dominują jednak hiszpańskie, a od czasu do czasu gotuje we włoskim stylu.
80 dag fasolki szparagowej
40 dag pomidorów
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka cukru
oregano
bazylia
sól
Wykonanie:
Fasolkę ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzić, zachowując część wody z gotowania. Pomidory pokroić w ósemki, chwilę poddusić w odrobinie wody. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory oraz przyprawy i podsmażać na wolnym ogniu ok. 20-30 min często mieszając, żeby sos się nie przypalił. Wymieszać fasolkę z sosem, dodając niewielką ilość wody z gotowania fasolki (ok. pół szklanki).
Przechowywanie jaj zwykle nie sprawia problemów, jednak już w okresie przygotowywania świątecznych przysmaków, gdy trzeba ich użyć do większości potraw, staje się to wyzwaniem.
Poza lodówką niemyte świeże jaja kurze mogą leżeć nie dłużej niż 14 dni od daty ich złożenia przez kurę. W tym czasie jajo chroni kutykula, czyli własna cienka warstwa ochronna. Najsmaczniejsze są jajka między 3. a 10.-14. dniem ich przechowywania. Potem trzeba je przechowywać wyłącznie w lodówce, w temperaturze poniżej +7°C. Opakowanie chroni świeże jaja przed wilgocią i obcymi zapachami.
„Kiedy byłam na Mszy, płakałam” - opowiada była top modelka Nadja Auermann. Wraz ze swymi rodaczkami z Niemiec: Claudią Schiffer i Heidi Klum była jedną z gwiazd wybiegów mody w latach 90. XX wieku. W wieku 49 lat przyjęła chrzest w Kościele katolickim. W wywiadzie dla niemieckiej edycji magazynu „Vogue” opowiedziała o swym nawróceniu.
Auerman dorastała w Berlinie Zachodnim w rodzinie odrzucającej religię. „Ale zawsze wierzyłam w Boga. Dla mnie piękno miało w sobie coś boskiego. To wyraz miłości” - mówi posiadaczka najdłuższych nóg (1,12 metra), wpisanych do Księgi Rekordów Guinnessa.
IPN wszczął dziś śledztwo w sprawie “publicznego i wbrew faktom zaprzeczania zbrodniom ludobójstwa” przez europosła Grzegorza Brauna. 10 lipca w wywiadzie w Radiu Wnet europoseł i polityk Konfederacji powiedział, że „komory gazowe w Auschwitz to fake”. Wypowiedź tę potępili m.in. polscy biskupi.
Wszczęcie śledztwa po wypowiedzi Brauna zapowiedziała Główna Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.