Reklama

Niedziela Świdnicka

Wojewódzkie święto plonów w Dzierżoniowie

Dożynki to jedno z największych świąt polskich rolników. To symboliczne zwieńczenie całorocznej pracy, organizowane po zebraniu wszystkich plonów. Tegoroczne dożynki wojewódzkie odbyły się w naszej diecezji. Do Dzierżoniowa zjechały się delegacje z 28 powiatów, dygnitarze, a także rolnicy z całego województwa. Dziękowali za zebrane plony i łaski, jakimi zostali obdarzeni przez Boga.

Niedziela świdnicka 39/2012

[ TEMATY ]

dożynki

MARTA KILIAN

Bp Ignacy Dec święci wieńce dożynkowe

Bp Ignacy Dec święci wieńce dożynkowe

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Reklama

Świętowanie dożynek swymi korzeniami sięga czasów plemion słowiańskich. Już wtedy rolnicy w szczególny sposób pielęgnowali ziemię i dziękowali za płody, które im dawała. Ziemia zapewniała dostatek i pożywienie. Szacunek, jaki chłopi okazywali matce ziemi, widoczny był w obrzędowości. Uroczystości, jakie towarzyszyły panom ziemskim i żniwiarzom, w późniejszym czasie miały za zadanie wynagrodzić trud włożony w pracę przy żniwach, a także podziękować Bogu za zebrane plony.
Mszę św. dziękczynną poprowadził w kościele pw. Maryi Matki Kościoła bp Ignacy Dec. - Nadszedł czas na podziękowania za płody naszej ziemi - powiedział Biskup w homilii. - Plony są owocem ziemi i pracy rąk ludzi. Bogu dziękujemy za błogosławieństwo, człowiekowi dziękujemy za pracę. To Bóg sprawia, że ziemia wydaje plony, to On zsyła deszcz, pozwala świecić słońcu. Pan Bóg dał nam ziemię, byśmy mogli ją uprawiać, by ona nas żywiła. Ziemia jest naszą karmicielką, pożywienie pochodzi z ziemi. By ziemia mogła dostarczać nam swoich skarbów, pożywienia, potrzebny jest człowiek, rolnik - najstarszy zawód świata. Od zawsze byli pasterze, myśliwi, bo człowiekowi zawsze było potrzebne pożywienie - powiedział Ksiądz Biskup.
W dalszej części homilii bp Ignacy Dec docenił wkład i zaangażowanie rolników w pracę, w wykarmienie narodu: - Jesteśmy świadkami upadku wielkich zakładów przemysłowych, ale nie możemy być świadkami upadku rolnictwa. Naszym rolnikom należy się wielka wdzięczność. Dziękujemy rolnikom za pracę. Pomimo ciężkiej polityki rolnej nie zeszliście z pól. Z waszej pracy żyje naród, żyjemy my wszyscy - dodał Biskup.
Bp Ignacy Dec w trakcie Mszy św. poświęcił wieńce dożynkowe przywiezione przez delegacje powiatów. W dalszej części dnia wieńce wzięły udział w konkursie. Najpiękniejszy pojechał na dożynki prezydenckie do Spały.
Po uroczystej Mszy św. barwny korowód dożynkowy udał się z kościoła pw. Maryi Matki Kościoła na stadion miejski, gdzie po części oficjalnej do późnych godzin wieczornych bawiono się i świętowano.

Rolnik wczoraj i dziś

Praca na polskiej wsi trwa niemalże cały rok. Jest ona związana nie tylko z kalendarzem, porami roku i warunkami atmosferycznymi. Nieodłącznymi elementami polskiej wsi są Bóg, wiara, zaufanie Opatrzności. Wiele jednak w postrzeganiu rolnika i polskiej wsi zmieniło się na przestrzeni ostatnich lat. Postęp techniczny ułatwił znacznie pracę na roli.
Czasy bardzo szybko się zmieniają. Zmienił się także styl życia na wsi. Od rolnika wymaga się nie tylko znajomości podstawowych zagadnień związanych z funkcjonowaniem gospodarstwa, ale także przynajmniej elementarnej wiedzy w zakresie rachunkowości czy elektroniki. Sami rolnicy, gdy przypominają sobie stare czasy, wręcz nie wierzą, jak bardzo wszystko się zmieniło. Dawniej praca rolnika polegała głównie na pracy rąk. Pobudka o świcie, oporządzenie zwierząt, wyprowadzenie ich na pole, zajmowanie się uprawami, przyprowadzanie zwierząt, znów ich oporządzanie, po całym dniu chwila snu…
A dzisiaj? Dziś rolnik nie wstaje tak wcześnie. Na gospodarstwach rolnych widać nowoczesne maszyny, które zastępują ludzką pracę, rolnicy nie skupiają się tylko na życiu w swoim gospodarstwie, ale są spragnieni nowinek ze świata, jeżdżą na szkolenia i zagraniczne wakacje.
Pani Maria jest już prababcią. Całe jej życie było związane z pracą na roli. Dziś ich niegdyś pięciohektarowe gospodarstwo prowadzą synowie z wnukami. Malutki areał przerodził się w olbrzymie przedsiębiorstwo.
- Wszystko zmienia się, nie tylko w sprawach rolnictwa. Dziś nie trzeba myć naczyń w zimnej wodzie ze studni, tylko są zmywarki. Prania nie robi się w rzece, są pralki… Wszystko jest łatwiejsze. Praca na roli do łatwych nie należała. W pole szło się wcześnie rano, a wracało się przed zmrokiem. Najgorsze były buraki. Przerywki robiło się w upale, wszystko ręcznie. Zbierało się w listopadzie, kiedy było już zimno, padał deszcz albo śnieg. Ręce z zimna grabiały. Miałam sześciu synów. Nikt nie wyręczał mnie w gotowaniu, sprzątaniu i w pracy. Krowy były, świnie, drób - trzeba było porobić obrządki. Dzieci po szkole wypasały krowy na łąkach. Jak jeszcze nie było dojarek, sama dwanaście krów doiłam ręcznie. Teraz to technika jest inna, są traktory, u krów nie trzeba gnoju wyrzucać, bo są maszyny. Zboża na strych nie trzeba wynosić workami, bo są dmuchawy, są duże magazyny. Dawniej to człowiek się narobił w polu. Siano się zbierało, do ziemniaków chodziło, w buraki.
Mąż pani Marii - Stanisław po pracy nie wracał do domu. Jadł szybki obiad, przebierał się i szedł w pole.
- Przez 28 lat byłem księgowym - nie było komputerów, nie było kalkulatorów, w pamięci się liczyło albo na liczydle. Po pracy do domu i w pole. Był koń i szło się orać. Siało się ręcznie. Zboża młóciło się na strychu. Najpierw żęło się kosami, wiązało w snopki i zwoziło do domu. W zimie na bieżąco się młóciło. Dzieci pomagały przy pracach. Żyło się ciężko, choć na wsi w czasie komuny było lżej, bo mleko swoje, jajko, masło i mięso… ale praca ciężka. Na pięciu hektarach robiło się jak na tysiącu dzisiaj - wspomina dawne czasy.
Ich syn Jan wraz ze swoimi synami kontynuuje rodzinną tradycję. Kocha ziemię i dba o nią, pielęgnuje, by przynosiła plony. Cały czas modernizuje swoje gospodarstwo.
- Zmiany w rolnictwie nastały w latach 80., kiedy rolnicy mogli wykupywać ziemię. Kupowało się też traktory i lepszy sprzęt. Mechanizowało się gospodarstwa. Jeszcze lepiej zaczęło się dziać, gdy Polska weszła do Unii Europejskiej. Poprawiła się sytuacja rolnika, który wcześniej ledwo wiązał koniec z końcem, a praca w rolnictwie była dodatkowym źródłem utrzymania. Rano szło się do pracy, a po południu do siebie na gospodarstwo. Teraz nie pracuje się tak ciężko. Jest coraz lepszy sprzęt, żniwa trwają coraz krócej, jest więcej wolnego czasu, a gospodarstwo to już duże przedsiębiorstwo i duża firma.
Syn pana Jana także wiąże swoją przyszłość z rolnictwem. W tym roku zdał maturę i dostał się na studia rolnicze.
- W gospodarstwie pracuję, bo lubię, a nie dlatego, że muszę. Zupełnie inaczej rano się wstaje, jak chce się coś robić. Jest wesoło, bo rano robimy odprawę, pośmiejemy się, w pole wyjeżdżamy koło godz. 10. Jak jest dużo pracy, bo są orki, siew czy żniwa - wiadomo nie ma takiej luźnej atmosfery. W czasie wolnym nie majsterkujemy już przy sprzęcie, bo wszystko jest nowe, nie psuje się. Jedynie konserwujemy. Umyjemy traktory i jesteśmy wolni - możemy iść odpoczywać - syn pana Jana po studiach chce wrócić na wieś. Nie marzy mu się mieszkanie w mieście, nie chce chodzić do pracy w garniturze.

Pola pachnące chlebem

Wakacje u babci na wsi przywodzą najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Pani Halina wraz z mężem prowadzi pasiekę. Do Dzierżoniowa na dożynki przyjechali, by pokazać swoje produkty. Zapytana o życie na wsi, odpowiedziała bez zawahania: - Wieś to lato, a kiedy myślę o lecie, jestem na wsi i patrzę na pracę rolników, na ich rodziny, uśmiechnięte twarze i szczęśliwe dzieci. Jem chleb z masłem i zapijam ciepłym mlekiem. Żuję gumę z pszenicy i popalam słomki ze ścierniska.
Maż pani Haliny w pracy rolników widzi głębokie oddanie. - Praca na roli to nie jest praca jak każda inna. To nie tylko pieniądze. To nieprzespane noce i upalne dni spędzone na kombajnie, kurz i pot dnia codziennego - z miłości do ziemi, dzieci, żony i ojcowizny.
Po zebraniu plonów i wielkim świętowaniu rolnicy nie poszli na urlop. Praca na roli trwa nadal. Nieprzerwany ruch trwa od kilkudziesięciu stuleci. W przyszłym roku ponownie będą dziękować za plony, przyniosą do kościoła płody ziemi - zboża, owoce i warzywa.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2012-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dożynki w Kamyku

Niedziela częstochowska 40/2012

[ TEMATY ]

dożynki

GRAZIAKO/NIEDZIELA

Dożynki w parafii Matki Bożej Wspomożenia Wiernych w Kamyku 9 września połączone były z otwarciem „Folwarku” firmy Consonni własności państwa Bartelaków

Zaproszenia zostały wysłane dużo wcześniej - do znajomych, sąsiadów, mieszkańców Borowianki i Kamyka. Chęć udziału trzeba było potwierdzić bezpośrednio w Consonni. Zgłosiło się ponad 600 osób. Dla każdego przygotowano darmowy obiad. - Tym wspólnym świętem chcieliśmy oficjalnie zainaugurować działalność „Folwarku Kamyk” naszego nowego „dziecka” - wyjaśnia właściciel Consonni Zdzisław Bartelak. - Jesteśmy zaszczyceni, że zechcieli Państwo przyjąć zaproszenie i ten czas spędzić razem z nami. Zanim jednak rozpoczęto biesiadę, uroczystą Mszą św. w miejscowym kościele podziękowano Panu Boga za błogosławieństwo w tegorocznych zbiorach, które były bardzo udane. Mszy św. koncelebrowanej przez licznie przybyłych kapłanów z sąsiednich parafii, a także salezjanów, którzy mają nowicjat w niedalekim Kopcu, przewodniczył proboszcz parafii Matki Bożej Wspomożenia Wiernych w Kamyku ks. Wiesław Żygadło. Rolnicy staropolskim zwyczajem przynieśli na ołtarz plony swojej pracy - chleby wypieczone z tegorocznej mąki, warzywa i owoce sadów oraz wieńce. O urodzie i bogactwie polskiej ziemi, których nie można zmarnować, mówił w homilii ks. Henryk Skórski z Ustronia. Były też podziękowania od władz powiatowych i wojewódzkich. W uroczystościach obok miejscowych władz wzięła udział Aleksandra Banasiak, wicemarszałek sejmiku województwa śląskiego, która na zakończenie Mszy św. odczytała specjalne podziękowania dla rolników. Następnie uformował się barwny korowód. W kuchniach „Folwarku” podawano do wyboru karkówkę z grilla, wędzonego pstrąga, pierogi ruskie z boczkiem lub pierogi ze śliwkami i śmietanką, a na deser wyśmienite lody. Można było skosztować kawy sprowadzanej z Gwatemali, a na miejscu wypalanej, piwa domowej produkcji. Przez cały czas trwała kwesta na odnowienie schodów w kościele parafialnym. - Po to właśnie „Folwark” powstał, aby tu wspólnie odpoczywać, bawić się, rozmawiać - wyjaśnia Zdzisław Bartelak. - Wszystko to zrobiliśmy dla mieszkańców tej ziemi, żeby zachować dawne tradycje polskiej wsi. Tu się urodziłem i tu są moje korzenie. 20 lat temu wraz z żoną Haliną i synami postanowili osiąść na ojcowiźnie. Założyli firmę cukierniczo-piekarniczą. Zasłynęli ze wspaniałych lodów i ciast, zwłaszcza babki Panettone. Z czasem powstawały cukiernie, a następnie delikatesy Consonni. Do firmy dołączyli dorośli synowie. Każdy zajął się tym, co go najbardziej fascynowało. Jeden sprowadzaniem i wypalaniem kawy, na której temat wie niemal wszystko, drugi delikatesami, w których można kupić slowfoodowe produkty z całego świata. Pani Halina zajmuje się designem firmy, projektowaniem opakowań, wystrojem wnętrz. Najnowszym ich projektem jest „Folwark”. - Wszystko to udało się osiągnąć dlatego, że mam wokół siebie życzliwych ludzi, którzy mi zaufali - mówi Zdzisław Bartelak. - To nie ja, to oni to wszystko stworzyli, moja rodzina i wielu młodych zdolnych ludzi, którzy chcą coś zrobić. Spotkaliśmy się też z wielką życzliwością okolicznych mieszkańców. Fachowcy, którym zlecamy prace, wykonują je nie tylko po to, by zarobić pieniądze, ale wkładają w to całe serce. „Folwark” jest najlepszym przykładem, że można coś stworzyć, gdy się nie odpuści. Powstał po to, żeby służył ludziom, którzy tu żyją. Chcemy dać szansę, żeby każdy mógł się spełnić, zrealizować. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, który da mu satysfakcję, proszę do nas przyjść, a my mu pomożemy, bo warto zrobić coś dla swojej małej ojczyzny - zachęca Zdzisław Bartelak.
CZYTAJ DALEJ

Late poll: Karol Nawrocki - 50,7 proc., Rafał Trzaskowski - 49,3 proc. - Ipsos

2025-06-01 23:14

[ TEMATY ]

wybory prezydenckie

Karol Porwich/Niedziela

Nie traćmy nadziei na tę noc; zwyciężymy i ocalimy Polskę

Nie traćmy nadziei na tę noc; wierzę, że wszyscy jutro rano obudzimy się z naszym prezydentem Karolem Nawrockim; nie pozwolimy na to, aby domknęła się władza Donalda Tuska - powiedział popierany przez PiS kandydat na prezydenta Karol Nawrocki po ogłoszeniu sondażowych wyników wyborów.
CZYTAJ DALEJ

Szczególna celebracja z udziałem Papieża Leona XIV

2025-06-02 19:22

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Vatican Media

„Jego nadzieja, była nadzieją człowieka wiary, który wie, że bramy zła nie przemogą dzieła Bożego” – powiedział Papież Leon XIV podczas uroczystości upamiętniającej bł. kard. Iuliu Hossu. W Kaplicy Sykstyńskiej Ojciec Święty oddał hołd rumuńskiemu greckokatolickiemu męczennikowi. Jest on znany z tego, że ratował Żydów podczas II wojny światowej. W 2019 kard. Hossu został beatyfikowany przez Papieża Franciszka podczas jego pielgrzymki do Rumunii.

Leon XIV przypomniał, że rozpoczęty w 2022 roku proces przyznania kard. Hossu tytułu Sprawiedliwego wśród Narodów ma swoje głębokie uzasadnienie. „Błogosławiony kardynał Hossu podjął szeroko zakrojoną działalność na rzecz Żydów, by zapobiec ich deportacjom” – powiedział Papież, przywołując list pasterski, w którym rumuński kapłan greckokatolicki mobilizował duchowieństwo i wiernych, by ci nie pozostali obojętni na Zagładę Żydów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję