Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Na ostatki

Trwają zapusty, czyli ostatnie dni zabaw przed nadchodzącym Wielkim Postem. Liczy się je od tłustego czwartku do wtorku przed Środą Popielcową, zwanego w Polsce „śledzikiem”. Zwyczajowo w tym dniu podaje się na przekąskę właśnie śledzika, aby przypomnieć o zbliżającym się okresie wstrzemięźliwości. Proponujemy przepisy na śledzie z naszego redakcyjnego przepiśnika.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Śledzie w musztardzie od Kasi A.

SKŁADNIKI :
*płaty śledziowe marynowane
*2 łyżki musztardy francuskiej
*2 łyżki majonezu
*łyżka śmietany

Wykonanie:
1. Śledzie pokrój w małe kawałki.
2. Wymieszaj musztardę, majonez i śmietanę.
3. Do sosu dodaj śledzie. Wymieszaj i dopraw solą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Białe śledzie od Marty

SKŁADNIKI :
*ok. 1,5 kg matiasów
*25 łyżek wody
*5 łyżek octu
*3 liście laurowe
*kilka ziaren ziela angielskiego
*przyprawa typu vegeta
*3 duże cebule lub 4 małe
*4 łyżki majonezu

Reklama

Wykonanie:
1. Przygotuj śledzie: z każdego płatu wytnij ciemną część (to istotne ze względu na smak), usuń ości. Pokrój płaty w niewielkie paseczki.
2. Przygotuj zalewę: w garnku umieść wodę, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, vegetę i cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka (możesz ją zetrzeć na szatkownicy). Zalewę z cebulą zagotuj i utrzymuj wrzenie przez pół minuty. Odstaw do wystudzenia.
3. Garnek z przestudzoną zalewą przechyl, tak aby na dnie pozostał płyn bez cebuli (możesz przecedzić zalewę i cebulę odłożyć na chwilę na bok). Zalewę wymieszaj dokładnie z 4 łyżkami majonezu, np. trzepaczką – sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt mało gęsty, dodaj jeszcze trochę majonezu.
4. Dodaj do sosu pokrojone śledzie (ewentualnie odłożoną cebulę) i wymieszaj całość.
5. WAŻNE: Aby zyskać odpowiedni smak, śledzie powinny odstać w lodówce przynajmniej tydzień! Najlepiej będzie, jeśli codziennie je przemieszasz.

Śledzie po cygańsku w słodko-pikantym sosie od Marzeny

SKŁADNIKI:
*1/2 kg śledzi matiasów
*2 cebule
*3 ogórki konserwowe
*4 łyżki oliwy
Sos:
*1/2 szklanki wody
*2 łyżki oliwy
*150 ml keczupu łagodnego
*1,5 łyżki octu
*1,5 łyżeczki cukru
*2 liście laurowe
*4 ziarenka ziela angielskiego
*1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
*sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki sosu włóż do garnka i gotuj przez ok. 10 min. Wystudź.
2. Śledzie namocz. Osuszone pokrój w kawałki.
3. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na oliwie.
4. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
5. Wszystkie składniki połącz, zalej wystudzonym sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Przełóż do naczynia. Trzymaj w lodówce kilka godzin.

Śledzie proboszcza od p. Marii

SKŁADNIKI:
*1 słoiczek grzybków marynowanych
*4-5 śledzi typu matias w oleju
*1 cebula
*pęczek zielonej pietruszki lub szczypiorku
*1/5 szklanki oleju

Wykonanie:
1. Grzybki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Zieloną pietruszkę posiekaj. Śledzie pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm – 2 cm.
2. W salaterce układaj warstwami: śledzie, cebulę, grzyby i pietruszkę – aż do wyczerpania składników. Skrop olejem.

Śledzie w śmietanie na Środę Popielcową

SKŁADNIKI:
*kilka płatów matiasów
*0,5 l wody
*300 ml kwaśnej gęstej śmietany
*1 cebula
*2 łyżki octu
*2 liście laurowe
*5 ziaren ziela angielskiego
*sól, cukier do smaku

Wykonanie:
1. Filety śledziowe opłucz z soli. Jeśli są zbyt słone, namocz w zimnej wodzie lub mleku.
2. Zagotuj wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, octem i cebulą. Dopraw do smaku solą i cukrem. Gotuj ok. 10 min. Wystudź.
3. Śledzie osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w mniejsze kawałki.
4. Z wywaru wyjmij przyprawy. Dodaj śledzie i śmietanę. Wymieszaj.
5. Podawaj z gorącymi ziemniakami.

2024-02-05 19:29

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pączki za lekkie, posty... za ciężkie

Niedziela rzeszowska 9/2019, str. I

[ TEMATY ]

post

karnawał

Archiwum autora: Popielec (Tygodnik „Świat”, XIX wiek)

„Popielec” – fragment akwareli Juliana Fałata

„Popielec” – fragment akwareli Juliana Fałata

Staropolski polemista Grzegorz Żarnowita twierdził, że lepiej cały rok żyć skromnie i trzeźwo, niż szaleć w zapusty, a potem „nieochotnie a obłudnie” pościć przez czterdzieści dni. Księża wypominali z ambon dogadzanie sobie smakowitą rybą, sobotnie posty (dla uczczenia Matki Bożej), po których w niedzielne poranki zasiadano do suto zastawianego stołu i raczono się alkoholem

Widomym znakiem nieuchronnie zbliżającego się postu był tzw. tłusty dzień przypadający w ostatni czwartek przed Środą Popielcową. Jednym z symboli tego dnia są pączki. Początkowo wcale nie były słodkie – robione były z ciasta chlebowego ze słoniną. Słodkie pojawiły się w szesnastym stuleciu.
CZYTAJ DALEJ

Relikwie św. Augustyna i jego matki Moniki w pektorale Leona XIV

2025-05-10 14:09

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Vatican Media

W insygniach noszonych przez Papieża w dniu wyboru 8 maja ukryty jest prawdziwy program świętości biskupiej. Przechowywane w nich fragmenty kości należą do świadków świętości związanych z zakonem augustianów, ucieleśniających wierność, reformę, służbę i męczeństwo.

W centrum znajdują się relikwie św. Augustyna, wielkiego Ojca Kościoła, który uczy, jak podążać drogą wewnętrznego życia, by odnaleźć Boga, a także cztery inne relikwie: św. Moniki, św. Tomasza z Villanuevy, błogosławionego Anzelma Polanco i czcigodnego Giuseppe Bartolomeo Menochio.
CZYTAJ DALEJ

Archidiecezja wrocławska ma pięciu nowych diakonów!

2025-05-10 16:49

Magdalena Lewandowska

Nowi diakoni

Nowi diakoni

– Powołanie spełnia się wtedy, gdy człowiek uwalnia się od własnej woli i od swojej idei samorealizacji, aby zjednoczyć się z wolą Bożą, pozwalając by ona prowadziła – podkreślał w przeddzień Niedzieli Dobrego Pasterza abp Kupny.

Czterech alumnów Metropolitalnego Wyższego Seminarium Duchownego we Wrocławiu oraz jeden brat ze Zgromadzenia Misjonarzy Klaretynów przyjęli w katedrze wrocławskiej święcenia diakonatu z rąk abpa Józefa Kupnego. To Kacper Dawiec z parafii Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Kątach Wrocławskich, Krzysztof Leśniewicz z parafii NMP Różańcowej we Wrocławiu- Złotnikach, Szymon Rojek z parafii Miłosierdzia Bożego w Oławie, Bartłomiej Sikora z parafii Opatrzności Bożej we Wrocławiu-Nowym Dworze i Piotr Ferenc z parafii św. Jana Chrzciciela w Kroczewie (diecezja płocka) ze Zgromadzenia Misjonarzy Klaretynów. Diakoni będą pomagać biskupowi i prezbiterom w posłudze słowa, ołtarza i pełnieniu dzieł miłosierdzia. Będą głosić Ewangelię, przygotowywać ofiarę Eucharystyczną i rozdzielać wiernym Ciało i Krew Pańską. Na polecenia biskupa mogą głosić kazania, przewodniczyć modlitwom, udzielać sakramentu Chrztu św., nosić wiatyk i przewodniczyć obrzędom pogrzebu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję