Ciastka kokosowe
SKŁADNIKI :
*1 opakowanie kleiku ryżowego (ok. 20 dkg)
*1 szklanka cukru
* 5 łyżek wiórków kokosowych
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 łyżeczka cukru wanilinowego
*1 masło lub margaryna Kasia
*2 jajka
Wykonanie:
1. Sypkie składniki wymieszaj w misce.
2. Dodaj do nich jajka i masło (margarynę), wyrób.
3. Odrywaj po kawałku ciasto i formuj w rękach kulki, układaj na blaszce wyłożonej papierem.
4. Piecz w temperaturze 180°C ok. 20 min (do suchego patyczka).
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Ptysie
SKŁADNIKI :
*1 kostka margaryny
*2 szklanki wody
*5 jajek
*2 szklanki mąki
*szczypta soli
Wykonanie:
1. W rondelku zagotuj wodę z margaryną i solą.
2. Do gotującej się wody wsyp przesianą mąkę i zmniejsz ogień. Masę wymieszaj energicznie łyżką i gotuj do momentu, aż będzie odchodziła od boków garnka.
3. Kiedy masa ostygnie, kolejno wbijaj jajka, cały czas mieszając mikserem.
4. Formę do pieczenia wyłóż papierem i nałóż ciasto w dużych odstępach.
5. Piecz ciasto ptysiowe ok. 30 min w temperaturze 200°C, bez otwierania piekarnika.
6. Po upieczeniu pozostaw ptysie w piekarniku do wystygnięcia.
7. Napełnij je bitą śmietaną albo nadzieniem pieczarkowym.
Tartaletki
SKŁADNIKI:
*30 dag mąki
*10 dag cukru pudru
*20 dag margaryny
*1 żółtko
Reklama
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto i wyłóż nim formy na babeczki (ciasto w foremkach powinno być bardzo cienkie). Nadmiar odetnij wzdłuż krawędzi.
2. Wstaw do lodówki na pół godziny.
3. Piecz w temperaturze 180°C ok. 10 min – do zarumienienia brzegów tartaletki.
Z powyższych składników wychodzi ok. czterdziestu babeczek. Można je wypełnić np. masą czekoladową.
Masa czekoladowa
SKŁADNIKI:
*1 szklanka cukru pudru
*0,5 paczki margaryny twardej, np. Palmy
*8 łyżeczek kakao
*8 łyżeczek wody
Wykonanie:
1. Do małego garnuszka wsyp cukier puder, kakao i wodę, rozpuść na małym ogniu i chwilę gotuj, ciągle mieszając.
2. Odstaw garnuszek z palnika i dodaj margarynę, wymieszaj.
3. Gorącą masę wlej do tartaletek. Udekoruj połówkami orzecha włoskiego, migdałami lub wiórkami kokosowymi.
Ciasto ucierane
SKŁADNIKI:
*0,5 szklanki wody
*1,5 szklanki cukru
*25 dag masła roślinnego lub 0,5 szklanki oleju
*2,5 szklanki mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*5 jajek (białka i żółtka osobno)
*1 olejek zapachowy
Wykonanie:
1. W gorącej wodzie rozpuść cukier i tłuszcz.
2. Po ostudzeniu dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i olejek zapachowy. Wszystko wymieszaj.
3. Na końcu do ciasta dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, gdy jest za rzadkie – dodaj mąkę.
4. Ciasto można zrobić w trzech wersjach:
• z kakao: niewielką ilość ciasta zmieszaj z mniej więcej 2 łyżeczkami kakao i polej nim pozostałą część ciasta;
• z cytryną: dodaj do ciasta sok i startą skórkę z 1 cytryny (dodatkowo trochę więcej mąki lub 1 jajko);
• z makiem: do ciasta dodaj ok. 0,5 szklanki maku (należy nieco zmniejszyć ilość mąki).
5. Piecz ok. 50 min w temperaturze 180°C.