Reklama

W wolnej chwili

Obiad w pół godziny

Latem mało kto lubi stać godzinami przy kuchni, a rodzinę trzeba nakarmić. Oto kilka pomysłów na sycące, a zarazem szybkie w przygotowaniu potrawy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Makaron z łososiem i koperkiem

Składniki

30 dag makaronu
35 dag świeżego fileta z łososia
250 g serka mascarpone
1 spory pęczek koperku
sól, pieprz
olej

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie
1. Makaron wrzuć do posolonego wrzątku i ugotuj al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć łososia pokrojonego na kawałki 3 x 3 cm. Przesmaż, aż się zrumienią. Dodaj mascarpone i mieszaj, aż się rozpuści i osiągnie płynną konsystencję. Dołóż posikany koperek i duś razem przez chwilę. Doprawić do smaku.
3. Do sosu na patelni włóż odcedzony makaron. Wymieszaj.

Spaghetti carbonara

Składniki

40 dag makaronu spaghetti
10 dag boczku wędzonego lub szynki
cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
3 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera
200 ml śmietanki 30%
olej, sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Reklama

Wykonanie
1. Makaron wrzuć do posolonego wrzątku i ugotuj al dente. Odcedź.
2. W czasie gdy makaron się gotuje, boczek pokrój w małą kostkę. Usmaż na suchej patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dołóż posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś razem kilka minut.
3. Jajka wbij do śmietanki, przypraw solą, pieprzem, roztrzep. Wlej do składników na patelni, dodaj ser i mieszaj, podgrzewając, aż sos lekko zgęstnieje (nie może się ściąć jak jajecznica). Dodaj makaron, wymieszaj na patelni. Przełóż na talerze. Posyp serem i natką.

Ryż z kurczakiem

Składniki

400 g ryżu jaśminowego
4 średnie filety z kurczaka
1 łyżka oleju
sól, pieprz
3 gałązki kolendry
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
Sos
gałązka mięty
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z limonki
kminek, sól, pieprz
do dekoracji: listki świeżej bazylii

Wykonanie
1. Ryż przelej kilkakrotnie na gęstym sicie i ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
2. Mięso opłucz i osusz ręcznikiem.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Włóż filety z kurczaka i smaż ok. 15 min, często obracając. Pod koniec smażenia mięso oprósz solą i pieprzem. Zdejmij z patelni.
4. Kolendrę opłucz i posiekaj.
5. Na tłuszcz ze smażenia filetu wrzuć ryż, płatki orzechów i przesmaż.
6. Zdejmij ryż z patelni, wymieszaj z kolendrą.
7. Usmażone filety pokrój na grube plastry. Podawaj z przygotowanym ryżem. Polej sosem. Udekoruj listkami świeżej bazylii.
Sos:
1. Miętę opłucz, osusz, oderwij listki i drobno je posiekaj.
2. Jogurt wymieszaj z miętą. Dopraw kminkiem, sokiem z limonki, solą i pieprzem.

Leczo z kiełbasą

Składniki

laska kiełbasy podwawelskiej
4 duże mięsiste pomidory
po 2 strąki czerwonej, żółtej i zielonej papryki
olej
ziele angielskie, listek laurowy
1 ostra papryczka
1/2 łyżeczki kminku
przyprawa typu vegeta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, chili

Wykonanie
1. Kiełbasę pokrój w półplasterki, cebule – w grubą kostkę, a papryki – w paseczki. Posiekaj ostrą papryczkę i czosnek. Pomidory sparz, obierz ze skóry, drobno pokrój.
2. W rondlu przesmaż kiełbasę, dodając 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę, papryczkę i czosnek, chwilę smaż razem. Dodaj przyprawę typu vegeta.
3. Dołóż paprykę i pomidory. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Przykryj wszystko i duś razem we własnym sosie ok. 30 min.
4. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podawaj z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.

2024-08-06 13:38

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Castel Gandolfo: Leon XIV zje obiad z osobami ubogimi

[ TEMATY ]

Castel Gandolfo

obiad

Papież Leon XIV

osoby ubogi

PAP/EPA

Papież Leon XIV na spotkaniu z wiernymi

Papież Leon XIV na spotkaniu z wiernymi

W niedzielę 17 sierpnia papież Leon XIV zje obiad z osobami ubogimi w Castel Gandolfo. Wcześniej będą one obecne na Mszy św., którą papież odprawi w sanktuarium Santa Maria della Rotonda w Albano.

Biskup diecezji Albano Vincenzo Viva poinformował, że chodzi o osoby, którym pomaga diecezjalna Caritas. W około stuosobowej grupie znajdą się też wolontariusze i pracownicy Caritas. Obiad odbędzie się w Wiosce Laudato si’ po modlitwie „Anioł Pański” na placu Wolności w Castel Gandolfo.
CZYTAJ DALEJ

Kalendarz Adwentowy: Litość, która staje się misją

2025-12-05 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

B.M. Sztajner

• Iz 30, 19-21.23-26 • Ps 147 • Mt 9, 35 – 10, 1. 5a.6-8
CZYTAJ DALEJ

Benedyktynki Misjonarki w Brazylii dziękują Bogu za 40 lat posługi

2025-12-09 15:23

Archiwum sióstr Benedyktynek

Dokładnie 40 lat temu – w Uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny (8.12.1985 r.) – odpowiadając na wołanie Kościoła o nowych zwiastunów Ewangelii – przybyły trzy Siostry Benedyktynki Misjonarki z Polski: s. Scholastyka Raczkiewicz OSB, s. Hiacynta Szeleźniak OSB i s. Marcelina Kuśmierz OSB.

Najmłodsza z nich – ówczesna juniorystka s. Marcelina - ponad 30 lat posługiwała na misjach aż do czasu wyboru na urząd Przełożonej Generalnej, który pełni do dziś. Z kolei najstarsza – s. Scholastyka – trwa nieprzerwanie na misji w Brazylii od 40 lat. Za tym dziełem, które trwa i rozwija się, oręduje z nieba śp. s. Hiacynta, która w 1999 roku powróciła do domu Ojca.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję